Opleiding
Seniorencoach

 • Autonomie van de senior staat centraal
 • 10 lesdagen
 • Ervaringsgericht leren
 • Met docenten uit de praktijk
Schrijf je in

Geef ouderen meer toekomst

Die dag werd ze 68 jaar. De anders altijd zo kwieke vrouw, voelde zich opeens oud. Haar lichaam voelde stroef, ze had geen zin om uit bed te gaan. Het besef dat gezondheid en geliefden in rap tempo zouden kunnen verdwijnen, overviel haar. Dergelijke situaties zullen in onze samenleving alleen maar toenemen. Het CBS heeft becijferd dat het aantal 65-plussers tussen 2012 en 2040 stijgt van 16 procent naar 26 procent van de bevolking. Sonnevelt levert haar bijdrage door coaches op te leiden die ouderen in deze thema’s kunnen begeleiden.

Over de opleiding Seniorencoach

De opleiding Seniorencoach leert je hoe je omgaat met de levensvragen, maar dan in het bijzonder als coach voor de steeds groter wordende groep van 55-plussers. Je vindt het belangrijk en uitdagend om ouderen te helpen bij thema’s die voor hen belangrijk zijn zoals verlies van geliefden, zingeving of hoe ze om kunnen gaan met de vele vrije tijd die ze krijgen na pensionering. Jij beseft dat de 55-plussers van de toekomst anders zijn dan de 55-plussers van vroeger en daarom ook volstrekt andere behoeften hebben.

Open dag op zondag 21 januari 2024

Wil jij persoonlijk kennismaken met Sonnevelt, onze opleidingen en docenten? Meld je dan nu aan voor onze gratis open dag op zondag 21 januari in Soest.

Quintana over...
opleiding Seniorencoach

De opleiding heeft mij zoveel meer gebracht dan ik voor mogelijk hield. Inzichten en denkwijze over situaties werden versterkt door o.a. oefeningen die mooie interacties opleverden. Daarnaast de plezierige manier van les geven, met gemotiveerde en kennis overdracht gevende docenten. De persoonlijke feedback en de literatuurlijst waren een zeer welkome aanvulling bij deze opleiding.

— Quintana van der Willigen (bron: klantenvertellen.nl) —

Voor wie is deze opleiding?

De opleiding Seniorencoach wordt gevolgd door mensen die werken met senioren; als professional in de ouderenzorg of verpleging of vrijwillig als mantelzorger. De opleiding wordt tevens gevolgd door coaches en therapeuten die zich willen specialiseren. 

Doel van de opleiding Seniorencoach

Een door Sonnevelt opgeleide seniorencoach beschikt over alle benodigde kennis en vaardigheden om op deskundige wijze ouderen, mensen die met ouderen werken of hun kinderen bij te staan in de vraagstukken die zich op hogere leeftijd voordoen.

Wat leer je in de opleiding Seniorencoach?

Centraal in de opleiding Seniorencoach staat het maken van een verdiepingsslag in jouw kennis en vaardigheden over het begeleiden en coachen van een groep cliënten die zorg en aandacht vraagt. In de opleiding tot seniorencoach wordt gewerkt vanuit een holistische visie op het mens zijn. Een integrale aanpak gericht op de bevordering van de autonomie van de senior staat centraal.

Aan het einde van de opleiding Seniorencoach:

 • kun je op grond van gedegen kennis de maatschappelijke ontwikkelingen omtrent de vergrijzing met al zijn problemen en mogelijkheden onderscheiden
 • heb je inzicht in de specifieke seniorenproblematiek
 • kun je met de verworven vaardigheden deskundige begeleiding bieden

Wat kan ik als Seniorencoach?

Een door Sonnevelt opgeleide seniorencoach staat cliënten bij in het vinden van antwoorden op levensvragen. De coach ondersteunt en hoort senioren waar de reguliere zorg daar vaak geen tijd voor heeft.

Duur:

Circa 5 maanden.

Omvang:

10 dagen (incl. 1 examendag), gemiddeld 1 dag per 2 weken (13 EC-punten).

Studiebelasting:

gemiddeld 8-12 uur per week.

Onderwerpen:

De volgende onderwerpen komen aan bod in de opleiding Seniorencoach:

 • De senior in de 21ste eeuw
 • Gezondheid en ziekte bij senioren
 • De psychologie van het ouder worden
 • Seniorencoach vaardigheden
 • Omgaan met verlies
 • Sociaal netwerk en relaties
 • De kracht van de ouderdom (zingeving)
 • Het naderende levenseinde
 • De seniorencoach in de praktijk

Tijdens je opleiding werk je aan je portfolio(reflectieverslagen en huiswerkopdrachten). Ook doe je al ervaring op door middel van 1 stageopdracht (1 dagdeel), intervisie (2 bijeenkomsten) en begeleid je een proefpersoon (5 gesprekken). De opleiding wordt afgesloten met een examen (theorie en praktijk).

undefined
undefined
undefined
undefined

Zaltbommel

05 maart 2024
09 juli 2024
dinsdag
09:30 - 16:30
Schrijf je in

Voorjaar 2024:

Prijs € 2.865,-
Bij betaling in 3 termijnen is het bedrag €955,- per termijn.

Voordeel: bij betaling ineens krijg je 5% korting op de opleidingskosten.

Bovenstaande prijzen zijn inclusief uitgebreide lesmap en examen op vastgestelde examendag van eigen opleidingsgroep. Exclusief literatuur en eventuele deelname aan (her)examen op herexamendag à €105,- per onderdeel. In het kader van de onderwijsvrijstelling zijn onze prijzen BTW-vrij. Onze Algemene voorwaarden zijn van toepassing op je inschrijving.

Vroegboekactie voorjaar 2024: Schrijf nu in en ontvang een opleidingscheque t.w.v. €100,- voor een volgende opleiding of nascholing! Zie de actievoorwaarden voor meer informatie.

Ben je ondernemer of ZZP-er? Wanneer je een opleiding volgt voor jouw bedrijfsactiviteit, nieuwe ontwikkelingen of het op peil houden van jouw kennis, zijn de kosten nog (deels) fiscaal aftrekbaar! Lees meer.

De gemiddelde groepsgrootte is 16 deelnemers, met een minimum van 12 en een maximum van 20.

Voor deze opleiding dien je minimaal een afgeronde MBO-niveau 4 of HAVO-opleiding te hebben afgerond. Heb je een wat ouder diploma en twijfel je aan het niveau, neem gerust contact op met onze studieadviseur (0418-51 57 82).

Download het examenreglement.

Je ontvangt het diploma van deze opleiding bij:

 • een voldoende voor het portfolio met de huiswerkopdrachten
 • een voldoende voor het examen theorie en praktijk
 • het voldoen aan de aanwezigheidsplicht (max. 2 lesdagen gemist) 
 • het voldoen van de betalingsverplichting
   

Samenwerking UWV

Heb je momenteel een AG-, ZW- of WW-uitkering en kom je misschien in aanmerking voor een opleidingstraject voor een beter arbeidsperspectief? Informeer dan bij het UWV naar je mogelijkheden voor een eventuele vergoeding van deze opleiding. Of neem contact op met onze studiecoach Jolien Mahler op 0418-515782. Zij kan je meer vertellen over onze goede samenwerking met het UWV.
 

Vroegboekactie voorjaar 2024: Schrijf nu in en ontvang een opleidingscheque t.w.v. €100,- voor een volgende opleiding of nascholing! Zie de actievoorwaarden voor meer informatie.