365 dagen per jaar een vakantiegevoel

Waarom gaan mensen eigenlijk op vakantie? Op deze vraag krijg je verschillende antwoorden: om tot rust te komen, andere culturen te ontdekken, vrijheid te ervaren of tijd te hebben voor diegenen die belangrijk voor je zijn.

Des te pijnlijker is het wanneer de vakantie weer voorbij is en je nauwelijks meer in staat bent om het fijne vakantiegevoel vast te houden. Met de onderstaande tips is het mogelijk om iedere dag van het jaar even een moment te nemen voor jezelf. Het is uiteraard niet hetzelfde als op vakantie gaan, maar het geeft je wel de gelegenheid om het prettige ‘vrijetijdsgevoel’ weer bij jezelf op te roepen.

1. Tover een glimlach aan de binnenkant van je mond. Ook al valt er op dat moment niets te lachen, die positieve verandering van mimiek in je gezicht geeft al een activatie van de ‘blijheidscentra’ in  je brein. Volgens onderzoekers van de Clark University is er een duidelijk verschil waar te nemen bij de deelnemers van de groep die gevraagd werden om naar grappige cartoons te krijgen, ten opzichte van de mensen die ernstig moesten fronsen. De conclusie van onderzoeker James Laird is duidelijk: Fake it, untill you make it. Oftewel, je kunt nu al beginnen met glimlachen zelfs als er geen reden voor is.

2 Laat je (aan)raken. Menselijke aanraking zorgt ervoor dat er stimulerende endorfines, zoals serotonine, vrijkomen in je lichaam. Deze hormonen brengen je bloeddruk en hartslag naar beneden. Hierdoor voel je jezelf meer ontspannen en tevreden. Het enige wat je hoeft te doen is een medemens te vragen je op een plaats aan te raken die voor jou prettig is, zelfs een hand op de schouder is al voldoende. Ook hier geldt de regel: dat wat je graag wilt hebben, beginnen te geven. Een simpele massage van hoofd, nek of schouders doet al wonderen.

3 Of knuffel een dier. Een onderzoek van de Missouri universiteit laat zien dat 15 minuten per dag een dier aaien wonderen doet voor je immuunsysteem. Deze simpele aanraking is al voldoende om een aantal ‘prethormonen’ vrij te maken: serotonine, prolactine en oxytocine. Deze geluksbrengers verlagen het stresshormoon cortisol. Heb je zelf geen huisdier? Geen probleem. Er zijn altijd mensen bij je in de buurt die blij zijn wanneer je een keer met hond gaat wandelen. Je kunt ook altijd als vrijwilliger bij de kinderboerderij of een dierenasiel gaan werken.

4 Geef je creativiteit de ruimte.  Ieder mens is geboren met creatieve talenten. Wanneer je die nog niet hebt ontdekt, komt dat meestal doordat je daar nog onvoldoende tijd of aandacht aan hebt besteed. Laat je innerlijke Picasso vrij en draai je eventuele negatieve stemming om. Deelnemers aan een Vrije Universiteitstudie werden blijer doordat ze afleiding vonden in het creëren van kunstwerken. Dit hielp ze om hun negatieve gevoelens uit te drukken. Ook het bijhouden van een dagboek bleek in deze studie een gelijksoortig effect te hebben.

Alle bovenstaande eenvoudige tips helpen je om jezelf dagelijks in een positieve stemming te brengen. Toch blijkt het vaak lastig om zelfs de kleinste veranderingen in het dagelijks patroon door te voeren. Al onze opleidingen zijn er op gericht om een positieve bijdrage te leveren aan jouw gezonde levensstijl. Wanneer je dit leert toepassen op je eigen leven is het ook makkelijker om het over te brengen op anderen. Kom kijken en luisteren op onze open dagen, zodat je kunt ervaren dat een ‘365-dagen-vakantiegevoel’ dichterbij is dan je denkt.