Ontvang nu 500 euro Sonnevelt budget voor je opleiding in maart! Meer >

Opleiding
Natuurvoedingsadviseur

 • Ervaringsgericht leren
 • Met docenten uit de praktijk
 • In 10 lesdagen
 • Module van opleiding Vitaliteitscoach
Schrijf je in

Voed lichaam én geest met natuurvoeding

Voeding staat in de belangstelling. Mensen (her)ontdekken hoe belangrijk voeding is voor een gezond en vitaal leven en willen ook meer regie over hun eigen vitaliteit en gezondheid. Dit verklaart de sterke trend naar een bewustere en meer duurzame leefstijl. Daarmee groeit de behoefte aan experts op het gebied van optimale voeding. De natuurvoedingsadviseur is zo’n expert.

Over de opleiding Natuurvoedingsadviseur

Er bestaat veel verwarring over voeding: wat klopt er wel en wat klopt er niet? Ideeën lijken extremer te worden, de wetenschap heeft ook niet overal een antwoord op en op (social) media wordt veel desinformatie gedeeld. Het is daardoor niet eenvoudig om goede keuzes te maken. In de opleiding Natuurvoedingsadviseur leg je een stevige basis van kennis en ervaring om voor jou passende keuzes te maken en om als adviseur inspirerende voedingsadviezen te geven. De natuurvoedingsadviseur kent de essentie van gezonde, volwaardige voeding. Uitgangspunt van de natuurvoedingsadviseur is dat de natuur al volmaakt is en het beste past bij de moderne mens. Kiezen voor pure, onbewerkte, eerlijke en biologische voeding brengt je weer terug naar de basis van een vitaler, gezonder en duurzamer leven. Back to the start!

*** Belangrijk: Ontvang nu 500 euro Sonnevelt budget! ***

Wil jij starten met een opleiding in februari of maart? En loop je het STAP-budget mis doordat het aanvraagtijdvak van 2 januari is geschrapt door de overheid? Maak dan gebruik van de unieke 500 euro compensatieregeling van Sonnevelt. Lees meer over dit 500 euro Sonnevelt budget.

Laat je informeren en inspireren tijdens onze informatieavond. Meld je aan voor de informatieavond in Zaltbommel op 7 februari.

Myrthe over...
opleiding Natuurvoedingsadviseur

De opleiding heeft me ongelooflijk veel kennis gebracht. Door alles toe te passen wat ik heb geleerd ben ik zelf veel gezonder geworden en voel ik me stukken beter.

— Myrthe Johansen —

Voor wie is deze opleiding?

De opleiding Natuurvoedingsadviseur is bedoeld voor iedereen die professioneel advies over natuurvoeding wil geven. De opleiding kan ook prima worden gevolgd als je meer wilt weten over natuurvoeding en je persoonlijke vitaliteit wilt verbeteren. Samen leer je hoe voeding een bijdrage kan leveren aan het behoud van een optimale gezondheid. 

Doel van de opleiding Natuurvoedingsadviseur

Als Natuurvoedingsadviseur begeleidt je cliënten en organisaties naar een vitaal en gezond voedingspatroon. De Natuurvoedingsadviseur is een klankbord en een gids en begeleidt cliënten om bewuste keuzes te maken die leiden tot een vitale leefstijl.

Wat leer ik in de opleiding Natuurvoedingsadviseur?

Je leert om onderscheid te maken tussen voeding die energie geeft en voeding die energie kost. Je verwerft gespecialiseerde kennis over natuurvoeding en het effect ervan op je lichaam. Je ontdekt hoe de manier van eten, de bereiding en de samenstelling van onze voeding bepalend zijn voor het behoud van onze gezondheid (voedingsleer). Hierbij worden geen ideeën of denkwijzen uitgesloten. Tijdens het klassikale onderwijs is er ruimte voor veel praktijk en worden steeds actuele ontwikkelingen op het gebied van voeding meegenomen. Al deze kennis leer je te vertalen naar gedegen adviezen.
 
Aan het einde van de opleiding Natuurvoedingsadviseur kun je:

 • Voeding inzetten ter bevordering van (eigen) vitaliteit en gezondheid.
 • Voeding inzetten in het kader van een bewustere en meer duurzame leefstijl.
 • Voedingsadvies en voorlichting geven aan individuele cliënten, groepen en bedrijven/organisaties.

Wat kan ik als natuurvoedingsadviseur?

Een door Sonnevelt opgeleide natuurvoedingsadviseur kan aan de slag als professioneel adviseur op het gebied van gezonde voeding. Je bent in staat om mensen te adviseren over de effecten van pure voeding op de gezondheid. Dit kan in de vorm van een-op-een gesprekken (advies), in groepen en met organisaties (voorlichting en workshops). De opleiding Natuurvoedingsadviseur is ook zeer geschikt als aanvulling op al bestaande kennis en vaardigheden. 

Duur:

Circa 5 maanden.

Omvang:

10 lesdagen (incl. 1 examendag), gemiddeld 1 lesdag per 2 weken.

12 EC-punten (SNRO) / 127 PE-punten (KABIZ).

Studiebelasting:

Gemiddeld 8 tot 10 uur per week.

Onderwerpen:

In iedere les komt zowel theorie als praktijk aan bod. Het adviesgesprek staat steeds centraal. De volgende onderwerpen worden behandeld:

 • Natuurvoeding, biologische voeding en levenskracht
 • Vitaliteitspiramide, voedingspiramide, micronutriënten (vitamines/mineralen)
 • Planten als basis voor vitaliteit en gezondheid, bioactieve stoffen
 • Macronutriënten: eiwitten, koolhydraten en vetten
 • Suiker, zoetmiddelen en verslaving
 • Granen en brood
 • Voedingsleefstijl, voedingsvisie, vegachecklist en voedingswetenschap
 • Darmgezondheid, darmflora en spijsvertering
 • Fermenteren
 • Smaak, kruiden, specerijen en smaakversterkers
 • Warenkennis van voedingsproducten
 • Koken met natuurvoeding
 • Mindful eten en voedingsgedrag
 • Adviesgesprekken en voedingsanalyse

Huiswerk en afronding:

Ook werk je tijdens de opleiding aan je portfolio (reflectieverslagen en opdrachten), kookopdrachten, leer je een workshop te verzorgen en doe je praktijkervaring op tijdens je stage bij een bioboer (1 dag). De opleiding wordt afgesloten met een theoretisch en praktisch examen.

Deze opleiding kan als afzonderlijke module worden gevolgd of als onderdeel van de opleiding Vitaliteitscoach.

undefined
undefined
undefined

Capelle aan den IJssel

FlexLounge (in kantoor van OFMO)
04 maart 2023
22 juli 2023
zaterdag
09:30 - 16:30
Schrijf je in

Hilversum

De Koningin
10 maart 2023
14 juli 2023
vrijdag
09:30 - 16:30
Schrijf je in

Deze opleiding bieden we in oktober 2023 aan op de volgende locaties (onder voorbehoud): Nijmegen (za), Rotterdam - Capelle (za) en Zaltbommel (vr). Inschrijven is mogelijk vanaf 6 april 2023.

Voorjaar 2023

Zoek je het lesrooster van najaar 2022? Ga dan naar het studentportaal op onze website.

Voorjaar 2023:

Prijs: € 2.697,-

Bij betaling in 3 termijnen is het bedrag €899,- per termijn.

Voordeel: bij betaling ineens krijg je 5% korting op de opleidingskosten. Deze korting is niet van toepassing indien je gebruik maakt van het STAP-budget.

Bovenstaande prijzen zijn inclusief uitgebreide lesmap en examenkosten. Exclusief literatuur en eventuele herexamenkosten à €100,- per onderdeel. In het kader van de onderwijsvrijstelling is er geen btw van toepassing.

ONTVANG NU 500 EURO SONNEVELT BUDGET!

Wil jij starten met een opleiding in februari of maart? En loop je het STAP-budget mis doordat het aanvraagtijdvak van 2 januari is geschrapt door de overheid? Maak dan gebruik van de unieke 500 euro compensatieregeling van Sonnevelt. Lees meer >>

De gemiddelde groepsgrootte is 16 deelnemers, met een minimum van 12 en een maximum van 20.

Voor deze opleiding dien je minimaal een afgeronde MBO-niveau 4 of HAVO-opleiding te hebben afgerond. Heb je een wat ouder diploma en twijfel je aan het niveau, neem gerust contact op met onze studieadviseur (0418-51 57 82).

Download het examenreglement Voorjaar 2022 of Najaar 2022.

Je ontvangt het diploma van deze opleiding bij:

 • een voldoende voor het portfolio met de huiswerkopdrachten
 • een voldoende voor het examen theorie en praktijk
 • het voldoen aan de aanwezigheidsplicht (max. 2 lesdagen gemist) 
 • het voldoen van de betalingsverplichting
   

Bekijk hier de ervaringen van oud-studenten met deze opleiding:

Rebecca Janssen

Jeanet Zuidweg

Lees of bekijk hier de verhalen van oud-studenten van deze opleiding die een eigen praktijk zijn gestart:

Myrthe Johansen

Susan Gerl

Als gevolg van een recent overheidsbesluit is voor alle opleidingen die starten in februari en maart geen STAP-subsidie aan te vragen. 
Als compensatie biedt Sonnevelt je een tegemoetkoming van 500 euro. Dit bedrag wordt in mindering gebracht op jouw opleidingskosten. Dit aanbod geldt alleen voor opleidingen (10 lesdagen of langer) die starten in februari of maart 2023 en het betreft een tijdelijke regeling. Lees hier meer over dit 500 euro Sonnevelt budget.
Voor opleidingen die later dit jaar starten, gaan wij ervan uit dat je weer STAP-budget van de overheid kunt aanvragen. Lees hier meer informatie over het STAP-budget.

Let op: Ben je ondernemer of ZZP-er? Wanneer je een opleiding volgt voor jouw bedrijfsactiviteit, nieuwe ontwikkelingen of het op peil houden van jouw kennis, zijn de kosten nog (deels) fiscaal aftrekbaar! Lees meer.

Samenwerking UWV

Heb je momenteel een AG-, ZW- of WW-uitkering en kom je misschien in aanmerking voor een opleidingstraject voor een beter arbeidsperspectief? Informeer dan bij het UWV naar je mogelijkheden voor een eventuele vergoeding van deze opleiding. Of neem contact op met onze studiecoach Jolien Mahler op 0418-515782. Zij kan je meer vertellen over onze goede samenwerking met het UWV.