Opleiding
Mental Coach - VERNIEUWD

 • Ervaringsgericht leren
 • Met docenten uit de praktijk
 • Onderdeel van opleiding Vitaliteitscoach

Leven vanuit innerlijke motivatie

Te gestrest, te moe, te druk, ‘t komt nu niet uit… Zo ongeveer de smoesjes die iedereen weleens gebruikt om iets waar we tegenop zien, niet te doen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat hierachter een complex samenspel van psychologische, chemische en neurologische factoren schuil gaat. Als deze factoren gezamenlijk worden geprikkeld, is het een uitdaging om veranderingen in het leven door te voeren. Een mental coach weet hoe deze blokkades te doorbreken en zo de weg naar verandering open te zetten. In deze opleiding Mental Coach ligt het accent op werken aan overtuigingen die aan ons gedrag gekoppeld zijn. Als je anders leert denken, ga je je anders voelen en tenslotte ook anders gedragen. 

Over de opleiding Mental Coach

Mensen helpen hun innerlijke motivatie te vinden voor gedragsverandering. Die bijzondere en mooie rol heb je als mental coach. Jij wilt als coach mensen motiveren, doelgerichter maken en helpen weer eigen verantwoordelijkheid en leiderschap te nemen over hun leven. De opleiding Mental Coach is helemaal iets voor jou als jij wilt bijdragen aan veranderen van gedrag door het snijvlak van het onbewuste en bewuste op te zoeken in de richting van een evenwichtiger, vitaler leven. De opleiding heeft zowel live als online lesdagen. 

Open dag op zondag 21 januari 2024

Wil jij persoonlijk kennismaken met Sonnevelt, onze opleidingen en docenten? Meld je dan nu aan voor onze gratis open dag op zondag 21 januari in Soest.

Natasja over...
opleiding Mental Coach - VERNIEUWD

Je leert echt hoe je van binnenuit iemand kan motiveren zichzelf te veranderen. Voor coaches in spe is deze opleiding een onmisbaar stuk.

— Natasja van Ooijen —

Voor wie is deze opleiding?

De opleiding Mental Coach wordt gevolgd door mensen die een professionele stap willen maken naar een zelfstandige coachpraktijk en/of meer coachvaardigheden binnen hun bestaande baan willen ontwikkelen. De opleiding biedt ook toegevoegde waarde voor mensen die binnen organisaties trainingen willen geven op het gebied van gedragsverandering. Daarnaast is de opleiding ook geschikt voor mensen die voor zichzelf willen leren hoe ze gedragsverandering effectief in kunnen zetten in hun huidige werk en leven.

Doel opleiding Mental Coach

Een door Sonnevelt opgeleide mental coach is een inspirerende motivator. Je leert hoe je mensen kunt coachen om het beste uit zichzelf te halen. In de opleiding ervaar je hoe je mensen kunt begeleiden die worstelen met gebrek aan zelfvertrouwen, angsten en werkdruk of mensen die geen keuzes kunnen maken. Je leert technieken die je als coach en voor jezelf kunt toepassen om doelen te realiseren. 

Wat leer je in de opleiding Mental Coach?

Centraal in de opleiding Mental Coach staat, hoe je mensen intrinsiek kunt motiveren om een doel te behalen. Je leert te onderzoeken welke patronen bij een persoon horen en hoe je deze positief kunt beïnvloeden. Je leert welke interventies je kunt inzetten om mensen contact te laten maken met hun intrinsieke motivatie tot gedragsverandering. Tijdens de lessen op locatie is er veel ruimte voor praktijkgerichte oefeningen en coachhouding en -technieken. Er is aandacht voor jou persoonlijk en je kijkt ook naar jouw eigen gedragspatronen. Het is belangrijk voor een goede coach om inzicht te hebben in eigen thema’s en terugkerende patronen. Tijdens de online lessen wordt vooral aandacht besteed aan theorie over het vak.

Aan het einde van de opleiding Mental Coach kun je:

 • Cliënten inzicht geven en helpen doorbreken van patronen om gewenste gedragsverandering te bevorderen.
 • Cliënten begeleiden met het behalen van hun doel.
 • Adviezen geven aan/ in o.a. bedrijven, scholen, sportverenigingen en gezondheidscentra.
 • Effectief motiveren van de huidige situatie naar de gewenste situatie.

Wat kan je als Mental Coach?

Een door Sonnevelt opgeleide mental coach helpt cliënten hun intrinsieke motivatie te vinden ten behoeve van gedragsverandering en gedragspatronen te doorbreken, waardoor ze gelukkiger, veerkrachtiger en vitaler in het leven staan.

Duur:

Circa 5 maanden.

Omvang:

8 live dagen (incl. 1 examendag) en 4 dagdelen online. Gemiddeld 1 dag(deel) per 2 weken.

Studiebelasting:

gemiddeld 8-10 uur per week.

Onderwerpen:

Onderstaande onderwerpen komen aan bod in de opleiding Mental Coach:

 • Het begeleiden van cliënten op het gebied van mentale veerkracht (bv omgaan met angsten, druk, levensgebeurtenissen) en gedrag, door het vergroten van zelfvertrouwen en persoonlijk leiderschap. 
 • Het begeleiden van cliënten bij o.a. het vergroten van eigen regie of leiderschap, zelfvertrouwen, 
 • De werking van het brein met betrekking tot gedachten, gevoelens en gedrag.
 • Het hanteren van meerdere coachinterventies.
 • Het toepassen van diverse coachvaardigheden en technieken.

Huiswerk en afronding:

Tijdens de opleiding werk je aan je portfolio. Je verzamelt hierin: reflectieverslagen van de lesdagen, reflectieverslagen van 8 intervisiebijeenkomsten, reflectieverslagen van 4 contactmomenten met proefcliënten en een blog.
De intervisiebijeenkomsten en proefcliëntgesprekken vinden buiten de lessen om plaats. De opleiding wordt afgesloten met een examen (theorie en praktijk).

Deze opleiding kan afzonderlijk worden gevolgd of als onderdeel van de opleiding Vitaliteitscoach.

undefined
undefined
undefined
undefined

Capelle aan den IJssel (Rotterdam)

22 maart 2024
08 november 2024
vrijdag
09:30 - 16:30
Schrijf je in

Den Bosch

23 maart 2024
09 november 2024
zaterdag
09:30 - 16:30
Schrijf je in

Voorjaar 2024:

Prijs € 2.865,-
Bij betaling in 3 termijnen is het bedrag €955,- per termijn.

Voordeel: bij betaling ineens krijg je 5% korting op de opleidingskosten.

Bovenstaande prijzen zijn inclusief uitgebreide lesmap en examen op vastgestelde examendag van eigen opleidingsgroep. Exclusief literatuur en eventuele deelname aan (her)examen op herexamendag à €105,- per onderdeel. In het kader van de onderwijsvrijstelling zijn onze prijzen BTW-vrij. Onze Algemene voorwaarden zijn van toepassing op je inschrijving.

Vroegboekactie voorjaar 2024: Schrijf nu in en ontvang een opleidingscheque t.w.v. €100,- voor een volgende opleiding of nascholing! Zie de actievoorwaarden voor meer informatie.

Ben je ondernemer of ZZP-er? Wanneer je een opleiding volgt voor jouw bedrijfsactiviteit, nieuwe ontwikkelingen of het op peil houden van jouw kennis, zijn de kosten nog (deels) fiscaal aftrekbaar! Lees meer.

De gemiddelde groepsgrootte is 16 deelnemers, met een minimum van 12 en een maximum van 20.

Voor deze opleiding dien je minimaal een afgeronde MBO-niveau 4 of HAVO-opleiding te hebben afgerond. Heb je een wat ouder diploma en twijfel je aan het niveau, neem gerust contact op met onze studieadviseur (0418-51 57 82).

Download het examenreglement.

Je ontvangt het diploma van deze opleiding bij:

 • een voldoende voor het portfolio met de huiswerkopdrachten
 • een voldoende voor het examen theorie en praktijk
 • het voldoen aan de aanwezigheidsplicht (max. 2 lesdagen gemist) 
 • het voldoen van de betalingsverplichting
   

Lees of bekijk hier de verhalen van oud-studenten van deze opleiding die een eigen praktijk zijn gestart:

Caroline Leinzinger

Ida Luise Bakhuisen

Samenwerking UWV

Heb je momenteel een AG-, ZW- of WW-uitkering en kom je misschien in aanmerking voor een opleidingstraject voor een beter arbeidsperspectief? Informeer dan bij het UWV naar je mogelijkheden voor een eventuele vergoeding van deze opleiding. Of neem contact op met onze studiecoach Jolien Mahler op 0418-515782. Zij kan je meer vertellen over onze goede samenwerking met het UWV.
 

Vroegboekactie voorjaar 2024: Schrijf nu in en ontvang een opleidingscheque t.w.v. €100,- voor een volgende opleiding of nascholing! Zie de actievoorwaarden voor meer informatie.