Opleiding
Mental Coach

 • Ervaringsgericht leren
 • Met docenten uit de praktijk
 • Onderdeel van opleiding Vitaliteitscoach
Schrijf je in

Leven vanuit innerlijke motivatie

Te gestrest, te moe, te druk, ‘t komt nu niet uit… Zo ongeveer de smoesjes die iedereen weleens gebruikt om iets waar we tegenop zien, niet te doen. Maar wetenschappelijk onderzoek toont aan dat hierachter een complex samenspel van psychologische, chemische en neurologische factoren schuil gaat. Als deze factoren gezamenlijk worden geprikkeld, dan maken ze het een mens onmogelijk om veranderingen in hun leven door te voeren. Een mental coach weet deze blokkades te doorbreken en zo de weg naar verandering open te zetten.

Over de opleiding Mental Coach

Mensen helpen hun innerlijke motivatie te vinden. Zorgen dat de ‘glimmertjes’ weer in de ogen komen. Die bijzondere en mooie rol speel je als mental coach. Jij wilt als coach mensen motiveren, doelgerichter maken en helpen weer eigen verantwoordelijkheid te nemen voor hun leven. De opleiding Mental Coach is helemaal iets voor jou als jij gedrag wilt veranderen door het snijvlak van het onbewuste en bewuste op te zoeken. Jij maakt als coach de noodzaak van gedragsverandering groter en vervolgens zet je cliënten in beweging, in de richting van een evenwichtiger, vitaler leven.

Natasja over...
opleiding Mental Coach

Je leert echt hoe je van binnenuit iemand kan motiveren zichzelf te veranderen. Voor coaches in spe is deze opleiding een onmisbaar stuk.

— Natasja van Ooijen —

Voor wie is deze opleiding?

De opleiding Mental Coach wordt gevolgd door mensen die een professionele stap willen maken naar een zelfstandige coachpraktijk of meer coachvaardigheden binnen hun bestaande baan willen ontwikkelen. De opleiding biedt ook toegevoegde waarde voor mensen die binnen organisaties trainingen willen geven op het gebied van gedragsverandering. Daarnaast is de opleiding ook geschikt voor studenten die voor zichzelf willen leren hoe ze gedragsverandering effectief in kunnen zetten in hun huidige werk en leven.

Doel opleiding Mental Coach

Een door Sonnevelt opgeleide mental coach is een inspirerende motivator. Je leert hoe je mensen kunt coachen om het beste uit zichzelf te halen. In de opleiding ervaar je hoe je mensen kunt begeleiden die worstelen met gebrek aan zelfvertrouwen, angsten en werkdruk of mensen die geen keuzes kunnen maken. Je leert mentale technieken waarmee je zowel je privé- als je werkdoelen kunt realiseren.

Wat leer je in de opleiding Mental Coach?

Centraal in de opleiding Mental Coach staat hoe je mensen intrinsiek kunt motiveren om een doel te behalen. Je leert te zien welke gedragspatronen bij een persoon horen en hoe je die positief kunt beïnvloeden. Je ontdekt welke interventies je kunt inzetten om mensen te motiveren. Tijdens het klassikale onderwijs is er veel ruimte voor eigen inbreng, oefensessies en gesprekken met proefcliënten. Hierdoor is er aandacht voor jou persoonlijk en kijken we naar jouw eigen gedragspatronen. De basis voor een goede coach is inzicht in eigen thema’s en terugkerende patronen.

Aan het einde van de opleiding Mental Coach kun je:

 • Cliënten inzicht geven in de mentale patronen die gewenste gedragsverandering in de weg staan.
 • Cliënten begeleiden met het behalen van een gesteld doel
 • Adviezen geven vanuit eigen praktijk aan bedrijven, scholen, sportverenigingen en wellnesscentra.
 • Doelgericht coachen, omdat je bewust onderscheid kunt maken tussen de vier verschillende coachingstypologieën.
 • Effectief motiveren.
 • Een duidelijk stappenplan maken van de huidige situatie naar de gewenste situatie.

Wat kan ik als mental coach?

Een door Sonnevelt opgeleide mental coach helpt cliënten hun intrinsieke motivatie te vinden en gedragspatronen te veranderen, waardoor ze gelukkiger en vitaler in het leven staan.

Duur:

Circa 5 maanden.

Omvang:

10 dagen (incl. 1 examendag), gemiddeld 1 dag per 2 weken.

12 EC-punten (SNRO) / 106,5 PE-punten (KABIZ).

Studiebelasting:

gemiddeld 8-10 uur per week.

Onderwerpen:

Onderstaande onderwerpen komen aan bod in de opleiding Mental Coach:

 • Het begeleiden van cliënten op het gebied van gezondheid, leefstijl en gedrag.
 • Het begeleiden van cliënten bij het vergroten van zelfvertrouwen en omgaan met angsten, druk en keuzestress.
 • De werking van het brein en denkvoorkeuren.
 • Het herkennen en begeleiden van mental coachingstypologieën met de bijbehorende interventies.
 • Het beheersen van het mental coachmodel.
 • Het hanteren van meerdere communicatiestijlen.
 • Het toepassen van diverse coachingsvaardigheden en focustechnieken.
 • Praktijkvoering.

Tijdens de opleiding werk je aan je portfolio (reflectieverslagen en huiswerkopdrachten) en een blog. Ook doe je al ervaring op door middel van intervisie (8 bijeenkomsten) en het begeleiden van proefcliënten (4 contactmomenten). De opleiding wordt afgesloten met een examen (theorie en praktijk).

Deze opleiding kan afzonderlijk worden gevolgd of als onderdeel van de opleiding Vitaliteitscoach.

undefined
undefined
undefined
undefined

via Zoom

Online
28 september 2023
28 maart 2024
donderdag
09:30 - 16:30
Schrijf je in

Eindhoven

BCN
29 september 2023
09 februari 2024
vrijdag
09:30 - 16:30
Schrijf je in

Zaltbommel

Watletjenu
10 oktober 2023
26 maart 2024
dinsdag
09:30 - 16:30
Schrijf je in

Capelle aan den IJssel (Rotterdam)

FlexLounge (in kantoor van OFMO)
28 oktober 2023
16 maart 2024
zaterdag
09:30 - 16:30
Schrijf je in

Amsterdam

BCN
04 november 2023
06 april 2024
zaterdag
09:30 - 16:30
Schrijf je in

Online: Deze opleiding wordt ook volledig online aangeboden via Zoom. De docent zet dan live talloze online leervormen in zodat je effectief en met veel sociale interactie deze opleiding op afstand samen met je medestudenten kunt volgen. Bij deze online variant krijg je een extra supervisie-moment. Zoals je van ons gewend bent staat persoonlijke aandacht ook bij deze online variant centraal!

Najaar 2023

Zoek je het lesrooster van voorjaar 2023? Ga dan naar het studentportaal op onze website.

Najaar 2023:

Prijs € 2.865,-

Bij betaling in 3 termijnen is het bedrag €955,- per termijn.

Voordeel: bij betaling ineens krijg je 5% korting op de opleidingskosten. Deze korting is niet van toepassing indien je gebruik maakt van het STAP-budget.

Bovenstaande prijzen zijn inclusief uitgebreide lesmap en examen op vastgestelde examendag van eigen opleidingsgroep. Exclusief literatuur en eventuele deelname aan (her)examen op herexamendag à €100,- per onderdeel. In het kader van de onderwijsvrijstelling geen btw van toepassing.

Ontvang 1.000 euro STAP-subsidie

Het STAP-budget is weer aan te vragen voor opleidingen die starten vanaf 29 mei 2023.

Let op: Ben je ondernemer of ZZP-er? Wanneer je een opleiding volgt voor jouw bedrijfsactiviteit, nieuwe ontwikkelingen of het op peil houden van jouw kennis, zijn de kosten nog (deels) fiscaal aftrekbaar! Lees meer.

De gemiddelde groepsgrootte is 16 deelnemers, met een minimum van 12 en een maximum van 20.

Voor deze opleiding dien je minimaal een afgeronde MBO-niveau 4 of HAVO-opleiding te hebben afgerond. Heb je een wat ouder diploma en twijfel je aan het niveau, neem gerust contact op met onze studieadviseur (0418-51 57 82).

Download het examenreglement.

Je ontvangt het diploma van deze opleiding bij:

 • een voldoende voor het portfolio met de huiswerkopdrachten
 • een voldoende voor het examen theorie en praktijk
 • het voldoen aan de aanwezigheidsplicht (max. 2 lesdagen gemist) 
 • het voldoen van de betalingsverplichting
   

Stap-budget: €1.000,- subsidie op je opleiding

Een opleiding volgen is vaak een flinke investering. De overheid ondersteunt je hierin met de nieuwe STAP-subsidie. Lees hier meer informatie over het STAP-budget.

Let op: Ben je ondernemer of ZZP-er? Wanneer je een opleiding volgt voor jouw bedrijfsactiviteit, nieuwe ontwikkelingen of het op peil houden van jouw kennis, zijn de kosten nog (deels) fiscaal aftrekbaar! Lees meer.

Lees of bekijk hier de verhalen van oud-studenten van deze opleiding die een eigen praktijk zijn gestart:

Caroline Leinzinger

Ida Luise Bakhuisen

Samenwerking UWV

Heb je momenteel een AG-, ZW- of WW-uitkering en kom je misschien in aanmerking voor een opleidingstraject voor een beter arbeidsperspectief? Informeer dan bij het UWV naar je mogelijkheden voor een eventuele vergoeding van deze opleiding. Of neem contact op met onze studiecoach Jolien Mahler op 0418-515782. Zij kan je meer vertellen over onze goede samenwerking met het UWV.