Opleiding
Lichaamsgericht Coach

 • 10 lesdagen
 • Leer contact maken met je lichaam
 • Ervaringsgericht leren
 • Docenten uit de praktijk
Schrijf je in

Het lichaam liegt nooit

In onze samenleving bestaat een overwaardering voor de geest. Verstaan wat ons lichaam zegt, zijn we verleerd. Maar wie in staat is goed met zijn gevoel om te gaan, is beter opgewassen tegen allerlei uitdagingen en ongemakken die nu eenmaal bij het leven horen. Lichaam en geest moeten hiervoor goed samenwerken. Daarover gaat deze opleiding Lichaamsgericht Coach.

Duur:

Circa 5 maanden.

Omvang:

10 dagen (incl. 1 examendag), gemiddeld 1 dag per 2 weken (12 EC-punten).

Studiebelasting:

Gemiddeld 8 tot 10 uur per week.

Onderwerpen:

De volgende onderwerpen komen aan bod in de opleiding Lichaamsgericht Coach:

 • Coachen en waarnemen
 • Communicatie, afstemmen en hulpvraag
 • Aanraken en massagevormen
 • Ademhaling en zelfcompassie
 • Het lichaam liegt nooit
 • Haptonomie voor de coach
 • Spanning, ontspanning en holistic pulsing
 • Lichaamsgericht coachen
 • Integratie en examenvoorbereiding

Ook werk je tijdens de opleiding aan je portfolio (met onder meer voorbereidingsopdrachten en reflectieverslagen), neem je deel aan een boekenclub met medestudenten (4 bijeenkomsten), doe je al ervaring op door middel van intervisie (4 bijeenkomsten) en begeleid je een proefcliënt(5 contactmomenten). De opleiding wordt afgesloten met een examen (theorie- en praktijkexamen).

Je kunt de opleiding ook volgen als onderdeel van de opleiding Vitaliteitscoach.

De opleiding Lichaamsgericht Coach wordt gevolgd door (toekomstig) coaches, maatschappelijk werkers en andere hulpverleners/cliëntbegeleiders die zich nu met name richten op het mentale stuk, maar daarnaast ook het lichaam van hun cliënt als instrument willen gebruiken om bij cliënten inzicht of gedragsverandering te bewerkstelligen of coaches die hun eigen lichaam als extra zintuig gebruiken bij cliënten waar ze niet verder mee komen op het mentale stuk. 
De opleiding wordt ook gevolgd door mensen die een achtergrond hebben in een fysiek beroep, zoals fysiotherapeuten, en zich willen specialiseren als coach of meer lichaamsgericht willen samenwerken met hun cliënten. Daarnaast is de opleiding ook interessant voor diegenen die zichzelf beter willen leren kennen en zichzelf als instrument zien voor het welzijn van henzelf en hun medemens.

Doel van de opleiding Lichaamsgericht Coach

Tijdens de opleiding Lichaamsgericht Coach leer je in de eerste plaats contact te maken met je eigen lichaam; je leert stil te staan, te luisteren naar de signalen die jouw lichaam geeft. Je leert om de gevoelens en gedachten te begrijpen die bij je opkomen in het contact met de ander die voortkomen uit je eigen socialisatie. Handig om te weten wat van jou is en wat van de ander. Voor de begeleiding als lichaamsgericht coach krijg je vanuit diverse invalshoeken werkvormen aangereikt die je in kunt zetten in de begeleiding van je cliënt. Je bent na de opleiding Lichaamsgericht Coach in staat om cliënten in contact te brengen met hun lichaam en een gevoel te laten ontwikkelen voor de signalen die hun lichaam hen geeft. Zodat zij een keuze kunnen maken die gebaseerd is op denken én voelen.

Wat leer ik in de opleiding?

In de opleiding Lichaamsgericht Coach raak je vertrouwd met actuele (wetenschappelijke) kennis over hoe het lichaam de geest beïnvloedt en andersom. Je ervaart een groter lichaamsbewustzijn en krijgt vaardigheden om zowel de theorie als je ervaring toe te passen als coach. 
Tijdens de opleiding ontwikkel je competenties die aansluiten op competenties zoals bepaald in het Nederlandse Hoger Beroepsonderwijs (HBO-competenties). Ook wordt er veel aandacht besteed aan jouw persoonlijke proces. De basis voor een goede lichaamsgericht coach is, naast ervaren en voelen, inzicht in eigen thema’s en terugkerende patronen.
 
Aan het einde van de opleiding heb je:

 • Inhoudelijke en toepasbare kennis over coaching, waarnemen en afstemmen.
 • Inhoudelijke en toepasbare basiskennis van haptonomie.
 • Inhoudelijke en toepasbare basiskennis van massagetechnieken.
 • Inhoudelijke en toepasbare basiskennis van holistic pulsing.
 • Inhoudelijk een toepasbare basiskennis van zelfcompassie.
 • Meerdere ontspannings- en meditatietechnieken geleerd en weet je deze toe te passen.
 • Kennis van de invloed van ademhaling op vitaliteit en kun je diverse ademhalingsoefeningen inzetten ter ondersteuning van het bewustzijn en vergoten van de vitaliteit.
 • Diverse lichaamsgerichte coachwerkvormen in je rolkoffer die je in de begeleiding van cliënten in kunt zetten.
 • Vertrouwen in je eigen intuïtie en kun je je eigen lichaam als instrument inzetten.
 • Inzicht in (eigen) patronen en projecties daarvan in het lichaam. 
 • Toepasbare kennis van en ervaring met de meest basale coachtechnieken in relatie tot lichaamsbewustzijn. 
 • Een visie op je persoonlijke welbevinden en dat van je cliënt en weet je welke lichamelijke factoren van invloed zijn op dit welbevinden.

Wat kan ik als lichaamsgericht coach?

Een door Sonnevelt opgeleide Lichaamsgericht Coach helpt mensen om weer in contact te komen met de signalen van hun lichaam en deze beter te begrijpen, om zo passende keuzes te maken in werk, gezondheid en vitaal leven. Lichaamsgerichte coaches kunnen zelfstandig aan de slag of passen de kennis toe als aanvulling op al bestaande kennis en vaardigheden. 

Zaltbommel

15 maart 2024
12 juli 2024
vrijdag
09:30 - 16:30
Schrijf je in

Voorjaar 2024:

Prijs:€ 2.865,-
Bij betaling in 3 termijnen is het bedrag € 955,- per termijn.

Voordeel: bij betaling ineens krijg je 5% korting op de opleidingskosten.

Bovenstaande prijzen zijn inclusief uitgebreide lesmap en examen op vastgestelde examendag van eigen opleidingsgroep. Exclusief literatuur en eventuele deelname aan (her)examen op herexamendag à €105,- per onderdeel. In het kader van de onderwijsvrijstelling zijn onze prijzen BTW-vrij. Onze Algemene voorwaarden zijn van toepassing op je inschrijving.

Vroegboekactie voorjaar 2024: Schrijf nu in en ontvang een opleidingscheque t.w.v. €100,- voor een volgende opleiding of nascholing! Zie de actievoorwaarden voor meer informatie.

Ben je ondernemer of ZZP-er? Wanneer je een opleiding volgt voor jouw bedrijfsactiviteit, nieuwe ontwikkelingen of het op peil houden van jouw kennis, zijn de kosten nog (deels) fiscaal aftrekbaar! Lees meer.

undefined
undefined

De groepsgrootte is maximaal 18 deelnemers.

Voor deze opleiding dien je minimaal een afgeronde MBO-niveau 4 of HAVO-opleiding te hebben afgerond. Heb je een wat ouder diploma en twijfel je aan het niveau, neem gerust contact op met onze studieadviseur (0418-51 57 82).

Download het examenreglement.

Je ontvangt het diploma van deze opleiding bij:

 • een voldoende voor het portfolio met de huiswerkopdrachten
 • een voldoende voor het examen theorie en praktijk
 • het voldoen aan de aanwezigheidsplicht (max. 2 lesdagen gemist) 
 • het voldoen van de betalingsverplichting
   

Samenwerking UWV

Heb je momenteel een AG-, ZW- of WW-uitkering en kom je misschien in aanmerking voor een opleidingstraject voor een beter arbeidsperspectief? Informeer dan bij het UWV naar je mogelijkheden voor een eventuele vergoeding van deze opleiding. Of neem contact op met onze studiecoach Jolien Mahler op 0418-515782. Zij kan je meer vertellen over onze goede samenwerking met het UWV.
 

Vroegboekactie voorjaar 2024: Schrijf nu in en ontvang een opleidingscheque t.w.v. €100,- voor een volgende opleiding of nascholing! Zie de actievoorwaarden voor meer informatie.

Paul over...
opleiding Lichaamsgericht Coach

De woorden die deze opleiding typeren zijn: ten eerste super leuk! Daarnaast praktijkgericht en erg leerzaam.

— Paul Brouwers —

Open dag op zondag 21 januari 2024

Wil jij persoonlijk kennismaken met Sonnevelt, onze opleidingen en docenten? Meld je dan nu aan voor onze gratis open dag op zondag 21 januari in Soest.