Opleiding
Jongerencoach

 • 10 lesdagen
 • Ervaringsgericht leren
 • Met docenten uit de praktijk
Schrijf je in

Dichter bij jongeren

'Het is nooit meer stil in mijn hoofd', aldus een jongere van een mbo-opleiding in Den Bosch. Sociale media, games, video's zorgen voor een continue stroom aan informatieprikkels. Dat kan stress opleveren en de drang om niets te willen missen. De adolescentiefase is een essentiële periode van ontplooiing, waarin de bouwstenen worden gelegd voor de toekomst van jongeren. Een jongerencoach begeleidt jongeren in hun groei in autonomie, zelfraadzaamheid, talent en het leren maken van essentiële keuzes, zodat ze optimaal voorbereid zijn op hun toekomst.

Over de opleiding Jongerencoach

Statistieken van het Nederlands Jeugdinstituut laten een zorgwekkende tendens zien: 78% van de jongeren ervaart prestatiedruk in hun schoolcarrière en 43% kampt met keuzestress, met als mogelijk gevolg een burn-out of depressieve klachten. De opleiding Jongerencoach is bedoeld voor jou als jij deze jongeren wilt begeleiden, zodat ze op basis van intrinsieke motivatie gezonde keuzes maken. Jij wilt als coach jongeren feedback geven, wegwijzer zijn en inspiratie geven tijdens hun volwassen worden. Je voelt passie voor jongeren en je vindt het geweldig wanneer jongeren met meer vertrouwen en geluk hun eigen weg bepalen.

Open dag op zondag 21 januari 2024

Wil jij persoonlijk kennismaken met Sonnevelt, onze opleidingen en docenten? Meld je dan nu aan voor onze gratis open dag op zondag 21 januari in Soest.

Krista over...
opleiding Jongerencoach

Niet alleen heb ik mijzelf ontwikkeld als jongerencoach, maar ook als persoon. Sonnevelt is een fijne onderwijsinstelling met een snelle en studentgerichte communicatie. Deze opleiding stipt vele onderwerpen aan op het gebied van (jongeren)coaching. Mijn docent was echt een betrokken vrouw die heel veel kennis van zaken had.

— Krista van Klink —

Voor wie is deze opleiding?

De opleiding Jongerencoach wordt gevolgd door mensen die een professionele stap willen maken naar een zelfstandige coachpraktijk of meer coachvaardigheden binnen hun bestaande baan willen ontwikkelen, zoals kinderartsen, leerkrachten en jongerenwerkers. De opleiding is ook geschikt voor ouders die de kennis direct willen toepassen in de opvoeding bij hun eigen kinderen.

Doel van de opleiding Jongerencoach

Een door Sonnevelt opgeleide jongerencoach kan jongeren op deskundige wijze begeleiden en coachen. Met de opleiding kun je jongeren onder andere begeleiden in onderwerpen als ontwikkeling van identiteit, maken van (studie)keuzes en gedragsproblemen. Maar ook bij klachten als stress, vermoeidheid en sociale obstakels kan een Jongerencoach een begeleidende rol spelen.

Wat leer ik in de opleiding Jongerencoach?

Centraal in de opleiding jongerencoach staan de praktische gereedschappen om een specialist te zijn op het gebied van jongerenbegeleiding. Je kunt op basis van de meest recente wetenschappelijke- en maatschappelijke ontwikkelingen hulp bieden aan jongeren en advies geven aan onderwijs en opvoeders. Tijdens de lesdagen is er veel ruimte voor praktijk, zoals coachen en onderzoek je je eigen pubertijd. Ook wordt er veel aandacht besteed aan jouw persoonlijke proces. De basis voor een goede coach is inzicht in eigen thema’s en terugkerende patronen. 

Aan het einde van de opleiding Jongerencoach kun je:

 • Jongeren op een effectieve manier begeleiden.
 • Jongeren coachen naar meer vertrouwen in de toekomst, de jongeren hun talenten laten ontdekken en hun innerlijke vrijheid laten ervaren.
 • Deskundige opvoedadviezen geven binnen je eigen sociale omgeving, onderwijsinstellingen, op internet en binnen de jeugdzorg.
 • Grenzen en mogelijkheden binnen de jongerenhulpverlening herkennen.
 • Onderscheid maken tussen oorzaak en gevolg in opgroeiproblemen bij de jongeren.
 • Zelfstandig een praktijk als jongerencoach starten.

Wat kan ik als jongerencoach?

Een door Sonnevelt opgeleide jongerencoach helpt jongeren hoe zij zelf met vertrouwen keuzes kunnen maken en daardoor hun eigen weg kunnen bepalen. Jongerencoaches kunnen zelfstandig aan de slag of passen de kennis toe als aanvulling op al bestaande kennis en vaardigheden. Andere mogelijke werkvelden, anders dan een eigen praktijk, zijn gemeente, onderwijs en stichtingen die gericht zijn op jongeren.

Duur:

Circa 5 maanden.

Omvang:

10 dagen (incl. 1 examendag), gemiddeld 1 dag per 2 weken (14 EC-punten).

Studiebelasting:

gemiddeld 8-10 uur per week.

Onderwerpen:

De volgende onderwerpen komen aan bod in de opleiding Jongerencoach:

 • Principes Jongerencoach en communicatie
 • Gezin van herkomst; opvoeding en positie kind
 • Ontwikkelingen in gezinnen; echtscheidingen en samengestelde gezinnen
 • Herkennen en doorbreken van gedragspatronen
 • Wensen en dromen met jongeren
 • Tienerbrein
 • Ontwikkeling- en gedragsobstakels
 • Effectieve coachmethodes
 • Mindfulness voor jongeren; stress, lichaams-en emotiebewustzijn
 • Persoonlijk leiderschap voor jongeren
 • Geweldloze communicatie en omgaan met de generatie Einstein
 • Beroepenveld van de jongerencoach
 • Opbouw coachtraject; intake en genogram
 • Jongerencoachmodel

Tijdens de opleiding werk je aan je portfolio (reflectieverslagen, procesanalyse en overige huiswerkopdrachten) en doe je al ervaring op door middel van intervisie (3 bijeenkomsten) en begeleid je 2 proefcliënten met 2 oefengesprekken (4 contactmomenten). De opleiding wordt afgesloten met een examen (theorie en praktijk).

undefined
undefined
undefined
undefined

Hilversum

07 maart 2024
11 juli 2024
donderdag
09:30 - 16:30
Schrijf je in

Liempde (Eindhoven)

15 maart 2024
12 juli 2024
vrijdag
09:30 - 16:30
Schrijf je in

Voorjaar 2024:

Prijs: € 2.865,-
Bij betaling in 3 termijnen is het bedrag €955,- per termijn.

Voordeel: bij betaling ineens krijg je 5% korting op de opleidingskosten.

Bovenstaande prijzen zijn inclusief uitgebreide lesmap en examen op vastgestelde examendag van eigen opleidingsgroep. Exclusief literatuur en eventuele deelname aan (her)examen op herexamendag à €105,- per onderdeel. 

In het kader van de onderwijsvrijstelling zijn onze prijzen BTW-vrij. Onze Algemene voorwaarden zijn van toepassing op je inschrijving.

Vroegboekactie voorjaar 2024: Schrijf nu in en ontvang een opleidingscheque t.w.v. €100,- voor een volgende opleiding of nascholing! Zie de actievoorwaarden voor meer informatie.

Ben je ondernemer of ZZP-er? Wanneer je een opleiding volgt voor jouw bedrijfsactiviteit, nieuwe ontwikkelingen of het op peil houden van jouw kennis, zijn de kosten nog (deels) fiscaal aftrekbaar! Lees meer.

De gemiddelde groepsgrootte is 16 deelnemers, met een minimum van 12 en een maximum van 20.

Voor deze opleiding dien je minimaal een afgeronde MBO-niveau 4 of HAVO-opleiding te hebben afgerond. Heb je een wat ouder diploma en twijfel je aan het niveau, neem gerust contact op met onze studieadviseur (0418-51 57 82).

Download het examenreglement.

Je ontvangt het diploma van deze opleiding bij:

 • een voldoende voor het portfolio met de huiswerkopdrachten
 • een voldoende voor het examen theorie en praktijk
 • het voldoen aan de aanwezigheidsplicht (max. 2 lesdagen gemist) 
 • het voldoen van de betalingsverplichting
   

Samenwerking UWV

Heb je momenteel een AG-, ZW- of WW-uitkering en kom je misschien in aanmerking voor een opleidingstraject voor een beter arbeidsperspectief? Informeer dan bij het UWV naar je mogelijkheden voor een eventuele vergoeding van deze opleiding. Of neem contact op met onze studiecoach Jolien Mahler op 0418-515782. Zij kan je meer vertellen over onze goede samenwerking met het UWV.
 

Vroegboekactie voorjaar 2024: Schrijf nu in en ontvang een opleidingscheque t.w.v. €100,- voor een volgende opleiding of nascholing! Zie de actievoorwaarden voor meer informatie.