Cursus / Nascholing
Runningtherapie

  • Hardlopen als therapie en behandelmethode
  • Grote praktijkgerichtheid
  • 3 lesdagen
  • Docent uit de praktijk

Revaliderend hardlopen

Alleen die repeterende beweging waar ik zo bekend mee was en het luisteren naar mijn ademhaling. Al zou je willen piekeren, je hoofd loopt automatisch leeg. Tijdens zo’n loopje zag ik opeens de zon weer. Ik maakte mij dan geen zorgen over mijn werk of wat anderen van mij vonden... Niet over verwachtingen die ik misschien niet waar zou kunnen maken. Niet over hoe het nou toch verder moest met mij.

Over de cursus Runningtherapie

Deel uit een artikel van een vrouw (27jr) op NRC.nl. Zij was geveld door een burn-out maar heeft met Runningtherapie en cognitieve gedragstherapie een eind gemaakt aan haar donkere en lusteloze dagen waarop een bezoek aan de wc al een uitdaging was.

Runningtherapie is niet zomaar iemand leren rustig hard te lopen die beter wil worden. Zie het als revaliderend hardlopen. We zien een overlap van symptomen als vermoeidheid, prikkelbaarheid, angstklachten en hart-gerelateerde klachten bij mensen die kampen met een depressie, burn-out, hartfalen of chemokuren volgen. Zij hebben bewezen baat bij drie keer per week rustig hardlopen, opgebouwd in tijd en niet in snelheid. Elke sport is goed, ook wandelen, maar hardlopen is het beste onderzocht en heeft daarmee bewezen effect.

Docent
Jeanny Wetzeler werkt al ruim 10 jaar zelfstandig als coach en gebruikt hierbij sinds 2012 therapeutisch hardlopen als instrument. In haar rol als docent brengt ze, naast haar rijke ervaring als runningtherapeut, ook haar expertise als coach op het vlak van bewustwording van ieders unieke missie en visie in.

Voor wie is deze cursus Runningtherapie?

Runningtherapie is een waardevolle aanvulling voor o.a. beweegcoaches, vitaliteitscoaches, levenscoaches, stresscounselors en burn-out coaches. Daarnaast is de cursus interessant voor zorgprofessionals, zoals hardlooptrainers, fysiotherapeuten, psychotherapeuten, psychologen, sociaal pedagogisch werkers, wandelcoaches en mindfulnesstrainers, die runningtherapie willen combineren met andere coachvormen. Enige ervaring met hardlopen is een pre.

Vooropleiding: minimaal afgeronde MBO niveau 4 of HAVO opleiding. Heb je een wat ouder diploma en twijfel je aan het niveau, neem gerust contact op met onze studieadviseur.

Doel van de cursus Runningtherapie

Tijdens de lessen wordt vooral veel aandacht besteed aan de wijze waarop jij runningtherapie gaat inzetten; jouw visie en missie, het oefenen van trainingssessies en coachvaardigheden. Onze 3-daagse cursus/nascholing Runningtherapie onderscheidt zich door een grote praktijkgerichtheid.

Wat leer je in de cursus Runningtherapie?

Na afloop van de cursus/nascholing Runningtherapie:

  • Weet je wanneer je runningtherapie kunt adviseren en/of inzetten.
  • Ben je in staat een runningtherapie traject op te stellen en uit te voeren.
  • Kan je een gezonde ademhaling helpen aanleren.
  • Weet je hoe je een cliënt kunt begeleiden bij het lopen op hartslag.
  • Weet je met welke aandoeningen je te maken krijgt en hoe daarmee om te gaan.
  • Ben je in staat om de cliënt aan te moedigen en vol te laten houden.
  • Ben je in staat om in te schatten wanneer runningtherapie alleen niet voldoende is en doorverwijzing naar andere professionals noodzakelijk is.
  • Kun je een eenvoudig coachgesprek voeren en maak je gebruik van de juiste gesprekstechnieken.
  • Heb je geoefend met een aantal coachmethoden en weet je deze in te zetten, zoals Transactionele Analyse, Rationeel Emotieve Therapie, De 4 vragen van Byron Katie.

Duur:

09:30 - 16:30 uur.

Omvang:

3 lesdagen.

Studiebelasting:

1,4 EC-punten (SNRO) / 6 licentiepunten (Atletiekunie) / 18 PE-punten (KABIZ).

Onderwerpen:

Tijdens de interactieve behandeling van de theorie in de ochtenden gaan we in gesprek over de volgende onderwerpen:

  • Het ontstaan en de effecten van runningtherapie.
  • De verschillende aandoeningen waarmee je als runningtherapeut te maken krijgt.
  • Het belang van een gezonde ademhaling.
  • Keuze voor wel of geen gebruik van hartslagmeter bij aerobe training.
  • Coachmethodieken en gesprekstools om toe te passen tijdens de runningtherapie.
  • Verschillende invullingen van de rol van runningtherapeut; wat past bij jou?

s’ Middags is er praktijk; je voert trainingssessies uit en ontvangt hierop gerichte feedback. Er wordt aandacht besteed aan:

  • Opbouw training (warming up, spierkrachtoefeningen, loopscholing, loopprogramma en cooling down).
  • Hardlopen, ademhalen en hartslag.
  • Oefenen als runningtherapeut (omgang met diverse klachten en aandoeningen).
  • Groepsbegeleiding en individuele begeleiding.
  • Trainen van gesprekstechnieken en coachmethoden.

Huiswerk:

We vragen je om tussen de lessen de syllabus te lezen, twee cases uit te werken en twee runningsessies voor te bereiden voor je medestudenten.

Indien je meer achtergrondinformatie wilt, raden we je aan het volgende boek te lezen: Runningtherapie van Bram Bakker & Simon van Woerkom (ISBN: 9789041712424). Dit is niet verplicht.

Afronding:

Bij een voldoende voor de cases en de runningsessies en aanwezigheid op alle lesdagen, ontvang je een certificaat en mag jij je Runningtherapeut noemen.

 

 

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined

Zaltbommel

Watletjenu
02 november 2023
30 november 2023
donderdag
09:30 - 16:30
Schrijf je in

Lesdagen startdatum 1 september:

1 / 15 / 29 september 2023

Lesdagen startdatum 2 november:

2 / 16 / 30 november 2023

Najaar 2023:

Prijs: € 949,-.

De betaling gaat via iDEAL of Mistercash (België). Na het inschrijven voor Runningtherapie word je direct doorgeleid naar de website van je bank.

In het kader van de onderwijsvrijstelling is er geen btw van toepassing.

Gedurende veertien dagen na inschrijving bestaat de mogelijkheid volgens consumentenrecht kosteloos te annuleren. Voor meer details zie onze Algemene voorwaarden.

Ben je ondernemer of ZZP-er? Wanneer je een opleiding volgt voor jouw bedrijfsactiviteit, nieuwe ontwikkelingen of het op peil houden van jouw kennis, zijn de kosten nog (deels) fiscaal aftrekbaar! Lees meer.

De gemiddelde groepsgrootte is 16 deelnemers, met een minimum van 12 en een maximum van 20.

Helaas heeft de overheid recent besloten de regels wederom verder aan te scherpen, nu voor de STAP-aanvraagtermijnen van september en november 2023. Hierdoor komt circa 95% van alle opleidingen in Nederland met onmiddellijke ingang niet meer in aanmerking voor STAP. Dat geldt helaas ook voor de opleidingen van Sonnevelt. Per 1 januari 2024 stopt de STAP-regeling in zijn geheel, dit in verband met bezuiningsmaatregelen van de overheid.

Studiekosten nog aftrekbaar voor ZZP'ers en ondernemers

Ben je ondernemer of ZZP-er? Wanneer je een opleiding volgt voor jouw bedrijfsactiviteit, nieuwe ontwikkelingen of het op peil houden van jouw kennis, zijn de kosten nog (deels) fiscaal aftrekbaar! Lees meer.