Opleiding
Vitaliteitscoach

 • 3 modules
 • Parel aan onze kroon
 • Bepaal je eigen richting
 • Holistische benadering
Schrijf je in

Specialist in vitaal leven en werken

Je ziet het overal om je heen: mensen die kampen met stress, overgewicht, gebrek aan beweging, et cetera. Lichaam en geest zijn bij zoveel mensen in onbalans. Voel jij de urgentie om dit te veranderen? Goed nieuws: dat kan ook. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie wordt ruim 75% van alle welvaartziekten veroorzaakt door levensstijl. Daarmee hebben mensen voor 75% invloed op het voorkomen ervan en het behoud van gezondheid. Meer dan ooit is er vraag naar vitaliteitscoaches die mensen kunnen begeleiden naar een optimale balans tussen een gezonde geest en een vitaal lichaam. Word jij zo'n vitaliteitscoach?

Open dag op zondag 21 januari 2024

Wil jij persoonlijk kennismaken met Sonnevelt, onze opleidingen en docenten? Meld je dan nu aan voor onze gratis open dag op zondag 21 januari in Soest.

Over de opleiding Vitaliteitscoach

De opleiding Vitaliteitscoach past helemaal bij jou als je je betrokken voelt bij alle aan levensstijl gerelateerde klachten zoals diabetes, overgewicht en stress én graag individuele begeleiding wilt geven aan particulieren of medewerkers binnen bedrijven. Jij wilt structurele veranderingen aanbrengen in het gedrag van mensen, zodat zij zich vitaler voelen en meer in balans zijn. Vitaliteit is meer dan voeding en beweging. Vitaal leven heeft ook te maken met bezieling en de sociale omgeving waarin je verkeert. Als vitaliteitscoach maak je niet alleen het verschil voor je cliënten, maar je levert ook een bijdrage aan een vitalere wereld.

Vitaliteitscoach schema
Vitaliteitscoach schema

Barbara over...
opleiding Vitaliteitscoach

Ik zou Sonnevelt absoluut aanraden. De verschillende opleidingen hebben me heel veel gebracht op het gebied van zelfontwikkeling, compassie, empathie, acceptatie naar de buitenwereld en uiteraard mijn vaardigheden als coach.

— Barbara van Hamersveld —

Voor wie is deze opleiding?

De opleiding Vitaliteitscoach wordt gevolgd door mensen die passie hebben voor gezondheid en die er sterk in geloven dat veel problemen preventief kunnen worden aangepakt. Medestudenten zijn bijvoorbeeld Arbo-artsen, maar ook therapeuten en coaches die zich willen verbreden op het gebied van vitaliteit.

Doel van de opleiding Vitaliteitscoach

Een door Sonnevelt opgeleide vitaliteitscoach stimuleert, enthousiasmeert en overtuigt cliënten om vitaler te leven. Je geeft inzicht in alle aan levensstijl gerelateerde klachten en wil cliënten helpen daarin structurele veranderingen aan te brengen.

Wat leer ik in de opleiding Vitaliteitscoach?

De opleiding Vitaliteitscoach is het paradepaardje op het gebied van vitaliteitsmanagement. Deze opleiding biedt de bijzondere combinatie van persoonlijke ontwikkeling met vaardigheden om cliënten met vitaliteitsvragen te kunnen begeleiden. Je leert werken vanuit een integrale visie op de balans tussen lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welbevinden.

Aan het einde van de opleiding kun je:

 • De inzichten en technieken die je leert tijdens de opleiding zowel preventief als curatief inzetten.
 • Advies en begeleiding geven bij diverse vormen van lichamelijke, psychische en psychosomatische klachten.
 • In het bedrijfsleven in het kader van vitaliteitsmanagement, trainingen en persoonlijke begeleiding geven om onder meer het ziekteverzuim terug te dringen en de werktevredenheid te vergroten.
 • Binnen de gezondheidssector cliënten begeleiden met vitaliteitsvragen.
 • Zelfstandig een praktijk starten als vitaliteitscoach.

Wat kan ik als vitaliteitscoach?

Na de opleiding Vitaliteitscoach ben je in staat om zelfstandig een praktijk te beginnen als vitaliteitscoach en mensen te begeleiden in vitaliteitsvraagstukken en organisaties te adviseren over bijvoorbeeld het terugdringen van het ziekteverzuim.

Omvang:

De opleiding bestaat uit drie delen:

 • Stress en coaching: opleiding Stress en Burn-out Coach (verplicht onderdeel)
 • Mentaal Vitaal: opleiding Mental Coach of Basis Coach* (keuzemodule)
 • Fysiek Vitaal: opleiding Trainer Hormoonfactor, Natuurvoedingsadviseur, Lichaamsgericht Coach of Beweegcoach (keuzemodule)*

Heb je binnen ieder deel 1 opleiding afgerond, dan ontvang je het diploma Vitaliteitscoach.

Alle opleidingen kunnen ook als afzonderlijke opleiding - en in willekeurige volgorde - worden gevolgd. Inschrijven kan direct bij de opleiding die je als eerste wilt gaan volgen. 

Voor alle details over het lesmateriaal, prijzen, studiebelasting en de bijbehorende kosten verwijzen wij je graag door naar de desbetreffende opleiding. Je kunt je daar ook inschrijven.

* Reeds behaalde diploma’s van de opleidingen 'Je Lichaam als Kompas', Gewichtsconsulent en 'Gelukscoach' blijven geldig voor de opleiding Vitaliteitscoach.

Onderwerpen:

Inhoud module Stress en coaching
Stress en Burn-out Coach: gaat over stress, coaching en persoonlijke ontwikkeling. Er is in toenemende mate vraag naar professionele coaches, die voor individu en organisatie zowel preventief als curatief kunnen werken met betrekking tot thema’s gerelateerd aan stressmanagement.
 

Inhoud module Mentaal Vitaal

 • Mental Coach: als mental coach beschik je over effectieve technieken die het beste in mensen naar boven halen. Je helpt anderen succesvol te zijn op alle gebieden in hun leven.
 • Basis Coach: als basis coach heb je vaardigheden om cliënten naar een optimale balans tussen een gezonde geest en een vitaal lichaam te begeleiden.
   

Inhoud module Fysiek Vitaal

 • Natuurvoedingsadviseur: goede voeding is de basis voor een optimale gezondheid en werkt door op alle niveaus in de mens: fysiek, geestelijk, emotioneel en spiritueel. Tijdens deze opleiding ontwikkel je gespecialiseerde kennis op het gebied van natuurvoeding.
 • Trainer Hormoonfactor: deze opleiding laat zien dat de werking van hormonen een grote invloed heeft op gezondheid en gewicht.
 • Beweegcoach: Voor mensen die geloven in de genezende kracht van beweging. Bewegen is leven! Hoe je beweegt, zo ben je. Je wilt het bewegen gebruiken als sleutel tot verandering, want hiervan profiteren lichaam én geest.
 • Lichaamsgericht Coach: tijdens deze opleiding leer je om uit je hoofd en in je lichaam te komen. Je leert signalen van het lichaam te herkennen, beter te begrijpen en kunt de informatie die je lichaam je geeft gebruiken om bewuster keuzes te maken.
  undefined
  undefined
  undefined
  undefined

  Voor startdata, locaties en lesroosters verwijzen wij je graag door naar de desbetreffende opleiding. Je kunt je daar ook inschrijven.

  Afhankelijk van de gekozen modules varieert de totaalprijs voor deze opleiding tussen de € 9.090,- en € 9.360,-.

  Bij betaling ineens van de afzonderlijke opleidingen krijg je 5% korting op de opleidingskosten. Bovenstaande prijzen zijn inclusief uitgebreide lesmap en examenkosten. Exclusief literatuur en eventuele herexamenkosten à €105,- per onderdeel per opleiding. In het kader van de onderwijsvrijstelling zijn onze prijzen BTW-vrij. Onze Algemene voorwaarden zijn van toepassing op je inschrijving.

  Vroegboekactie voorjaar 2024: Schrijf nu in en ontvang een opleidingscheque t.w.v. €100,- voor een volgende opleiding of nascholing! Zie de actievoorwaarden voor meer informatie.

  Let op: Ben je ondernemer of ZZP-er? Wanneer je een opleiding volgt voor jouw bedrijfsactiviteit, nieuwe ontwikkelingen of het op peil houden van jouw kennis, zijn de kosten nog (deels) fiscaal aftrekbaar! Lees meer.

  Caroline Leinzinger vertelt in dit interview hoe ze haar eigen praktijk is gestart.

  Samenwerking UWV

  Heb je momenteel een AG-, ZW- of WW-uitkering en kom je misschien in aanmerking voor een opleidingstraject voor een beter arbeidsperspectief? Informeer dan bij het UWV naar je mogelijkheden voor een eventuele vergoeding van deze opleiding. Of neem contact op met onze studiecoach Jolien Mahler op 0418-515782. Zij kan je meer vertellen over onze goede samenwerking met het UWV.
   

  Vroegboekactie voorjaar 2024: Schrijf nu in en ontvang een opleidingscheque t.w.v. €100,- voor een volgende opleiding of nascholing! Zie de actievoorwaarden voor meer informatie.