Leren als medicijn tegen depressie

In Nederland slikken meer dan een miljoen mensen antidepressiva. Zeker in deze periode waarin de bladeren vallen en de dagen korter worden, neemt de kans toe dat de somberheid toeslaat. Een groot deel van hen worstelt met de zin en betekenis van het leven.

Wat vaak ontbreekt is de energie en de inspiratie om het  leven écht inhoud te geven. Dit voelt als verveling. Dat is op zich zeer bijzonder, want iedereen roept tegenwoordig dat we het zo druk hebben. Dus hoezo verveling? Maar als een dolle rond rennen, wil nog niet zeggen dat het ook vervullend is wat je doet. Zelfs als je al het geld en alle tijd van de wereld hebt, is dat nog geen garantie voor een gelukkig gevoel.

Proefles opleiding Vitaliteitscoach

Gratis proefles opleiding Vitaliteitscoach

  • Inkijkje in de lesmap.
  • Leer meer over de Vitaliteitspiramide.
  • Oefening: ben jij in balans?

Het draait om ontwikkelen en een bijdrage leveren. Albert Sonnevelt, oprichter van Sonnevelt Opleidingen, interviewde voor zijn boek De Levenscode oudere mensen die op een hoge leeftijd nog zeer vitaal waren. Tijdens deze boeiende gesprekken heeft hij een aantal gemeenschappelijke kenmerken ontdekt die blijkbaar van invloed zijn op hun levensenergie. Het viel hem op dat deze vitale oudjes er alles aan deden om een bijdrage te kunnen leveren aan hun directe omgeving. Ze boden graag hulp, in welke vorm dan ook. Maar wat misschien wel het meest opvallend, is dat ze ondanks hun hoge leeftijd, nog een grote nieuwsgierigheid hadden naar het leven. Ze wilden nog iedere dag leren. De oudste student die ooit deelnam aan één van onze opleidingen was 76 jaar. Door jezelf steeds te prikkelen en uit te dagen blijf je openstaan voor groei.

Leren is voedsel voor je ziel.