Aanraking in relaties, van essentieel belang

Aanraking in relaties doet meer dan we denken. Liefdevolle aanrakingen in relaties zijn zelfs gezond en verhogen ons welzijn. Wie veel aanrakingen ontvangt, krijgt positieve hormonen en minder last van stress en angst. We kunnen gerust stellen dat aanraking in relaties essentieel is.

Proefles opleiding Lichaamsgericht Coach

Gratis proefles opleiding Lichaamsgericht Coach

  • Inkijkje in de lesmap.
  • Leer over coachen en waarnemen.
  • Ontdek de rol van emoties.

Aanraking in relaties

Er zijn vele soorten aanrakingen. De aanraking in relaties die we hier bedoelen, wordt ook wel de verbondenheidsaanraking genoemd. Met deze vorm van aanraking kunnen twee mensen aan elkaar en aan de buitenwereld laten zien dat ze verbonden zijn met elkaar. In het verlengde hiervan ligt de sensitieve of sensuele aanraking. Deze zorgt voor genot en een plezierige ervaring bij de ander. Deze vorm van aanraking in relaties hoeft overigens niet altijd plaats te vinden met de handen als streling of massage. Twee mensen kunnen ook tegen elkaar aan liggen en genieten van elkaars aanwezigheid en lichaamswarmte. Deze vorm van aanraking in relaties noemen we vaak knuffelen. Uiteraard zijn er ook verleidings- of seksuele aanrakingen, maar daar gaan we in dit artikel niet verder op in. 

Het knuffelhormoon oxytocine

Als we knuffelen of elkaar aanraken, komt in onze hersenen het hormoon oxytocine vrij, ook wel bekend als het knuffelhormoon. Bij moeders zorgt dit stofje onder andere voor een sterk hechtingsgevoel met de baby. Ook tussen twee geliefden zorgt dit hormoon voor een sterkere band. Door aanraking komt dus oxytocine vrij, dat zorgt voor een sterkere band in relaties. Naast hechting en een sterke band heeft oxytocine meer positieve effecten. Zo blijkt het goed te helpen tegen stress en angst. Bovendien verzwakt het de natuurlijke neiging om anderen op afstand te houden, waardoor we socialer zijn.

Effect bij vrouwen en mannen

Het effect van oxytocine is bij vrouwen sterker dan bij mannen. Testosteron bij mannen verzwakt de werking van het knuffelhormoon, terwijl oestrogeen bij vrouwen de werking juist versterkt. Waarschijnlijk heeft dit te maken met zorg voor de kinderen, die van oorsprong door vrouwen wordt gedaan. Toch laat onderzoek zien dat mannen die vaak knuffelen gezonder, minder dik en gelukkiger zijn (ad.nl). Mannen die meer knuffelen zijn bovendien socialer dan mannen die dat niet doen. Wetenschappers schrijven dit effect toe aan oxytocine.

Aanrakingen voelen

Onze huid is het grootste orgaan wat we hebben. Het is ons primaire communicatiemiddel en onze belangrijkste beschermer. Miljoenen zenuwcellen reageren op aanrakingen. Bij aanraking van de huid sturen de zenuwcellen signalen naar de hersenen, die vervolgens endorfine, het gelukhormoon, produceren. Endorfine zorgt dat we ons prettig voelen, maar het stimuleert ook ons immuunsysteem, de spijsvertering en de stofwisseling. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die regelmatig lichamelijk contact hebben, een lagere bloeddruk hebben dan mensen die die dat niet hebben. Sommige onderzoeken betogen zelfs dat de endorfines door aanrakingen helpen om genezingsprocessen in ons lichaam te bevorderen. Een extra dosis aanraking zorgt zo voor een sneller ziekteherstel.

Aanraking in relaties

Aanrakingen zijn in relaties essentieel om een band op te bouwen en te hechten. Als het alledaagse leven je in beslag neemt en je vergeet elkaar aan te raken, voel je je al snel minder verbonden met elkaar. Aanraking in relaties is een manier om de liefdevolle band met elkaar te bevestigen. Ook geeft het een sterk gevoel van geborgenheid, liefde en veiligheid. Omdat aanraking in relaties zorgt dat beiden ontspannen, is aanraking in relaties een hele goede opstap om daarna eventuele problemen uit te praten. Na een omhelzing of knuffel is dit eenvoudiger, omdat de neurohormonen ervoor zorgen dat je elkaar minder dingen verwijt. Je ervaart meer verbondenheid door oxytocine en komt daardoor nader tot elkaar. Zo helpt fysieke aanraking om in relaties ook mentaal meer op één lijn te komen. Je kunt elkaar dus maar beter eerst even aanraken, voordat je begint aan het moeilijke gesprek.

Massage

Aanrakingen in relaties zijn goed en gezond. Waarom zou je die dan niet bewust plannen? Bijvoorbeeld door elkaar te masseren. Al eeuwenlang is massage een waardevolle manier om mensen te laten ontspannen en lichaam en geest te stimuleren zichzelf te helen. In een workshop kan je leren hoe je met massages of aanrakingen direct aan de slag kunt. In de Oosterse geneeskunst gelooft men dat aanrakingen en massages energetische zones openzetten, waardoor je ontspant en meer energie krijgt. Bovendien houden knuffelen en aanrakingen de relatie levend. Een fijne massage kan zo ook zorgen voor een sterk gevoel van intimiteit. Daar is niet perse een vrijpartij voor nodig. Aanraking in relaties kan intimiteit en liefde in je relatie net zo goed waarborgen.

Leren masseren in een dag, dat kan tijdens de workshop De 6 aanrakingen. In de opleiding Lichaamsgericht Coach leer je om de signalen van je lichaam beter te begrijpen en om werkelijk te voelen. Massagevormen en reflexologie komen aan bod.