Opleiding
Stress en Burn-out Coach

 • 16 lesdagen
 • Ervaringsgericht leren
 • Met docenten uit de praktijk
 • Module van opleiding Vitaliteitscoach
Schrijf je in

De expert bij stress- en burn-outklachten

Mijn perfectionistische collega zoekt graag de uitdaging op waarbij hij veel van zichzelf vraagt. Stress houdt hem scherp, waardoor hij beter presteert. Maar de periodes waarin hij stress ervoer, duurden steeds langer en opeens ging er van alles mis. Hij vergat dingen, lette niet op in het verkeer, sliep steeds slechter en begon zich ziek te melden. Een bekend voorbeeld, want uit onderzoek van TNO blijkt dat maar liefst 35-40% van het ziekteverzuim een psychische oorzaak heeft. Een burn-out is daarvan misschien wel het bekendste voorbeeld: een combinatie van te veel stress en te weinig rustmomenten. Als Stress en Burn-out Coach maak jij het verschil door de verstoorde balans te herstellen.

Over de opleiding Stress en Burn-out Coach

In de opleiding Stress en Burn-out Coach leer je oorzaken, gevolgen en oplossingen van stress en burn-out te begrijpen en toe te passen. Jij wilt mensen helpen die kampen met stressproblemen, overspannen zijn of zelfs in een burn-out terecht zijn gekomen. Je leert hun persoonlijke achtergrond te analyseren, patronen in werk/privé te herkennen en hoe ze de weg terug naar balans kunnen vinden.

Caroline over...
opleiding Stress en Burn-out Coach

''Ik heb een enorme persoonlijke ontwikkeling en groei doorgemaakt. Ik heb door de opleidingen geleerd dat je zelf verantwoording kunt nemen over je gezondheid.''

— Caroline Leinzinger —

Voor wie is deze opleiding?

De opleiding Stress en Burn-out Coach is op hbo-niveau en wordt gevolgd door therapeuten, psychologen, trainers en coaches die een verdiepingsslag willen maken, maar ook door bijvoorbeeld HR-managers van bedrijven en instellingen. De opleiding wordt ook gevolgd door mensen die zelf problemen met stress ervaren, ervaring hebben met burn-out of mensen daarbij willen gaan begeleiden.

Doel opleiding Stress en Burn-out Coach

Een door Sonnevelt opgeleide stress en burn-out coach beschikt over alle benodigde kennis en vaardigheden om mensen met stress- en burn-outklachten te helpen. Je leert wat stress en burn-out is en kunt individuen, ook binnen organisaties, preventief en curatief adviseren op het gebied van stressmanagement. Met de geleerde vaardigheden ben je in staat om mensen met stress- en burn-outklachten doeltreffend naar een evenwichtig levenspatroon te begeleiden.

Wat leer ik in de opleiding Stress en Burn-out Coach?

Centraal in de opleiding Stress en Burn-out Coach staat het leren begeleiden van mensen met stress- en burn-out gerelateerde klachten. De opleiding is een combinatie van kennisverwerving en praktijkervaring. Je ervaart hoe het is om met een cliënt te werken en waar je tegenaan loopt in coaching gesprekken. Tijdens de opleiding wordt er ook veel aandacht besteed aan jouw persoonlijke proces. De basis voor een goede coach is inzicht in eigen thema’s en terugkerende patronen. 

Aan het einde van de opleiding Stress en Burn-out Coach kun je:

 • Relaties leggen tussen oorzaak, gevolg en oplossing bij stress- en burn-out gerelateerde klachten.
 • 'Volksziekte nummer 1’ van deze tijd deskundig aanpakken en mensen met stress en burn-out gerelateerde klachten op een professionele wijze begeleiden.
 • Ontspanningsoefeningen aanbieden om stress te verminderen.
 • Mensen leren om hun energieniveau op te bouwen.
 • Zelfstandig een praktijk starten als stress en burn-out coach.
 • Als stress en burn-out Coach deskundige adviezen geven aan mensen binnen het bedrijfsleven, de gezondheidszorg en de health sector.

Wat kan ik als stress en burn-out coach?

Een door Sonnevelt opgeleide stress en burn-out coach kan, al dan niet vanuit een eigen praktijk, professioneel aan de slag in de advisering en begeleiding van mensen met stress en burn-outklachten.

Duur:

Circa 8 maanden (start najaar) of 10 maanden (start voorjaar).

Omvang:

16 lesdagen (incl. 1 examendag), gemiddeld 1 lesdag per 2 weken.

21 EC-punten (SNRO) / 189 PE-punten (KABIZ).

Studiebelasting:

Gemiddeld 10 tot 15 uur per week.

Onderwerpen:

De volgende onderwerpen komen aan bod in de opleiding Stress en Burn-out Coach:

 • Wat is stress & fysiologie van stress
 • Overspannenheid en burn-out
 • Mentale en en fysieke interventies bij stress en een laag energieniveau
 • Bezieling en spiritualiteit en zingeving
 • Kracht van positieve gedachten
 • Geweldloze communicatie en NLP
 • Coachen op leefstijl
 • Professionalisering van de Stress en Burn-out Coach
 • Supervisie

Tijdens de opleiding werk je aan je portfolio (reflectieverslagen en procesanalyse) en een literatuuropdracht. Ook doe je al ervaring op door middel van intervisie (8 bijeenkomsten) en het begeleiden van 4 proefcliënten met 2 oefengesprekken (8 contactmomenten). De opleiding wordt afgesloten met een examen (theorie en praktijk).

Deze opleiding kan als afzonderlijke module worden gevolgd of als onderdeel van de opleiding Vitaliteitscoach.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined

Amsterdam

15 maart 2024
10 januari 2025
vrijdag
09:30 - 16:30
Schrijf je in

Eindhoven

22 maart 2024
31 januari 2025
vrijdag
09:30 - 16:30
Schrijf je in

Soest

30 maart 2024
08 maart 2025
zaterdag
09:30 - 16:30
Schrijf je in

Najaar 2023

Voorjaar 2024

Zoek je het lesrooster van najaar 2022 of voorjaar 2023? Ga dan naar het studentportaal op onze website.

Voorjaar 2024:

Prijs: € 3.630,-
Bij betaling in 3 termijnen is het bedrag €1.210,- per termijn.

Voordeel: bij betaling ineens krijg je 5% korting op de opleidingskosten.

Bovenstaande prijzen zijn inclusief uitgebreide lesmap en examen op vastgestelde examendag van eigen opleidingsgroep. Exclusief literatuur en eventuele deelname aan (her)examen op herexamendag à €105,- per onderdeel. In het kader van de onderwijsvrijstelling zijn onze prijzen BTW-vrij. Onze Algemene voorwaarden zijn van toepassing op je inschrijving.

Vroegboekactie voorjaar 2024: Schrijf nu in en ontvang een opleidingscheque t.w.v. €100,- voor een volgende opleiding of nascholing! Zie de actievoorwaarden voor meer informatie.

Ben je ondernemer of ZZP-er? Wanneer je een opleiding volgt voor jouw bedrijfsactiviteit, nieuwe ontwikkelingen of het op peil houden van jouw kennis, zijn de kosten nog (deels) fiscaal aftrekbaar! Lees meer.

De gemiddelde groepsgrootte is 16 deelnemers, met een minimum van 12 en een maximum van 20.

Voor deze opleiding dien je minimaal een afgeronde MBO-niveau 4 of HAVO-opleiding te hebben afgerond. Heb je een wat ouder diploma en twijfel je aan het niveau, neem gerust contact op met onze studieadviseur (0418-51 57 82).

Download het examenreglement.

Je ontvangt het diploma van deze opleiding bij:

 • een voldoende voor het portfolio met de huiswerkopdrachten
 • een voldoende voor het examen theorie en praktijk
 • het voldoen aan de aanwezigheidsplicht (max. 2 lesdagen gemist) 
 • het voldoen van de betalingsverplichting
   

Bekijk hier de ervaringen van oud-studenten met deze opleiding:

Roberto Gutierrez

Khadija

Lees of bekijk hier de verhalen van oud-studenten van deze opleiding die een eigen praktijk zijn gestart:

Yvette van de Veerdonk

Jamie Bex

Marileen Louwerse

Karen Bosman

Samenwerking UWV

Heb je momenteel een AG-, ZW- of WW-uitkering en kom je misschien in aanmerking voor een opleidingstraject voor een beter arbeidsperspectief? Informeer dan bij het UWV naar je mogelijkheden voor een eventuele vergoeding van deze opleiding. Of neem contact op met onze studiecoach Jolien Mahler op 0418-515782. Zij kan je meer vertellen over onze goede samenwerking met het UWV.
 

Vroegboekactie voorjaar 2024: Schrijf nu in en ontvang een opleidingscheque t.w.v. €100,- voor een volgende opleiding of nascholing! Zie de actievoorwaarden voor meer informatie.