Cursus / Nascholing
Overgang en Voeding

 • Ontdek de relatie tussen de overgang en voeding
 • Leer wat je preventief met voeding kunt doen 
 • Krijg inzicht in de invloed van hormonen en stress
 • Docent uit de praktijk

Invloed van voeding, stress en hormonen

Lia is 50 en krijgt heeft flink last van overgangsklachten. Er verandert zoveel in haar lichaam! Ze is het afgelopen jaar een paar kilo zwaarder geworden en wordt regelmatig bezweet wakker. Daarnaast heeft ze ook last van stemmingswisselingen en vergeetachtigheid. Nu leest ze overal dat als ze eerder op haar voeding had gelet, ze misschien nu minder klachten had gehad. Maar 10 jaar geleden leek de overgang nog zo ver weg!

Over de cursus Overgang en voeding

In een leven zijn er diverse momenten van drastische veranderingen. Gewild of ongewild maken we die allemaal mee. Bij vrouwen is de menstruatiecyclus en de daarmee samenhangende vruchtbaarheid zo'n periode van verandering. Over het algemeen wordt de eerste menstruatie makkelijker ontvangen dan het loslaten van dit proces. De overgang kenmerkt zich dan ook vaak als een periode van inzicht, maar ook als een periode van lichamelijke ongemakken.

Vaak beginnen we pas na ons 40ste levensjaar na te denken over de overgang. Maar als het om voeding gaat, kunnen we ons lichaam al veel eerder voorbereiden op deze fase. Tijdens deze cursus/nascholing leer je o.a. wat je preventief met voeding kunt doen om bepaalde overgangsklachten te voorkomen en welke rol hormonen en stress spelen bij de overgang.

Docent
Bianca van den Heuvel werkt als orthomoleculair diëtist en PNI therapeut in haar eigen praktijk Gezondxtra. Hier geeft ze gezondheidsadviezen aan mensen die op zoek zijn naar de oorzaak van een klacht. Dit kunnen lifestyle adviezen zijn op het gebied van beweging, voeding en suppletie. Altijd gebaseerd op uitleg over de fysiologie van het lichaam ter motivering van de cliënt. Darmklachten/hormonale/burn-out klachten zijn haar specialisaties. 

Voor wie is deze cursus Overgang en voeding?

De cursus/nascholing Overgang en voeding is bedoeld voor iedereen die privé of beroepsmatig geïnteresseerd is in dit onderwerp. 

Vooropleiding: minimaal afgeronde MBO niveau 4 of HAVO opleiding. Heb je een wat ouder diploma en twijfel je aan het niveau, neem gerust contact op met onze studieadviseur.

Heb je de opleiding Trainer Hormoonfactor al gevolgd, dan is een groot deel van de inhoud al behandeld.

Wat is het doel van de cursus Overgang en voeding?

Tijdens deze dag 'wandelen' we door een vrouwenleven. Je krijgt inzicht in de hormonen die een rol spelen bij de overgang. Ook komt de relatie van stress en de invloed hiervan op het ontstaan van overgangsklachten aan bod en staan we stil bij het fysieke én het emotionele proces voorafgaand aan en tijdens de overgang. Bovendien krijg je inzicht in de betekenis van de overgang en de fysiologische aspecten van de overgang. Vragen als: ”Wanneer is iets een overgangsverschijnsel en wanneer wordt het een klacht” en “Wat is de relatie tussen de overgang en voeding” en “Wat kun je preventief met voeding doen” komen uitgebreid aan de orde.

Wat leer je in de cursus Overgang en voeding?

Na afloop van deze dag:

 • Weet je wat er gebeurt tijdens de overgang (hormooncyclus) en wat dit kan betekenen voor deze levensfase van de vrouw.
 • Ken je het belang van goede voeding en de bijbehorende invloed op overgangsverschijnselen.
 • Ben je je bewust van de invloed van stress op de overgangsverschijnselen.
 • Ken je de klachten die horen bij oestrogeentekort en -dominantie.
 • Heb je geleerd over de relatie tussen osteoporose en hormonen.

Duur:

Van 9.30 - 16.30 uur.

Omvang:

1 dag.

Studiebelasting:

0,3 EC-punten (SNRO) / 8,5 SBU (BGN) /  6 PE-punten (KABIZ).

Onderwerpen:

De volgende onderwerpen aan bod:

 • Betekenis menopauze.
 • Hormooncyclus.
 • Overgangsverschijnselen.
 • Voedingsadviezen.
 • Stress en voeding.
 • Overgewicht.

Afronding:

Je rondt de cursus/nascholing Overgang en voeding af met het beantwoorden van vragen over dit thema. Na afloop ontvang je een certificaat.

undefined
undefined
undefined

Zaltbommel

18 april 2024
18 april 2024
donderdag
09:30 - 16:30
Schrijf je in

 

 

Najaar 2023:

Prijs: € 295,-

De betaling gaat via iDEAL of Mistercash (België). Na het inschrijven op deze cursus word je direct doorgeleid naar de website van je bank.

In het kader van de onderwijsvrijstelling zijn onze prijzen btw-vrij. Onze Algemene voorwaarden zijn van toepassing op je inschrijving. 

Ben je ondernemer of ZZP-er? Wanneer je een opleiding volgt voor jouw bedrijfsactiviteit, nieuwe ontwikkelingen of het op peil houden van jouw kennis, zijn de kosten nog (deels) fiscaal aftrekbaar! Lees meer.

De gemiddelde groepsgrootte is 16 deelnemers, met een minimum van 12 en een maximum van 20.