Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je de veelgestelde vragen over studeren bij Sonnevelt. Heb je een vraag die hier niet bij staat, neem dan contact met ons op. Bel 0418 - 515782 of stel je vraag per e-mail.

1. Hoe ontvang ik meer informatie?

Om uitgebreide informatie te ontvangen over onze opleidingen, na- en bijscholing en masterclasses heb je diverse mogelijkheden:

2. Welke opleiding is het meest geschikt voor mij?

Om een goede keuze te maken uit ons opleidingenaanbod, organiseren wij meerdere keren per jaar gratis open dagen en informatieavonden. Tijdens deze events kun je presentaties van de opleidingen bijwonen, kennismaken met docenten en medewerkers van Sonnevelt en je laten adviseren door onze studiecoach. Door het invullen van de studiekeuzetest krijg je een goed idee over welke opleidingen goed bij jou passen.

Voor een persoonlijk gesprek op maat ben je altijd welkom om een vrijblijvende afspraak te maken met onze studiecoach.

3. Zijn de opleidingen erkend?

Sonnevelt is als instituut geaccrediteerd door de SNRO, dit heet een systeemaccreditatie. Een SNRO systeemaccreditatie grijpt in op onze structurele kwaliteitsprocessen en geeft studenten, beroepsverenigingen en verzekeraars zekerheid over de kwaliteit en het niveau van onze opleidingen en onze na- en bijscholing. Meer informatie over accreditaties.

4. Wat zijn de toelatingseisen voor een opleiding?

Vooropleiding: minimaal MBO-niveau en/of levenservaring en motivatie
Heb je hier vragen over neem dan gerust contact op met onze studiecoach. Zij kijkt samen met jou naar de mogelijkheden.

Leeftijdsgrenzen
Wij stellen in principe geen leeftijdsgrenzen aan onze studenten. Onze ervaring leert dat je minimaal 18 jaar dient te zijn om cliënten op een volwassen manier te kunnen begeleiden.

Fysieke beperkingen
Voor al onze opleidingen hebben we aangepaste programma’s, zodat fysieke beperkingen geen belemmering zijn voor het volgen een studie. Wij hebben studenten begeleid met een visuele of auditieve handicap. Ook diverse vormen van reuma zijn tot op heden geen belemmering gebleken. Met zwangerschap tijdens zowel de massage- als de psychologische opleidingen wordt voldoende rekening gehouden.

5. Hoeveel tijd heb ik nodig voor een opleiding?

Contacturen
Voor de meeste opleidingen geldt dat je gemiddeld één dag per veertien dagen les hebt. Je hebt dan 6,5e effectieve lesuren per lesdag waarbij theorie en praktijk voortdurend worden afgewisseld.

Studiebelastingsuren (SBU)
De SBU worden uitgedrukt in European Credits (EC's). EC's zijn opgebouwd uit contacturen met de docent en zelfstudie-uren. Het aantal uren zelfstudie is afhankelijk van het soort opleiding en jouw persoonlijke leervermogen. Contacturen met een docent zijn gemiddeld 6,5 uren per lesdag. Zelfstudie bestaat uit het maken van een portfolio, bestuderen lesmap en literatuur, specifieke opdrachten en intervisie bijeenkomsten met je mede-studenten. Kijk bij de opleiding van je keuze naar het aantal EC's.

Verhouding theorie-praktijk
Onze opleidingen hebben een verhouding van gemiddeld 50% leren door te ervaren, 30% leren van elkaar en 20% theorie. De werkvormen die tijdens de les worden gebruikt, zijn erop gericht om de theorie direct in de praktijk te kunnen toepassen.

Is de studie te combineren met een (fulltime) baan?
Het is onze ervaring dat met voldoende motivatie en enthousiasme de studie goed te combineren is met een (fulltime) baan.

6. Kan ik vrijstellingen krijgen?

Het is voor individuele lessen niet mogelijk om een vrijstelling te krijgen. Het is wel mogelijk om:

 • In te stromen in het 2e jaar van de opleiding Energetisch Therapeut na het invullen van een vragenlijst en ons akkoord.
 • In te stromen in de opleiding Energetisch Voetreflexmasseur wanneer je aantoonbaar een vergelijkbare opleiding als Voetreflexmasseur Basis hebt gevolgd. Je moet wel de lesmap van de opleiding Voetreflexmasseur Basis aanschaffen, het weekend therapeutische vorming volgen en slagen voor het examen.
 • In te stromen in de opleiding Energetisch Masseur wanneer je aantoonbaar een vergelijkbare opleiding als Vitaliteitsmasseur hebt gevolgd. Je moet wel de lesmap van de opleiding Vitaliteitsmasseur aanschaffen, het weekend therapeutische vorming volgen en slagen voor het examen.
 • Een vrijstelling te krijgen voor het Medische deel van de opleiding MPSBK als je BIG-geregistreerd bent of een diploma Medische Basiskennis hebt dat is geaccrediteerd door het CPION of SNRO. 
 • Over te stappen vanuit een ander opleidingsinstituut naar Sonnevelt. Wij bepalen dan aan de hand van een persoonlijk gesprek in welke les of welk lesjaar je het beste kunt instromen.
7. Wat zijn mijn beroepsmogelijkheden met een Sonnevelt Opleiding?

Met een diploma van Sonnevelt kun je

 • Zelfstandig een eigen praktijk starten. Meer informatie over beroepsverenigingen en wettelijke verplichtingen vind je op onze kwaliteitspagina.
 • Als zelfstandig coach of therapeut je verder profesionaliseren en je behandelmethoden uitbreiden.
 • In het bedrijfsleven aan de slag. Veel organisaties hebben behoefte aan deskundigen op het gebied van vitaliteits- en stressmanagement. Met een diploma van Sonnevelt kun je ingezet worden als coach, trainer of adviseur. Binnen fitnesscentra, sauna’s, kuuroorden en beautycenters kun je ook zelfstandig aan de slag als beweegcoach of massagetherapeut.
 • Patiënten binnen instellingen zoals verpleeghuizen, revalidatiecentra, ziekenhuizen, klinieken en hospices persoonlijk begeleiden en zorg op maat bieden.
 • Als zelfstandig kinder-, gezins- of jongerencoach ouders ondersteunen en/of ingehuurd worden door organisaties in de jeugdzorg. Als je al werkzaam bent in de jeugdzorg of in het onderwijs, dan zijn onze opleidingen door hun praktische toepassing een waardevolle aanvulling. 
 • Je specialiseren of verder ontwikkelen binnen je huidige baan.

Om te weten wat jouw persoonlijke mogelijkheden zijn, neem contact op met onze studiecoach

8. Wat zijn de kosten van een opleiding?

De studiekosten zijn inclusief lesmateriaal in de vorm van een lesmap. Bijkomende kosten zijn:

Literatuur
Per opleiding worden boeken verplicht gesteld. Deze hoef je niet verplicht aan te schaffen maar moeten wel worden gelezen. Op de website onder het kopje 'Details en prijzen' bij de opleiding vind je de literatuurlijst. Bij de meeste opleidingen worden ook boeken aanbevolen. Deze hoef je niet te kopen, maar zijn ondersteunend aan de opleiding.

Examengeld
Examengeld is bij de prijs van de opleiding inbegrepen. Met uitzondering van de opleiding Medisch-Psychosociale Basiskennis en de opleiding Gewichtsconsulent. Voor de opleiding Gewichtsconsulent geldt een landelijk examen dat door een extern instituut (de stichting TCI) wordt afgenomen. De kosten van dit examen worden door de TCI geïnd.

Herexamen
Als je niet slaagt voor alle onderdelen van jouw opleiding bieden wij je de gelegenheid om een herexamen te doen. De kosten voor dit herexamen zijn € 80,-. 

Lunch
Wij bieden je tijdens de lesdagen koffie en thee aan. De kosten voor de lunch zijn niet inbegrepen.

NB Voor meer informatie over teruggave van studiekosten, verwijzen wij je naar de site van de Belastingdienst.

9. Wie zijn mijn medestudenten?

Onze studenten zijn een zeer gevarieerde groep die vanuit verschillende sociale achtergronden en studies bij ons een opleiding volgen. Op de website staat per opleiding een uitgebreidere beschrijving van je medestudenten.

10. Wat moet ik doen om mijn diploma te krijgen?

Portfolio
Wij vinden het zeer belangrijk om jouw groei als student terug te zien in een portfolio. Het portfolio bestaat uit zelfmanagement verslagen en opdrachten die je gedurende het studiejaar bijhoudt. Bij meerdere opleidingen moet het portfolio met een voldoende zijn beoordeeld om deel te kunnen nemen aan het examen. 

Toetsing
Iedere opleiding wordt afgesloten met een examen waarbij zowel de theorie als de praktijk worden getoetst.

Aanwezigheidsplicht
Wij hanteren een aanwezigheidsplicht van 80% van de lessen. Dit komt erop neer dat je per opleiding twee tot drie lessen per studiejaar mag missen. Je kunt eventueel lessen inhalen op een andere lokatie. Echter, voor de groepsbinding vinden wij het van belang dat je de lessen zoveel mogelijk in dezelfde plaats volgt.

11. Tot wanneer kan ik annuleren?

Gedurende veertien dagen na inschrijving bestaat de mogelijkheid volgens consumentenrecht kosteloos te annuleren. Voor meer details zie onze Algemene Voorwaarden.

12. Hoe vraag ik een inhaalles aan?
13. UWV en Sonnevelt

De afgelopen jaren hebben talloze studenten bij Sonnevelt met steun van het UWV hun diploma behaald. Zowel de overheid als het bedrijfsleven realiseren zich dat preventie de meest duurzame oplossing is voor de stijgende ziektekosten. Hierdoor nemen ook de kansen voor onze afgestudeerde studenten toe op de arbeidsmarkt. Vandaar dat het UWV steeds vaker bereid is om mee te betalen aan de studiekosten.

Als dit voor jou van toepassing is, neem dan tijdig contact op met jouw werkcoach van het UWV om te informeren naar de mogelijkheden.

Om te onderzoeken welke opleiding goed bij jou past, kun je ook een gesprek aanvragen met onze studiecoach.

14. Kan ik de studiekosten terugvragen via de belastingdienst?

Een groot deel van de kosten van onze opleidingen kun je terugvragen via je belastingaangifte. Op de site van de belastingdienst vind je alle informatie over:

 • particulier
 • aftrekposten
 • studiekosten

En alle

 • voorwaarden
 • aftrekbare studiekosten
 • niet-aftrekbare studiekosten

Zeker de moeite waard!

NB Houd er rekening mee dat deze regeling in 2019 waarschijnlijk wordt afgeschaft. Via onze nieuwsbrief houden we je hiervan op de hoogte.

15. Klachtenprocedure

Wij doen er alles aan om klachten te voorkomen. Mocht je desondanks toch ergens ontevreden over zijn, dan proberen wij voor jou een goede oplossing te zoeken. Jouw klacht wordt altijd serieus genomen en onderzocht. Klachten zien wij als leermomenten voor Sonnevelt. Bekijk hier onze klachtenregeling. Ondanks onze zorgvuldigheid kan het voorkomen dat we er samen niet uitkomen. Je klacht kan dan worden voorgelegd aan de onafhankelijke geschillencommissie van de NRTO. Lees meer.

16. Wat is een webinar?

Een webinar is een samenvoeging van de woorden 'Web' en 'Seminar'. Het is een evenement op internet waarbij er alleen een online publiek aanwezig is. Je hoeft niet lijfelijk aanwezig te zijn op een bepaalde plek. Je kunt het webinar volgen vanuit je luie stoel thuis of op kantoor, onderweg in de trein, of waar dan ook maar. Het enige wat je nodig hebt is een pc, laptop of tablet die verbinding heeft met internet.

17. Waar vind ik het adres van de leslocatie?

Het adres van de leslocatie is te vinden in het lesrooster en via de routeplanner.

18. Hoe lang is mijn MBK/PSBK diploma geldig?

Om de geldigheid van je diploma te behouden is jaarlijks nascholing nodig. Hoeveel nascholing hangt af van de beroepsvereniging waar je lid van bent. Als je nog geen lid bent van een beroepsvereniging en wel een MBK en/of PSBK diploma hebt, kan het voorkomen dat je diploma niet wordt geaccepteerd als je geen jaarlijkse nascholing hebt gevolgd. Een algemene richtlijn is een lesdag per jaar. Nascholing dient door de SNRO en/of het CPION geaccrediteerd te zijn. Meer informatie over accreditaties.

19. Is lid worden van een beroepsvereniging verplicht?

Lid worden van een beroepsvereniging is geen verplichting. Misschien volg je bij ons je opleiding uit persoonlijke interesse of voor je eigen ontwikkeling, dan is aansluiten bij een beroepsvereniging niet van toepassing. Ook staat het je altijd vrij om mensen te begeleiden, oftewel je beroep uit te oefenen, zonder dat je bent aangesloten bij een beroepsvereniging. Let er wel op dat je aan de eisen van de WKKGZ voldoet. Meer informatie.

20. Wat zijn EC’s?

Een studiepunt staat voor het aantal uren onderwijs dat je hebt gevolgd en wordt uitgedrukt in het European Credit Transfer System (ECTS of EC). Zoals de naam al zegt, is dit een systeem dat in heel Europa gelijk is en waardoor studiebelasting van opleidingen met elkaar worden vergeleken. Een EC staat voor 28 studie uren, ongeacht of je tijdens deze uren een les hebt bijgewoond of thuis aan opdrachten hebt gewerkt. Lees meer over EC's.

21. Moet ik aan de WKKGZ voldoen?

Als je beroepsmatig (je ontvangt geld) coacht of op een andere manier zorg verleent, dan moet je voldoen aan de eisen van de WKKGZ. Op de pagina Wettelijke Verplichtingen vind je meer informatie en ook een doorverwijzing naar een WKKGZ zelftest. In (de meeste van) onze opleidingen werk je met proefcliënten, meld altijd vooraf aan je proefcliënten dat je nog in opleiding bent en onder supervisie staat van een docent. Je mag nooit geld vragen aan proefcliënten tenzij je al voldoet aan de voorwaarden vanuit de WKKGZ.

22. Hoe gaat Sonnevelt om met mijn persoonlijke gegevens?

Wij gaan zorgvuldig om met je persoonlijke gegevens en houden ons hierbij strikt aan de Wet Bescherming Persoonsgegevens.

23. Hoe lang worden mijn examens bewaard?

Je examen wordt door ons 5 jaar bewaard op ons kantoor in Zaltbommel. Als je een portfolio maakt tijdens je opleiding, bewaar je deze thuis. Het portfolio moet wel tot 5 jaar na je examen voor ons opvraagbaar blijven.

24. Zijn de opleidingskosten in- of exclusief BTW?

Als opleidingsinstituut is Sonnevelt vrijgesteld van BTW. Op onze facturen is daarom 0% BTW vermeld.

25. Wanneer ontvang ik mijn diploma?

Je ontvangt ongeveer 4 weken nadat je bent geslaagd voor het examen je diploma en cijferlijst per post.