Opleiding
Beweegcoach

 • Hoofd, hart en lichaam in verbinding
 • Praktijkgericht leren
 • Met docenten uit de praktijk
 • Module van de opleiding Vitaliteitscoach
Schrijf je in

Wat beweegt jou?

Marjolein beweegt weinig, is iets te zwaar, heeft lage rugklachten en ook nog eens beginnende artrose. Sinds haar 22e heeft ze niet meer gesport, ze houdt er niet echt van. Een beweegcoach van Sonnevelt motiveert haar om weer in beweging te komen. Hierdoor wordt Marjolein op een aangename en verantwoorde manier fitter. Niet alleen haar klachten verminderen, maar ze krijgt ook inzicht in de signalen van haar lichaam. Ze leert voelen wat er gebeurt wanneer ze over haar grenzen gaat en hoe ze de signalen van haar lichaam eerder herkent.

Over de opleiding Beweegcoach

De opleiding Beweegcoach is voor mensen die geloven in de genezende kracht van beweging. Bewegen is leven! Hoe je beweegt, zo ben je. Je bent je bewust van het zelfherstellende vermogen van het lichaam en ziet bewegen als de mogelijkheid om gezond en vitaal door het leven te gaan, patronen te doorbreken en te helen. Je wilt het bewegen gebruiken als sleutel tot verandering, want hiervan profiteren lichaam én geest.

Een beweegcoach laat zijn cliënt fysiek en mentaal voelen waar het om gaat. Jij leert je cliënt weer luisteren naar de fluisteringen van het lijf, zodat het lijf niet zo hoeft te schreeuwen. Gaat je cliënt voortdurend over zijn grenzen? Of daagt hij zichzelf vrijwel niet uit en kiest hij voor de ‘veilige’ comfortzone? Je cliënt bewustmaken en laten voelen wat hij doet in beweging is een bijzondere krachtige manier van coachen. Als beweegcoach kun jij het verschil maken door mensen te laten zien, voelen en ervaren welke patronen er spelen. Je laat cliënten via beweging weer voelen dat ze meer zijn dan het hoofd alleen; je brengt hoofd, hart en lijf weer met elkaar in verbinding. En dit werkt door tot in alle facetten van het leven van je cliënt.

Open dag op zondag 21 januari 2024

Wil jij persoonlijk kennismaken met Sonnevelt, onze opleidingen en docenten? Meld je dan nu aan voor onze gratis open dag op zondag 21 januari in Soest.

Josien over...
opleiding Beweegcoach

De opleiding Beweegcoach is zeer uitgebreid en in een paar maanden haalbaar. Je moet er wel wat voor doen en geïnteresseerd zijn in alles wat met het beweegapparaat te maken heeft. Ik heb het vanaf het begin tot aan het einde ontzettend leuk gevonden en erg veel geleerd! Ben je geïnteresseerd in beweging en alles wat daar bij hoort? Twijfel niet, maar schrijf je gewoon in!

— Josien (Bron: Klantenvertellen.nl) —

Voor wie is de opleiding Beweegcoach?

Studenten van deze opleiding zijn mensen die bewegen zien als bron van vitaliteit én als middel tot coaching. Ze onderschrijven dat de lichamelijke conditie een cruciale rol speelt in het welbevinden van de mens. Vaak houden ze zelf van beweging en hebben ze een sportieve levenshouding. Daarnaast wordt de opleiding gevolgd door coaches, gewichtsconsulenten, leefstijl- of seniorencoaches die hun praktijk willen verdiepen. Beweegsituaties inzetten in het coachen en zo cliënten laten voelen wat ze doen, is een verrijking voor elke coach. We weten het vaak wel met ons hoofd, maar als we fysiek ook voelen wat er gebeurt kom je automatisch in een diepere laag van coaching. 
 

Doel van de opleiding Beweegcoach

Een door Sonnevelt opgeleide Beweegcoach heeft een passie voor bewegen en motiveert en enthousiasmeert hiermee ook de ander. Bewegen is hierbij het doel maar ook het middel om je cliënt te coachen en dichter bij zichzelf te brengen. Met je cliënt ga je samen op zoek naar ‘beweegredenen’ en heb je alle tools in handen om jouw cliënten in beweging te coachen en op hun eigen niveau weer (meer) in beweging te laten komen. Van het stimuleren van kleine dagelijks terugkomende betekenisvolle beweegactiviteiten tot het opstellen van beweegplannen, als beweegcoach weet jij aan te sluiten op dat wat er nodig is en via beweegarrangementen te coachen op levensthema’s. 
 

Wat leer ik in de opleiding Beweegcoach?

Centraal in de opleiding Beweegcoach staat het leren doorgronden van het beweegapparaat met zijn grenzen en mogelijkheden. Je zet beweging doelbewust in, om de cliënt te laten ervaren wat het lijf wil vertellen. Op grond daarvan leer je hoe je passende bewegingen en/of beweegsituaties kunt aanreiken. Je weet dat dieperliggende overtuigingen vaak door het lichaam en bewegen weerspiegeld worden. Als Beweegcoach kun je de vinger op de zere plek leggen om zo (emotionele) blokkades tot bewegen bewust te worden, waardoor er weer beweging mogelijk is.

Je leert de behoefte van je cliënt te begrijpen en ontwikkelt kennis, vaardigheden en technieken waarmee je in staat bent cliënten te motiveren en te begeleiden tijdens het bewegen. Tijdens de opleiding wordt er ook veel aandacht besteed aan jouw persoonlijke proces. De basis voor een goede coach is inzicht in eigen thema’s en terugkerende patronen.

Aan het einde van de opleiding kun je:

 • Jouw cliënt helpen bij het vergroten van zijn/haar bewegingsvrijheid.
 • Beweegarrangementen inzetten om te coachen op levensthema’s.
 • Jouw cliënt de positieve aspecten van bewegen op gezondheid en welzijn laten ervaren, zodat je cliënt ook intrinsiek gemotiveerd raakt om meer te bewegen.
 • Beweegplannen en -situaties opstellen passend bij de mogelijkheden en doelen van de cliënt.
 • De kennis die je hebt over jezelf, als bewegend mens, effectief inbrengen in het coachen van je cliënten.
 • De mentale blokkades die een cliënt weerhouden om letterlijk of figuurlijk in beweging te komen te doorgronden.
 • Jouw cliënt begeleiden, stimuleren, enthousiasmeren en motiveren om in beweging te komen en blijven.
   

Wat kan ik als beweegcoach?

Als beweegcoach kan je zelfstandig werken vanuit een eigen praktijk en/of online of samenwerken met bedrijven of organisaties. Beweegcoaching is ook een uitstekende lichaamsgerichte aanvulling als je al werkt als coach, voedingsdeskundige of als lichaamsgericht therapeut. Veel beweegcoaches werken daarnaast samen met andere instanties en zorgverleners/verwijzers in de regio zoals: gemeenten, gezondheidscentra, ouderenbonden en zorginstellingen, fitness- en sportcentra, diëtisten, fysiotherapeuten, sportmasseurs en huisartsen.

Duur:

Circa 5 maanden.

Omvang:

10 dagen (incl. 1 examendag), gemiddeld 1 dag per 2 weken.

12 EC-punten (SNRO) / 122,5 PE-punten (KABIZ).

Studiebelasting:

gemiddeld 6-8 uur per week.

Onderwerpen:

De volgende onderwerpen worden behandeld in de opleiding Beweegcoach:

 • Beweging: de essentie van het leven (introductie van de opleiding, het beweegapparaat)
 • Gedragsverandering & Coaching
 • Intake, anamnese en metingen
 • Beweeg- en trainingsvormen
 • Omgaan met grenzen, stress disbalans en pijn (vergroten van bewegingsvrijheid)
 • Specifieke doelgroepen: overgewicht, ouderen, zwangeren, zintuiglijke beperkingen
 • Werken met beweegplannen, opstellen van beweegarrangementen
 • Professionalisering, beroepsethiek en opzetten van een eigen onderneming
 • Integratie en examenvoorbereiding

Ook werk je tijdens de opleiding aan je portfolio (reflectieverslagen en opdrachten) en doe je al ervaring op door middel van intervisie (4 bijeenkomsten) en het begeleiden van proefpersonen (4 contactmomenten). De opleiding wordt afgesloten met een examen.

Deze opleiding kan afzonderlijke worden gevolgd of als onderdeel van de opleiding Vitaliteitscoach.

 

 

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined

Den Bosch

01 maart 2024
12 juli 2024
vrijdag
09:30 - 16:30
Schrijf je in

Voorjaar 2024:

Prijs € 2.865,-
Bij betaling in 3 termijnen is het bedrag €955,- per termijn.

Voordeel: bij betaling ineens krijg je 5% korting op de opleidingskosten.

Bovenstaande prijzen zijn inclusief uitgebreide lesmap en examen op vastgestelde examendag van eigen opleidingsgroep. Exclusief literatuur en eventuele deelname aan (her)examen op herexamendag à €105,- per onderdeel. In het kader van de onderwijsvrijstelling zijn onze prijzen BTW-vrij. Onze Algemene voorwaarden zijn van toepassing op je inschrijving.

Vroegboekactie voorjaar 2024: Schrijf nu in en ontvang een opleidingscheque t.w.v. €100,- voor een volgende opleiding of nascholing! Zie de actievoorwaarden voor meer informatie.

Ben je ondernemer of ZZP-er? Wanneer je een opleiding volgt voor jouw bedrijfsactiviteit, nieuwe ontwikkelingen of het op peil houden van jouw kennis, zijn de kosten nog (deels) fiscaal aftrekbaar! Lees meer.

De groepsgrootte is maximaal 18 deelnemers.

Minimaal afgeronde MBO4 of HAVO opleiding. Heb je een wat ouder diploma en twijfel je aan het niveau, neem gerust contact op met onze studieadviseur (0418-51 57 82).

Download het examenreglement.

Je ontvangt het diploma van deze opleiding bij:

 • een voldoende voor het portfolio met de huiswerkopdrachten
 • een voldoende voor het examen theorie en praktijk
 • het voldoen aan de aanwezigheidsplicht (max. 2 lesdagen gemist) 
 • het voldoen van de betalingsverplichting
   

Samenwerking UWV

Heb je momenteel een AG-, ZW- of WW-uitkering en kom je misschien in aanmerking voor een opleidingstraject voor een beter arbeidsperspectief? Informeer dan bij het UWV naar je mogelijkheden voor een eventuele vergoeding van deze opleiding. Of neem contact op met onze studiecoach Jolien Mahler op 0418-515782. Zij kan je meer vertellen over onze goede samenwerking met het UWV.
 

Vroegboekactie voorjaar 2024: Schrijf nu in en ontvang een opleidingscheque t.w.v. €100,- voor een volgende opleiding of nascholing! Zie de actievoorwaarden voor meer informatie.