Aanraking werkt stressverlagend als gevolg van oxytocinestimulatie

Aanraking is een van de krachtigste manieren om het systeem van rust, zelfherstel en verbondenheid te stimuleren. Als we gezond willen blijven dan moeten deze beide systemen in evenwicht zijn. Het belang van lichamelijk contact via massage, haptonomie en reiki is inmiddels wetenschappelijk bewezen.

Het hormoon oxytocine onderdrukt stress

Het zogenaamde  ‘knuffelhormoon’ oxytocine speelt hierbij een belangrijke rol. Wanneer de mens via aanraking in contact komt, gaat het hormoon oxytocine stromen. Dit hormoon geeft ons rust en een ontspannen staat, vertrouwen en verbinding met elkaar. Stimulatie dempt de reactie van het lichaam op stress.

Al vanaf de geboorte van een mens speelt dit hormoon een grote rol. Via de moedermelk en het lichamelijk contact met de moeder komt oxytocine vrij. Angstige gevoelens verdwijnen, het kind durft meer te verkennen en heeft vertrouwen. Het ervaart de omgeving als goed en kan zich op een veilige manier hechten. Deze ervaring is van groot belang voor het verdere leven om stevige relaties aan te gaan.

Onvoldoende oxytocinestimulatie vergroot angstgevoelens en spanning. Het gevolg hiervan kan zijn dat de mens in zijn latere leven steeds weer op zoek gaat naar manieren om het oxytocinesysteem te prikkelen. Bijvoorbeeld alcohol en drugs verhogen tijdelijk de hoeveelheid oxytocine.

Gezonde manieren om oxytocine te stimuleren

Massage, haptonomie en reiki zijn gezonde manieren om oxytocine te stimuleren. Aanraking heeft een krachtig fysiek effect. Het activeert het zenuwstelsel, het afweersysteem, de doorbloeding en het vergroot de afvoer van afvalstoffen uit de spieren. Massage is heilzaam en misschien wel noodzakelijk voor een gezond lichaam en geest. Is de aanraking aangenaam, dan gaan de hersenen extra oxytocine aanmaken. De spanning in het lichaam neemt af, pijnprikkels worden minder sterk gevoeld en er ontstaat een gevoel van welbevinden.

Een andere manier van aanraking is haptonomie. Hierbij gaat het om via een affectieve manier van aanraken (is vanuit gevoel) in contact te komen met je lichaam. Je ervaart bewuster de spanning in je lichaam. Eventuele pijnplekken verzachten door de aandacht daarnaartoe te brengen, terwijl de pijnlijke plek op een affectieve manier wordt aangeraakt.

Reiki is een energetische vorm van aanraken. Bij deze vorm gaat het om met gevoel en intentie de handen op korte afstand van het lichaam te houden.  Hierdoor ontspannen de spieren, stress vermindert, gedachten komen tot rust en er komt meer oxytocine vrij.

Leer alles over stress en met name methodes om te ontspannen in de opleiding Stress en Burn-out Coach. De opleiding Lichaamsgericht Coach leert je verstaan wat jouw lichaam je zegt.

Proefles opleiding Lichaamsgericht Coach

Gratis proefles opleiding Lichaamsgericht Coach

  • Inkijkje in de lesmap.
  • Leer over coachen en waarnemen.
  • Ontdek de rol van emoties.