Opleiding
Leefstijlcoach

 • BLCN geaccrediteerd
 • Ervaringsgericht leren
 • Met docenten uit de praktijk
 • Thema's stress, slaap, voeding en beweging
Schrijf je in

In deze BLCN-geaccrediteerde opleiding Leefstijlcoach leer je te coachen op de thema’s stressmanagement, slaap, voeding en bewegen. De basis van waaruit gewerkt wordt is positieve gezondheid. Dit betekent dat gezondheid meer is dan alleen de afwezigheid van ziekte of gebreken. Zo lever je een belangrijke bijdrage om de aandacht samen met de cliënt te verschuiven naar gezondheid en gedrag in plaats van ziekte en zorg.

De opleiding Leefstijlcoach wordt gevolgd door mensen met een HBO/WO werk- en denkniveau die een professionele stap willen maken naar een eigen coachpraktijk of die anderen willen coachen naar een gezondere leefstijl. Dit kunnen professionals zijn uit verschillende beroepsgroepen in de gezondheidszorg, zoals: praktijkondersteuners huisarts, diëtisten, fysiotherapeuten, oefentherapeuten Mensendieck, verpleegkundigen, psychologen, sportprofessionals, coaches, HR-medewerkers en ARBO-medewerkers of HBO/WO-professionals die een carrièreswitch beogen. De opleiding wordt ook gevolgd door mensen die hun eigen leefstijl willen aanpakken en daarvoor een gedegen theoretische achtergrond zoeken. 

Doel van de opleiding Leefstijlcoach

Een door Sonnevelt opgeleide Leefstijlcoach begeleidt cliënten die willen werken aan een gezonde leefstijl. De leefstijlcoach helpt de cliënt bij het zich bewust worden van gedrag en gewoonten met als doel het bereiken van een gezondere leefstijl.

Wat leer ik in de opleiding Leefstijlcoach?

Tijdens de opleiding Leefstijlcoach (BLCN-geaccrediteerd!) wordt er veel aandacht besteed aan gezonde voeding, bewegen, oorzaken en gevolgen van stress, optimale slaap en verslavingspatronen.

Aan het einde van de opleiding Leefstijlcoach kun je:

 • Individuen coachen en groepen begeleiden bij leefstijlvraagstukken.
 • Mensen begeleiden om gezonde keuzes te maken.
 • Mensen bewust maken van hun eigen gedragspatronen.
 • Samenwerken met en doorverwijzen naar andere zorgprofessionals.
 • Kun je coachmethodieken en technieken praktisch toepassen.
 • Zelfstandig een praktijk voeren.

Wat kan ik als leefstijlcoach?

Met je tijdens de opleiding opgedane kennis help je cliënten zelf gezonde keuzes te maken om zo een succesvolle en duurzame verandering in leefstijl te krijgen. Je kunt inschatten wat de cliënt hiervoor nodig heeft en weet dit te vertalen naar praktische toepassingen. Het beroep van leefstijlcoach kun je zowel zelfstandig in een praktijk of als aanvulling in je bestaande baan uitvoeren. Als leefstijlcoach kun je mensen één op één begeleiden en in kleine groepen.

Verschil tussen leefstijlcoach en vitaliteitscoach

Leefstijlcoaching staat volop in de belangstelling, sinds dit vanaf 1 januari 2019 binnen het basispakket verzekerd is. Daarmee stijgt ook de vraag naar leefstijlcoaches en dus de vraag naar opleidingen op dit gebied. Voor Sonnevelt is dit een bekend terrein. Als expert op het gebied van gezond leven leiden wij al sinds jaar en dag vitaliteitscoaches op. Maar wat is nu precies het verschil tussen vitaliteitscoaching en leefstijlcoaching? Leefstijlcoach en vitaliteitscoach worden namelijk nogal eens in een adem genoemd. Naast een grote overlap, zit er wel degelijk een wezenlijk verschil tussen het werkterrein van de beide coaches. Een nadere uitleg van wat het verschil is tussen een leefstijlcoach en een vitaliteitscoach aan de hand van de vitaliteitspiramide van Albert Sonnevelt lees je hier.

 

Duur:

circa 8 maanden (start najaar) of 10 maanden (start voorjaar).

Omvang:

14 dagen (incl. 1 examendag), gemiddeld 1 dag per 2 weken (21 EC-punten).

Studiebelasting:

Gemiddeld 8-12 uur per week.

Onderwerpen:

In de opleiding Leefstijlcoach komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Anatomie & fysiologie
 • Leefstijlanalyse
 • Stress, ontspanning & slaap
 • Voeding
 • Beweging
 • Gewoonten, verslaving en gedragsverandering
 • Coachvaardigheden
 • Begeleiden van groepen en individuen
 • Communicatie- en gespreksvaardigheden
 • Praktijkvoering

Huiswerk en afronding:

Tijdens de opleiding werk je aan je portfolio (reflectieverslag per les en huiswerkopdrachten) en doe je al ervaring op door middel van intervisie (6 bijeenkomsten en bijbehorend verslag) en begeleid je proefcliënten (9 contactmomenten). De opleiding wordt afgesloten met een examen.

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined

Zaltbommel

06 maart 2024
06 november 2024
woensdag
09:30 - 16:30
Schrijf je in

Apeldoorn

08 maart 2024
08 november 2024
vrijdag
09:30 - 16:30
Schrijf je in

Amsterdam

16 maart 2024
23 november 2024
zaterdag
09:30 - 16:30
Schrijf je in

Capelle aan den IJssel (Rotterdam)

23 maart 2024
16 november 2024
zaterdag
09:30 - 16:30
Schrijf je in

via Zoom

28 maart 2024
12 december 2024
donderdag
09:30 - 16:30
Schrijf je in

Online: Deze opleiding wordt ook volledig online aangeboden via Zoom. De docent zet dan live talloze online leervormen in zodat je effectief en met veel sociale interactie deze opleiding op afstand samen met je medestudenten kunt volgen. Bij deze online variant krijg je een extra supervisie-moment. Zoals je van ons gewend bent staat persoonlijke aandacht ook bij deze online variant centraal!

Najaar 2023

Voorjaar 2024

Zoek je het lesrooster van najaar 2022 of voorjaar 2023? Ga dan naar het studentportaal op onze website.

Voorjaar 2024:

Prijs: € 4.245,-
Bij betaling in 3 termijnen is het bedrag €1.415,- per termijn.

Voordeel: bij betaling ineens krijg je 5% korting op de opleidingskosten.

Bovenstaande prijzen zijn inclusief uitgebreide lesmap en examen op vastgestelde examendag van eigen opleidingsgroep. Exclusief literatuur en eventuele deelname aan (her)examen op herexamendag à €105,- per onderdeel. In het kader van de onderwijsvrijstelling zijn onze prijzen BTW-vrij. Onze Algemene voorwaarden zijn van toepassing op je inschrijving.

Vroegboekactie voorjaar 2024: Schrijf nu in en ontvang een opleidingscheque t.w.v. €100,- voor een volgende opleiding of nascholing! Zie de actievoorwaarden voor meer informatie.

Ben je ondernemer of ZZP-er? Wanneer je een opleiding volgt voor jouw bedrijfsactiviteit, nieuwe ontwikkelingen of het op peil houden van jouw kennis, zijn de kosten nog (deels) fiscaal aftrekbaar! Lees meer.

De gemiddelde groepsgrootte is 16 deelnemers, met een minimum van 12 en een maximum van 20.

Je kunt deelnemen aan deze opleiding als je aantoonbaar HBO-werk en denkniveau hebt. Dit betekent: een afgeronde HBO-opleiding of een HBO-propedeuse diploma of een MBO-4 diploma met aanvullende relevante trainingen en/of werk op HBO-niveau.

Download het examenreglement.

Je ontvangt het diploma van deze opleiding bij:

 • een voldoende voor het portfolio met de huiswerkopdrachten
 • een voldoende voor het examen theorie en praktijk
 • het voldoen aan de aanwezigheidsplicht (max. 2 lesdagen gemist) 
 • het voldoen van de betalingsverplichting
   

Ida Luise Bakhuisen vertelt in deze video hoe ze haar eigen praktijk is gestart.

Samenwerking UWV

Heb je momenteel een AG-, ZW- of WW-uitkering en kom je misschien in aanmerking voor een opleidingstraject voor een beter arbeidsperspectief? Informeer dan bij het UWV naar je mogelijkheden voor een eventuele vergoeding van deze opleiding. Of neem contact op met onze studiecoach Jolien Mahler op 0418-515782. Zij kan je meer vertellen over onze goede samenwerking met het UWV.
 

Vroegboekactie voorjaar 2024: Schrijf nu in en ontvang een opleidingscheque t.w.v. €100,- voor een volgende opleiding of nascholing! Zie de actievoorwaarden voor meer informatie.

BLCN-accreditatie

De opleiding is geaccrediteerd door de Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland (BLCN). Deze accreditatie betekent dat je na afronding van onze opleiding lid kunt worden van de beroepsvereniging (BLCN). Let op: dit kan alleen als je ook beschikt over een diploma van een officieel erkende 4-jarige HBO- (of WO-)opleiding in een willekeurige opleidingsrichting (NB: een post-hbo-diploma heeft niet de status van een hbo-diploma). Beschik je over zo'n erkend hbo- of wo-diploma én heb je onze opleiding succesvol afgerond, dan kan jouw begeleiding vergoed worden uit de basisverzekering. Je dient dan nog wel een startinstructie (CooL programma) te volgen bij het Expertisecentrum Leefstijlinterventies.

Als je lid wordt van de BLCN dien je ook KABIZ geaccrediteerde nascholing te volgen. Sonnevelt heeft het grootste aanbod nascholing dat KABIZ geaccrediteerd is. Bekijk hier het aanbod.

Marjolein over...
opleiding Leefstijlcoach

Mooie opleiding die veel theoretische kennis oplevert, de ervaren trainer en gastdocenten zorgen voor verdieping. Zeer zeker HBO-niveau, best pittig maar goed te doen. Mooie en duidelijke lesmap en ondersteunende literatuur. Het praktijkdeel met proefcliënten is een goede aanvulling.

— Marjolein van Driel —

Open dag op zondag 21 januari 2024

Wil jij persoonlijk kennismaken met Sonnevelt, onze opleidingen en docenten? Meld je dan nu aan voor onze gratis open dag op zondag 21 januari in Soest.