Ontvang nu 500 euro Sonnevelt budget voor je opleiding in maart! Meer >

Opleiding
Leefstijlcoach

 • BLCN geaccrediteerd
 • Ervaringsgericht leren
 • Met docenten uit de praktijk
 • Thema's stress, slaap, voeding en beweging
Schrijf je in

Positieve gezondheid

Anne is wat te zwaar en ze beweegt te weinig. Soms probeert ze wat af te vallen en naar de sportschool te gaan. Maar na een paar weken valt ze weer terug in haar oude patroon. Met een drukke baan en een jong gezin valt het Anne niet mee om elke dag gezond te eten en goed voor haarzelf te zorgen. Bovendien ligt ze ’s nachts vaak wakker van haar werk en dat helpt niet om de volgende dag de goede voornemens vol te houden. Een leefstijlcoach helpt mensen zoals Anne om de juiste keuzes te maken en patronen te doorbreken.

Over de opleiding Leefstijlcoach

In de opleiding Leefstijlcoach (BLCN-geaccrediteerd!) leer je te coachen op de thema’s stressmanagement, slaap, voeding en bewegen. De basis van waaruit gewerkt wordt is positieve gezondheid. Dit betekent dat gezondheid meer is dan alleen de afwezigheid van ziekte of gebreken. Zo lever je een belangrijke bijdrage om de aandacht samen met de cliënt te verschuiven naar gezondheid en gedrag in plaats van ziekte en zorg.

BLCN-accreditatie

De opleiding is geaccrediteerd door de Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland (BLCN). Deze accreditatie betekent dat je na afronding van onze opleiding lid kunt worden van de beroepsvereniging (BLCN). Let op: dit kan alleen als je ook beschikt over een diploma van een officieel erkende 4-jarige HBO- (of WO-)opleiding in een willekeurige opleidingsrichting (NB: een post-hbo-diploma heeft niet de status van een hbo-diploma). Beschik je over zo'n erkend hbo- of wo-diploma én heb je onze opleiding succesvol afgerond, dan kan jouw begeleiding vergoed worden uit de basisverzekering. Je dient dan nog wel een startinstructie (CooL programma) te volgen bij het Expertisecentrum Leefstijlinterventies.
Onze opleiding Leefstijlcoach heeft tevens het NRTO-keurmerk en CRKBO-registratie én een SNRO-accreditatie.

Als je lid wordt van de BLCN dien je ook KABIZ geaccrediteerde nascholing te volgen. Sonnevelt heeft het grootste aanbod nascholing dat KABIZ geaccrediteerd is. Bekijk hier het aanbod.

*** Belangrijk: Ontvang nu 500 euro Sonnevelt budget! ***

Wil jij starten met een opleiding in februari of maart? En loop je het STAP-budget mis doordat het aanvraagtijdvak van 2 januari is geschrapt door de overheid? Maak dan gebruik van de unieke 500 euro compensatieregeling van Sonnevelt. Lees meer over dit 500 euro Sonnevelt budget.

Laat je informeren en inspireren tijdens onze informatieavond. Meld je aan voor de informatieavond in Zaltbommel op 7 februari.

Marjolein over...
opleiding Leefstijlcoach

Mooie opleiding die veel theoretische kennis oplevert, de ervaren trainer en gastdocenten zorgen voor verdieping. Zeer zeker HBO- niveau, best pittig maar goed te doen. Mooie en duidelijke lesmap en ondersteunende literatuur. Praktijkdeel met proefcliënten is goede aanvulling.

— Marjolein van Driel —

Voor wie is de opleiding Leefstijlcoach?

De opleiding Leefstijlcoach wordt gevolgd door mensen met een HBO/WO werk- en denkniveau die een professionele stap willen maken naar een eigen coachpraktijk of die anderen willen coachen naar een gezondere leefstijl. Dit kunnen professionals zijn uit verschillende beroepsgroepen in de gezondheidszorg, zoals: praktijkondersteuners huisarts, diëtisten, fysiotherapeuten, oefentherapeuten Mensendieck, verpleegkundigen, psychologen, sportprofessionals, coaches, HR-medewerkers en ARBO-medewerkers of HBO/WO-professionals die een carrièreswitch beogen. De opleiding wordt ook gevolgd door mensen die hun eigen leefstijl willen aanpakken en daarvoor een gedegen theoretische achtergrond zoeken. 

Doel van de opleiding Leefstijlcoach

Een door Sonnevelt opgeleide Leefstijlcoach begeleidt cliënten die willen werken aan een gezonde leefstijl. De leefstijlcoach helpt de cliënt bij het zich bewust worden van gedrag en gewoonten met als doel het bereiken van een gezondere leefstijl.

Wat leer ik in de opleiding Leefstijlcoach?

Tijdens de opleiding Leefstijlcoach (BLCN-geaccrediteerd!) wordt er veel aandacht besteed aan gezonde voeding, bewegen, oorzaken en gevolgen van stress, optimale slaap en verslavingspatronen.

Aan het einde van de opleiding Leefstijlcoach kun je:

 • Individuen coachen en groepen begeleiden bij leefstijlvraagstukken.
 • Mensen begeleiden om gezonde keuzes te maken.
 • Mensen bewust maken van hun eigen gedragspatronen.
 • Samenwerken met en doorverwijzen naar andere zorgprofessionals.
 • Kun je coachmethodieken en technieken praktisch toepassen.
 • Zelfstandig een praktijk voeren.

Wat kan ik als leefstijlcoach?

Met je tijdens de opleiding opgedane kennis help je cliënten zelf gezonde keuzes te maken om zo een succesvolle en duurzame verandering in leefstijl te krijgen. Je kunt inschatten wat de cliënt hiervoor nodig heeft en weet dit te vertalen naar praktische toepassingen. Het beroep van leefstijlcoach kun je zowel zelfstandig in een praktijk of als aanvulling in je bestaande baan uitvoeren. Als leefstijlcoach kun je mensen één op één begeleiden en in kleine groepen.

Verschil tussen leefstijlcoach en vitaliteitscoach

Leefstijlcoaching staat volop in de belangstelling, sinds dit vanaf 1 januari 2019 binnen het basispakket verzekerd is. Daarmee stijgt ook de vraag naar leefstijlcoaches en dus de vraag naar opleidingen op dit gebied. Voor Sonnevelt is dit een bekend terrein. Als expert op het gebied van gezond leven leiden wij al sinds jaar en dag vitaliteitscoaches op. Maar wat is nu precies het verschil tussen vitaliteitscoaching en leefstijlcoaching? Leefstijlcoach en vitaliteitscoach worden namelijk nogal eens in een adem genoemd. Naast een grote overlap, zit er wel degelijk een wezenlijk verschil tussen het werkterrein van de beide coaches. Een nadere uitleg van wat het verschil is tussen een leefstijlcoach en een vitaliteitscoach aan de hand van de vitaliteitspiramide van Albert Sonnevelt lees je hier.

 

Duur:

circa 8 maanden (start najaar) of 10 maanden (start voorjaar).

Omvang:

14 dagen (incl. 1 examendag), gemiddeld 1 dag per 2 weken (21 EC-punten).

Studiebelasting:

Gemiddeld 8-12 uur per week.

Onderwerpen:

In de opleiding Leefstijlcoach komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Anatomie & fysiologie
 • Leefstijlanalyse
 • Stress, ontspanning & slaap
 • Voeding
 • Beweging
 • Gewoonten, verslaving en gedragsverandering
 • Coachvaardigheden
 • Begeleiden van groepen en individuen
 • Communicatie- en gespreksvaardigheden
 • Praktijkvoering

Huiswerk en afronding:

Tijdens de opleiding werk je aan je portfolio (reflectieverslag per les en huiswerkopdrachten) en doe je al ervaring op door middel van intervisie (6 bijeenkomsten en bijbehorend verslag) en begeleid je proefcliënten (9 contactmomenten). De opleiding wordt afgesloten met een examen.

undefined
undefined
undefined
undefined

Zaltbommel

Watletjenu
08 maart 2023
29 november 2023
woensdag
09:30 - 16:30
Schrijf je in

Apeldoorn

Fletcher Hotel Apeldoorn
11 maart 2023
09 december 2023
zaterdag
09:30 - 16:30
Schrijf je in

Online

Online
16 maart 2023
07 december 2023
donderdag
09:30 - 16:30
Schrijf je in

Breda

De Rooi Pannen, Groot Arsenaal
17 maart 2023
08 december 2023
vrijdag
09:30 - 16:30
Schrijf je in

Amsterdam

BCN
18 maart 2023
16 december 2023
zaterdag
09:30 - 16:30
Schrijf je in

Capelle aan den IJssel

BCN
24 maart 2023
15 december 2023
vrijdag
09:30 - 16:30
Schrijf je in

Online: Deze opleiding wordt ook volledig online aangeboden via Zoom. De docent zet dan live talloze online leervormen in zodat je effectief en met veel sociale interactie deze opleiding op afstand samen met je medestudenten kunt volgen. Bij deze online variant krijg je een extra supervisie-moment. Zoals je van ons gewend bent staat persoonlijke aandacht ook bij deze online variant centraal!

Deze opleiding bieden we in oktober 2023 aan op de volgende locaties (onder voorbehoud): Amsterdam (vr), Cuijk (vr), Hilversum (ma), Online (nb), Papendrecht (za), Zaltbommel (do) en Zwolle (za). Inschrijven is mogelijk vanaf 6 april 2023.

Voorjaar 2023

Zoek je het lesrooster van najaar 2022? Ga dan naar het studentportaal op onze website.

Voorjaar 2023:

Prijs: € 3.996,-

Bij betaling in 3 termijnen is het bedrag €1.332,- per termijn.

Voordeel: bij betaling ineens krijg je 5% korting op de opleidingskosten. Deze korting is niet van toepassing indien je gebruik maakt van het STAP-budget.

Bovenstaande prijzen zijn inclusief uitgebreide lesmap en examenkosten. Exclusief literatuur en eventuele herexamenkosten à €100,- per onderdeel. In het kader van de onderwijsvrijstelling is er geen btw van toepassing.

ONTVANG NU 500 EURO SONNEVELT BUDGET!

Wil jij starten met een opleiding in februari of maart? En loop je het STAP-budget mis doordat het aanvraagtijdvak van 2 januari is geschrapt door de overheid? Maak dan gebruik van de unieke 500 euro compensatieregeling van Sonnevelt. Lees meer >>

De gemiddelde groepsgrootte is 16 deelnemers, met een minimum van 12 en een maximum van 20.

Je kunt deelnemen aan deze opleiding als je aantoonbaar HBO-werk en denkniveau hebt. Dit betekent: een afgeronde HBO-opleiding of een HBO-propedeuse diploma of een MBO-4 diploma met aanvullende relevante trainingen en/of werk op HBO-niveau.

Download het examenreglement Voorjaar 2022 of Najaar 2022.

Je ontvangt het diploma van deze opleiding bij:

 • een voldoende voor het portfolio met de huiswerkopdrachten
 • een voldoende voor het examen theorie en praktijk
 • het voldoen aan de aanwezigheidsplicht (max. 2 lesdagen gemist) 
 • het voldoen van de betalingsverplichting
   

Ida Luise Bakhuisen vertelt in deze video hoe ze haar eigen praktijk is gestart.

Als gevolg van een recent overheidsbesluit is voor alle opleidingen die starten in februari en maart geen STAP-subsidie aan te vragen. 
Als compensatie biedt Sonnevelt je een tegemoetkoming van 500 euro. Dit bedrag wordt in mindering gebracht op jouw opleidingskosten. Dit aanbod geldt alleen voor opleidingen (10 lesdagen of langer) die starten in februari of maart 2023 en het betreft een tijdelijke regeling. Lees hier meer over dit 500 euro Sonnevelt budget.
Voor opleidingen die later dit jaar starten, gaan wij ervan uit dat je weer STAP-budget van de overheid kunt aanvragen. Lees hier meer informatie over het STAP-budget.

Let op: Ben je ondernemer of ZZP-er? Wanneer je een opleiding volgt voor jouw bedrijfsactiviteit, nieuwe ontwikkelingen of het op peil houden van jouw kennis, zijn de kosten nog (deels) fiscaal aftrekbaar! Lees meer.

Samenwerking UWV

Heb je momenteel een AG-, ZW- of WW-uitkering en kom je misschien in aanmerking voor een opleidingstraject voor een beter arbeidsperspectief? Informeer dan bij het UWV naar je mogelijkheden voor een eventuele vergoeding van deze opleiding. Of neem contact op met onze studiecoach Jolien Mahler op 0418-515782. Zij kan je meer vertellen over onze goede samenwerking met het UWV.