Opleiding
Stervensbegeleider

 • Begeleiden van de laatste levensfase
 • 10 lesdagen
 • Met docenten uit de praktijk
 • Ervaringsgericht leren
Schrijf je in

Begeleider in de laatste levensfase

De filosoof Plato zei 2.500 jaar geleden al: “sterven is geen kunst, maar goed sterven is de allerhoogste kunst.” In een ouder wordende samenleving zijn veel mensen (en hun naasten) op zoek naar vormen van begeleiding in de laatste levensfase. Vormen van begeleiding die hen in staat stellen op een zo goed mogelijke manier afscheid te nemen van het leven. Een stervensbegeleider staat de stervende en zijn of haar naasten bij om op een eigen en persoonlijke manier om te gaan met het onbekende en onafwendbare. 

Over de opleiding Stervensbegeleider

In de opleiding Stervensbegeleider van Sonnevelt leer je hoe je mensen zo goed mogelijk begeleidt in hun laatste levensfase. Je leert omgaan met een verantwoordelijke taak die tot kort na de dood van je cliënt doorloopt. Dit is zowel een droevig moment als een moment dat veel voldoening kan geven: je hebt je cliënt immers mógen helpen in zijn stervensproces. Je hebt een verschil kunnen maken in de beleving van zijn laatste levensfase.

De taak van een Stervensbegeleider begint in feite al op het moment dat de cliënt van de dokter te horen krijgt: u kunt niet meer genezen. Het kan dan nog maanden, soms jaren, duren voor de eigenlijke stervensfase intreedt. Stervensbegeleiding is daarom in feite een toegespitste vorm van levensbegeleiding: afscheid nemen van het leven zoals dat geleefd is.

Veel mensen die de opleiding Stervensbegeleider volgen, doen dat vanuit een innerlijke drijfveer: bij Sonnevelt combineer je die drijfveer met deskundigheid en professionaliteit. Download de gratis proefles en laat je inspireren.

Miranda over...
opleiding Stervensbegeleider

Ik heb dit als een hele mooie maar ook pittige opleiding ervaren. Je komt echt meer over jezelf te weten en gaat soms ook heel diep. Als je aan deze opleiding begint moet je je dus wel beseffen dat je je open moet kunnen stellen en dat je echt diep geraakt kunt worden. Dat is eigenlijk ook weer heel mooi, want hierdoor groei je ook weer en leer je jezelf nog beter kennen. De docenten in deze opleiding waren ook echt geweldig! Wat een mooie, warme, lieve mensen.

— Miranda Buckens —

Voor wie is deze opleiding?

De opleiding Stervensbegeleider wordt door mensen gevolgd die zich ‘geroepen’ voelen dit werk te doen. Studenten kunnen intrinsiek gemotiveerd zijn door ervaringen met de dood in hun naaste omgeving. Ook kunnen zij gedreven worden door de wens om zinvol werk te verrichten, al dan niet uit een geloofs- of levensovertuiging. Ook professionals in hospices, ziekenhuizen of verzorgingshuizen volgen de opleiding Stervensbegeleider als aanvulling en verbreding van bestaande kennis en ervaring.

Tijdens de opleiding wordt ieder persoonlijk geraakt in zijn eigen proces. Als onderdeel van de groep lever je met jouw levensbagage automatisch een bijdrage aan het groepsproces. Een recent verlies (van een naaste) kan een grote impact en daarmee veel aandacht nodig hebben. Om de balans van de opleiding en de groep kloppend te laten zijn, willen we ervoor waken dat de opleiding géén rouwgroep is. Daarom vragen we je om, wanneer je je middenin een recent eigen rouwproces bevindt, eerst contact op te nemen met onze studie adviseur om te bespreken of de opleiding op dit moment een passende stap is. We adviseren minimaal een jaar de tijd te nemen tussen het verlies en de start met de opleiding.

Doel van de opleiding Stervensbegeleider

Een door Sonnevelt opgeleide stervensbegeleider is in staat om cliënten die niet lang meer te leven hebben, professioneel en toegewijd te begeleiden. Onze studenten leren afstandelijk betrokken te zijn: je laat je niet meeslepen door de gevoelens van je stervende cliënt, maar bent toch emotioneel betrokken. Na afronding van de opleiding Stervensbegeleider weet je hoe je dit evenwicht kunt bewaken.

Wat leer ik in de opleiding Stervensbegeleider?

Centraal in de opleiding Stervensbegeleider staat het op professionele en betrokken wijze begeleiden van stervenden en hun naasten.

Aan het einde van de opleiding Stervensbegeleider kun je:

 • cliënten begeleiden bij het afscheid nemen van het leven zoals dat geleefd is.
 • een persoonlijke relatie aangaan met behoud van professionaliteit.
 • samen met je cliënt vorm geven aan de stervensbegeleiding.
 • praktische zaken afhandelen kort na het overlijden van je cliënt.

Wat kan ik als stervensbegeleider?

Een door Sonnevelt opgeleide stervensbegeleider staat cliënten bij in de laatste fase van hun leven. De meeste stervensbegeleiders doen dit bijzondere werk naast een andere betrekking.

Duur:

Circa 5 maanden.

Omvang:

10 dagen (incl. 1 examendag), gemiddeld 1 dag per 2 weken (15 EC-punten).

Studiebelasting:

gemiddeld 8 tot 12 uur per week.

Onderwerpen:

De volgende onderwerpen komen aan bod in de opleiding Stervensbegeleider:

 • Het vak van stervensbegeleider
 • Sterven, stervensbegeleiding en palliatieve zorg
 • Relatie aangaan / communiceren met stervenden
 • Omgaan met het stervensproces
 • Rouw, rouwmodellen en rouwbegeleiding
 • Persoonlijk vormgeven van laatste levensfase en de uitvaart
 • Regie voeren over het levenseinde
 • Leven na de dood
 • Organisatie van de gezondheidszorg

Ook werk je tijdens de opleiding aan je portfolio (reflectieverslagen en huiswerkopdrachten) en oefen je met casuïstiek tijdens intervisie (3-4 bijeenkomsten). De opleiding wordt afgesloten met een examen (theorie en praktijk).

undefined
undefined

Utrecht

01 maart 2024
12 juli 2024
vrijdag
09:30 - 16:30
Schrijf je in

Voorjaar 2024:

Prijs € 2.865,-
Bij betaling in 3 termijnen is het bedrag €955,- per termijn.

Voordeel: bij betaling ineens krijg je 5% korting op de opleidingskosten.

Bovenstaande prijzen zijn inclusief uitgebreide lesmap en examen op vastgestelde examendag van eigen opleidingsgroep. Exclusief literatuur en eventuele deelname aan (her)examen op herexamendag à €105,- per onderdeel. In het kader van de onderwijsvrijstelling zijn onze prijzen BTW-vrij. Onze Algemene voorwaarden zijn van toepassing op je inschrijving.

Vroegboekactie voorjaar 2024: Schrijf nu in en ontvang een opleidingscheque t.w.v. €100,- voor een volgende opleiding of nascholing! Zie de actievoorwaarden voor meer informatie.

Ben je ondernemer of ZZP-er? Wanneer je een opleiding volgt voor jouw bedrijfsactiviteit, nieuwe ontwikkelingen of het op peil houden van jouw kennis, zijn de kosten nog (deels) fiscaal aftrekbaar! Lees meer.

De gemiddelde groepsgrootte is 16 deelnemers, met een minimum van 12 en een maximum van 20.

Voor deze opleiding dien je minimaal een afgeronde MBO-niveau 4 of HAVO-opleiding te hebben afgerond. Heb je een wat ouder diploma en twijfel je aan het niveau, neem gerust contact op met onze studieadviseur (0418-51 57 82).

Download het examenreglement.

Je ontvangt het diploma van deze opleiding bij:

 • een voldoende voor het portfolio met de huiswerkopdrachten
 • een voldoende voor het examen theorie en praktijk
 • het voldoen aan de aanwezigheidsplicht (max. 2 lesdagen gemist) 
 • het voldoen van de betalingsverplichting
   

Samenwerking UWV

Heb je momenteel een AG-, ZW- of WW-uitkering en kom je misschien in aanmerking voor een opleidingstraject voor een beter arbeidsperspectief? Informeer dan bij het UWV naar je mogelijkheden voor een eventuele vergoeding van deze opleiding. Of neem contact op met onze studiecoach Jolien Mahler op 0418-515782. Zij kan je meer vertellen over onze goede samenwerking met het UWV.
 

Vroegboekactie voorjaar 2024: Schrijf nu in en ontvang een opleidingscheque t.w.v. €100,- voor een volgende opleiding of nascholing! Zie de actievoorwaarden voor meer informatie.