Opleiding
Relatiecoach

 • 10 lesdagen
 • Ervaringsgericht leren
 • Met docenten uit de praktijk
Schrijf je in

Mensen leren zichzelf te zijn in werk- en liefdesrelaties

Het echtpaar dat zwijgend naast elkaar op de bank zit. De collega’s op het werk die vroeger uitstekend samenwerkten, maar elkaar nu niet meer kunnen luchten of zien. Zowel het echtpaar als de collega’s zijn waarschijnlijk op een gegeven moment gestopt echt met elkaar te praten en echt naar elkaar te luisteren. Als relatiecoach maak je het verschil door de patronen in dergelijke relaties te duiden en handvatten te bieden om deze te doorbreken.

Over de opleiding Relatiecoach

Uit onderzoek blijkt dat werkende stellen slechts 7 minuten per dag met elkaar praten. Op de werkvloer zijn er ook allerlei redenen waarom collega’s stoppen met communiceren over wezenlijke zaken. In de opleiding Relatiecoach van Sonnevelt leer je patronen en processen te herkennen die in iedere relatie aanwezig zijn, maar altijd net weer anders zijn. Als relatiecoach begeleid je zowel liefdesrelaties als werkrelaties. Iedere relatie heeft met elkaar gemeen dat er een verhouding is tussen mensen, waarin in de loop van de tijd patronen zijn ontstaan die voor de betrokkenen niet altijd prettig of gewenst voelen. In deze opleiding leer je om buiten die relatie te blijven, maar toch op diepgaande wijze aan de slag te gaan met de betrokkenen.

Open dag op zondag 21 januari 2024

Wil jij persoonlijk kennismaken met Sonnevelt, onze opleidingen en docenten? Meld je dan nu aan voor onze gratis open dag op zondag 21 januari in Soest.

Karin over...
opleiding Relatiecoach

Het was voor mij een thuiskomen gedurende de opleidingsdagen. Niet alleen vanwege de docenten, de cursisten en energie die er was, maar ook door hetgeen er werd aangeboden: de boeken, modellen, de materialen en de processen die ingezet worden. 

— Karin —

Voor wie is deze opleiding?

De opleiding Relatiecoach wordt gevolgd door mensen die een professionele stap willen maken naar een zelfstandige coachpraktijk of al een praktijk voeren en willen uitbreiden met kennis van dit onderwerp. Ook wanneer je meer coachvaardigheden binnen je bestaande baan wilt ontwikkelen, is deze opleiding een goede keuze.

Doel van de opleiding Relatiecoach

Een door Sonnevelt opgeleide Relatiecoach begeleidt cliënten op zoek naar een ander perspectief op hun relatie door inzicht te bieden in de dynamiek die bepaalde patronen in stand houdt. De relatiecoach gebruikt hiervoor diverse instrumenten en technieken zodanig dat deze aansluiten bij de belevingswereld van de cliënt. Je leert om diepgaand met relaties aan de slag te gaan, zonder dat je je professionele afstand verliest.

Wat leer ik in de opleiding Relatiecoach?

Centraal in de opleiding Relatiecoach staat het begeleiden van cliënten bij het duiden en begrijpen van relaties. Je leert en ervaart om de diepste psychologische processen aan te spreken. Tijdens de opleiding verwerf je niet alleen theoretische kennis, maar leert deze direct toe te passen in simulatiesessies met medestudenten, de docenten en echte proefpersonen. Ook wordt er veel aandacht besteed aan jouw persoonlijke proces. De basis voor een goede coach is inzicht in eigen thema’s en terugkerende patronen.

Aan het einde van de opleiding kun je:

 • De hulpvraag helder en inzichtelijk maken en een plan van aanpak opstellen;
 • De relatie in beeld brengen vanuit een ontwikkelingsgericht perspectief;
 • (Ineffectieve) communicatiepatronen herkennen en partners deze laten doorbreken;
 • De relatie duiden vanuit de invloed van het familiesysteem en de hierin ontwikkelde overlevingsstrategieën van beide partners;
 • Mensen begeleiden op het gebied van seksualiteit en intimiteit;
 • Vanuit een vrije, niet oordelende houding begeleiden;
 • Specifieke aspecten van werkrelaties duiden en begeleiden;
 • Werken vanuit verschillende coachhoudingen zoals Rogeriaans, provocatief, systemisch;
 • Een rijk scala aan begeleidingsvormen inzetten afgestemd op zowel de partners als het individu.

Wat kan ik als relatiecoach?

Een door Sonnevelt opgeleide Relatiecoach kan na afronding van de opleiding mensen begeleiden van wie een relatie of relaties verstoord zijn geraakt. In een professionele praktijk begeleid je bijvoorbeeld echtgenoten, zakenpartners, ouders en kinderen.

Duur:

Circa 5 maanden.

Omvang:

10 dagen (incl. 1 examendag), gemiddeld 1 dag per 2 weken (20 EC-punten).

Studiebelasting:

gemiddeld 8 uur per week.

Onderwerpen:

De volgende onderwerpen worden in de opleiding Relatiecoach behandeld:

 • De psychologische basis van relatiecoaching
 • Theoretisch begrippenkader en psychologische kaart
 • Werken met emoties en gevoelens
 • De houding van de coach/intake contract
 • Man/vrouw verschillen en overeenkomsten in gedrag en communicatie
 • Methoden en technieken in begeleiding van relatievraagstukken
 • Communicatie: luisteren en spreken vanuit compassie en oordeelloze houding
 • Werken met thema’s binnen samengestelde gezinnen, systemisch en praktisch.
 • Houding en handelen m.b.t. seksualiteit en intimiteit in relatiecoaching
 • Werken vanuit verschillende benaderingen

Tijdens je opleiding werk je aan je portfolio (reflectie, opdrachten en evaluaties)en doe je al ervaring op door middel van intervisie (2 bijeenkomsten) en het begeleiden van proefpersonen/stellen (12 contacturen in totaal).De opleiding wordt afgesloten met een examen (theorie en praktijk).

undefined
undefined
undefined

Utrecht

08 maart 2024
12 juli 2024
vrijdag
09:30 - 16:30
Schrijf je in

Voorjaar 2024:

Prijs € 2.985,-
Bij betaling in 3 termijnen is het bedrag €995,- per termijn.

Voordeel: bij betaling ineens krijg je 5% korting op de opleidingskosten.

Bovenstaande prijzen zijn inclusief uitgebreide lesmap en examen op vastgestelde examendag van eigen opleidingsgroep. Exclusief literatuur en eventuele deelname aan (her)examen op herexamendag à €105,- per onderdeel. In het kader van de onderwijsvrijstelling zijn onze prijzen BTW-vrij. Onze Algemene voorwaarden zijn van toepassing op je inschrijving.

Vroegboekactie voorjaar 2024: Schrijf nu in en ontvang een opleidingscheque t.w.v. €100,- voor een volgende opleiding of nascholing! Zie de actievoorwaarden voor meer informatie.

Ben je ondernemer of ZZP-er? Wanneer je een opleiding volgt voor jouw bedrijfsactiviteit, nieuwe ontwikkelingen of het op peil houden van jouw kennis, zijn de kosten nog (deels) fiscaal aftrekbaar! Lees meer.

De gemiddelde groepsgrootte is 16 deelnemers, met een minimum van 12 en een maximum van 20.

Voor deze opleiding dien je minimaal een afgeronde MBO-niveau 4 of HAVO-opleiding en een (basis) coachopleiding te hebben afgerond. Heb je een wat ouder diploma en twijfel je aan het niveau, neem gerust contact op met onze studieadviseur (0418-51 57 82).

Na je inschrijving ontvang je van ons een vragenlijst voor toelating.

Download het examenreglement.

Je ontvangt het diploma van deze opleiding bij:

 • een voldoende voor het portfolio met de huiswerkopdrachten
 • een voldoende voor het examen theorie en praktijk
 • het voldoen aan de aanwezigheidsplicht (max. 2 lesdagen gemist) 
 • het voldoen van de betalingsverplichting
   

Samenwerking UWV

Heb je momenteel een AG-, ZW- of WW-uitkering en kom je misschien in aanmerking voor een opleidingstraject voor een beter arbeidsperspectief? Informeer dan bij het UWV naar je mogelijkheden voor een eventuele vergoeding van deze opleiding. Of neem contact op met onze studiecoach Jolien Mahler op 0418-515782. Zij kan je meer vertellen over onze goede samenwerking met het UWV.
 

Vroegboekactie voorjaar 2024: Schrijf nu in en ontvang een opleidingscheque t.w.v. €100,- voor een volgende opleiding of nascholing! Zie de actievoorwaarden voor meer informatie.