Opleiding
Kindercoach HSP

 • Max. 16 deelnemers
 • Locatie is afgestemd op hooggevoeligheid
 • Extra aandacht voor werken met hooggevoelige kinderen
 • Werkvormen zijn gericht op hsp
Schrijf je in

Zet kinderen in hun kracht

Emma, een vrolijk en zorgzaam meisje, speelt graag met haar vriendinnetjes. Ze probeert iedereen aandacht te geven en bij het spel te betrekken. Toen ze steeds vaker moe en verdrietig thuis kwam van school maakten haar ouders zich zorgen. Een kindercoach kwam er samen met Emma achter dat het zorgen voor andere kinderen haar soms zwaar viel. Ze ontdekten tijdens het coachtraject nieuwe manieren voor Emma om hier mee om te gaan.

Uit onderzoek van het Nederlands Jeugdinstituut blijkt dat ruim een kwart van de ouders van kinderen tot 18 jaar zich zorgen maakt over de opvoeding, het gedrag of de ontwikkeling van hun kinderen. Een kindercoach begeleidt in dit soort vraagstukken.

Over de opleiding Kindercoach HSP

De opleiding Kindercoach HSP is bedoeld voor diegene die als coach kinderen en ouders/opvoeders wil leren begeleiden in de opvoeding en bij ontwikkelingsvraagstukken. Als kindercoach gespecialiseerd in hooggevoeligheid kun jij kinderen en tieners begeleiden in hun ontdekkingstocht naar het vinden van balans tussen de mooie kwaliteiten én valkuilen die HSP met zich mee brengt.

Kindercoach HSP is dé opleiding voor jou als jij het geweldig vindt om het zelfvertrouwen van hooggevoelige kinderen en tieners te zien groeien en om kinderen vol levenslust te zien leven. Bij de opleiding Kindercoach HSP leer je hoe jij als coach dit verschil kunt maken voor kinderen. In de praktijk werken Kindercoaches vooral met kinderen uit de basisschoolleeftijd.

Open dag op zondag 21 januari 2024

Wil jij persoonlijk kennismaken met Sonnevelt, onze opleidingen en docenten? Meld je dan nu aan voor onze gratis open dag op zondag 21 januari in Soest.

David over...
opleiding Kindercoach HSP

Ik heb mijn opleiding Kindercoach HSP niet gevolgd maar ervaren.... Mijn verwachting was iets nieuws te leren maar in les 1 kwam het inzicht dat ik juist dingen af mocht leren... Een opleiding bij Sonnevelt is een mogelijkheid tot diepgaande processen van zelfontwikkeling in eerste zin. De docenten waren inspirerende ervaringsdeskundigen en de 'backoffice' voor randzaken professioneel georganiseerd. Sonnevelt is een toegewijde opleider en heeft mijn toewijding deze een ieder aan te bevelen.

— David Veenstra —

Voor wie is deze opleiding?

De opleiding Kindercoach HSP wordt gevolgd door mensen die hooggevoelig zijn en door mensen die een professionele stap willen maken naar werken met hooggevoelige kinderen. Zij willen een zelfstandige coachpraktijk starten of meer coachvaardigheden binnen hun bestaande baan ontwikkelen, zoals zorgverleners, mediators, medewerkers van kinderdagverblijven of leerkrachten in het basisonderwijs. De opleiding is ook geschikt voor ouders die de kennis direct willen toepassen in de opvoeding bij hun eigen kind(eren) die hooggevoelig is/zijn.

Doel van de opleiding Kindercoach HSP

Een door Sonnevelt opgeleide kindercoach HSP beschikt over de kennis en vaardigheden om op deskundige wijze een kind te begeleiden in een coachtraject. Daarbij staat het stimuleren van de eigen kwaliteiten en het zelfoplossend vermogen van een kind centraal. Je ontdekt de taal van het kind en leert hoe je een spiegel kunt zijn voor kinderen en ouders. Een Sonnevelt kindercoach adviseert niet, maar brengt haar kennis van ontwikkeling over in een coachtraject en gaat met creatieve en speelse methodieken met een kind aan de slag. Op deze manier sla je een brug tussen de reguliere en integrale kinderhulpverlening.

Wat leer ik in de opleiding Kindercoach HSP?

Centraal in de opleiding Kindercoach HSP staat het leren luisteren en kijken naar kinderen zonder te oordelen. Je leert ouders (of leerkrachten of andere hulpverleners) te begeleiden in hulpvragen met betrekking tot gedrag, emoties, ontwikkelingsfasen of opvoeden in het algemeen, voornamelijk gericht op kinderen uit de basisschoolleeftijd. Je werkveld als kindercoach heeft raakvlakken met je sociale omgeving, scholen en de zorgsector. Tijdens het klassikale onderwijs is er veel ruimte voor praktijk, zoals bijvoorbeeld de begeleiding van een proefcliënt. Ook kruip je zelf regelmatig in de rol van het kind tijdens het oefenen van methodieken. Verder wordt er veel aandacht besteed aan jouw persoonlijke proces. De basis voor een goede coach is inzicht in eigen thema’s en terugkerende patronen.

Aan het einde van de opleiding Kindercoach HSP kun je:

 • de eigen taal en wereld van (hooggevoelige) kinderen beter begrijpen.
 • onderscheid maken tussen oorzaak en gevolg in opvoedingsproblemen.
 • inzicht geven in gedrag en ontwikkelingsproblematiek.
 • inzicht geven in de werking van het brein bij prikkelverwerking en emotieregulatie, ook specifiek voor hsp kinderen.
 • kennis van contextuele hulpverlening en ontwikkelingspsychologie inzetten.
 • effectieve coachmethodieken inzetten.
 • werkvormen inzetten die zijn gericht op hsp.
 • grenzen en mogelijkheden binnen kinderhulpverlening herkennen.
 • een coachtraject uitzetten en doorverwijzen waar nodig.
 • een eigen professionele praktijk als kindercoach beginnen, met hooggevoeligheid als specialisatie.

Wat kan ik als kindercoach HSP?

Een door Sonnevelt opgeleide kindercoach kan, al dan niet vanuit een eigen praktijk, professioneel aan de slag in het begeleiden van (hoogsensitieve) kinderen in de bassischoolleeftijd en hun ouders bij opvoeding en ontwikkeling. Op het gebied van opvoedingsvraagstukken kun je zowel preventief als curatief begeleiden.

Duur:

Circa 5 maanden.

Omvang:

10 dagen (incl. 1 examendag), gemiddeld 1 dag per 2 weken (20 EC-punten).

Studiebelasting:

Gemiddeld 8-10 uur per week.

Onderwerpen:

De volgende onderwerpen komen aan bod in de opleiding Kindercoach HSP:

De opleiding Kindercoach HSP is opgebouwd uit 10 lesdagen (20 EC punten). De onderstaande onderwerpen komen aan bod:

 • Introductie opleiding, opbouw coachtraject, basishouding kindercoach.
 • Ontwikkelingspsychologie, werking van het brein bij (hooggevoelige) kinderen, coachvaardigheden.
 • Contextuele hulpverlening, trends in de samenleving, rol en taak van de kindercoach.
 • Prikkelverwerking, hooggevoeligheid, stoornissen en trauma, doorverwijzing.
 • Toepassing van methodieken, werken met hsp kinderen.
 • Kinderen spiegelen, overdracht en tegenoverdracht, opvoedstijlen.
 • Supervisie op het coachtraject.
 • Positieve psychologie.
 • Voeren van een eigen praktijk, afronding en evaluatie.

Huiswerk en afronding:

Tijdens de opleiding werk je aan je portfolio (reflectieverslagen en thuisopdrachten) en doe je ervaring op door middel van intervisie (3 bijeenkomsten) en begeleid je een proefcliënt (6 contactmomenten). De opleiding wordt afgesloten met een examen (theorie en praktijk).

undefined
undefined
undefined
undefined

Amsterdam

01 maart 2024
05 juli 2024
vrijdag
09:30 - 16:30
Schrijf je in

Schelluinen

07 maart 2024
11 juli 2024
donderdag
09:30 - 16:30
Schrijf je in

Vleuten

09 maart 2024
13 juli 2024
zaterdag
09:30 - 16:30
Schrijf je in

Voorjaar 2024:

Prijs € 3.090,-
Bij betaling in 3 termijnen is het bedrag €1.030,- per termijn.

Voordeel: bij betaling ineens krijg je 5% korting op de opleidingskosten.

Bovenstaande prijzen zijn inclusief uitgebreide lesmap en examen op vastgestelde examendag van eigen opleidingsgroep. Exclusief literatuur en eventuele deelname aan (her)examen op herexamendag à €105,- per onderdeel. In het kader van de onderwijsvrijstelling zijn onze prijzen BTW-vrij. Onze Algemene voorwaarden zijn van toepassing op je inschrijving.

Vroegboekactie voorjaar 2024: Schrijf nu in en ontvang een opleidingscheque t.w.v. €100,- voor een volgende opleiding of nascholing! Zie de actievoorwaarden voor meer informatie.

Ben je ondernemer of ZZP-er? Wanneer je een opleiding volgt voor jouw bedrijfsactiviteit, nieuwe ontwikkelingen of het op peil houden van jouw kennis, zijn de kosten nog (deels) fiscaal aftrekbaar! Lees meer.

De groepsgrootte is maximaal 16 deelnemers.

Voor deze opleiding dien je minimaal een afgeronde MBO-niveau 4 of HAVO-opleiding te hebben afgerond. Heb je een wat ouder diploma en twijfel je aan het niveau, neem gerust contact op met onze studieadviseur (0418-51 57 82).

Download het examenreglement.

Je ontvangt het diploma van deze opleiding bij:

 • een voldoende voor het portfolio met de huiswerkopdrachten
 • een voldoende voor het examen theorie en praktijk
 • het voldoen aan de aanwezigheidsplicht (max. 2 lesdagen gemist) 
 • het voldoen van de betalingsverplichting
   

Ellen van de Veerdonk vertelt in dit interview hoe ze haar eigen praktijk is gestart.

Samenwerking UWV

Heb je momenteel een AG-, ZW- of WW-uitkering en kom je misschien in aanmerking voor een opleidingstraject voor een beter arbeidsperspectief? Informeer dan bij het UWV naar je mogelijkheden voor een eventuele vergoeding van deze opleiding. Of neem contact op met onze studiecoach Jolien Mahler op 0418-515782. Zij kan je meer vertellen over onze goede samenwerking met het UWV.
 

Vroegboekactie voorjaar 2024: Schrijf nu in en ontvang een opleidingscheque t.w.v. €100,- voor een volgende opleiding of nascholing! Zie de actievoorwaarden voor meer informatie.