Afvallen? Bewegen versus trainen

Om af te vallen wordt nogal eens geadviseerd om meer te bewegen. Echter, steeds vaker hoor je: dat trainen beter is.

Maar, wat is het verschil tussen bewegen en trainen? En uiteraard ook aandacht voor wat je nu moet doen als je gewicht wilt verliezen. Meer beweging nemen of kiezen voor een speciale training? 

Proefles opleiding Beweegcoach

Gratis proefles opleiding Beweegcoach

  • Inkijkje in de lesmap.
  • Het houdings- en bewegingsapparaat.
  • Leer over gedragsverandering en het brein.

Wat is bewegen?

Al vele jaren horen en lezen we dat bewegen gezond is. Bij voorkeur 5 dagen per week gedurende 30 minuten per dag. De lichamelijke inspanning is matig tot intensief. Je hartslag gaat dus iets omhoog, maar je kunt nog gewoon praten. Dus, eigenlijk ben je op een ontspannen manier actief als je beweegt.

Bekende voorbeelden van meer bewegen illustreren dat. Denk aan: vaker de trap nemen, een halte eerder uit de bus stappen, maar ook tuinieren, boodschappen te voet doen of op de fiets, een blokje om met de hond en lunchwandelen.

Voldoende bewegen richt zich vooral op in beweging zijn. Omdat dat eenvoudigweg gewoon beter is dan de hele dag stilzitten. Beweeg je dagelijks? Dan beïnvloedt dat zeker je conditie. Zeker als je eerst niets deed. Zo gaat je conditie vooruit. Daardoor voel je je fitter en gezonder. Bovendien stimuleer je met bewegen de doorbloeding van je spieren, waaronder je hart en dat is onder andere goed tegen hart- en vaatziekten.

Verder verbrandt je door in beweging te zijn uiteraard energie ofwel calorieën. Want, verbruik je meer energie dan je op een gezonde manier via je voeding binnenkrijgt? Dan leidt dat tot gewichtsverlies. Echter, het doet niet zoveel voor je spieren. Die worden niet krachtiger en/of groter. Dit in tegenstelling tot trainen. Want, dat doe je gericht met een doel. Daarover zo meteen meer. Anderzijds is elke dag voldoende bewegen een prima manier om je stress te reduceren. Dat kan bijvoorbeeld helpen als je een emotie-eter bent.

Wat houdt trainen in?

Zoals hierboven al even genoemd: trainen doe je met een doel. Je spant je gericht lichamelijk in. Bijvoorbeeld om meer spieren te kweken, vet te verliezen, krachtiger te worden enzovoort. Dat kun je onder andere doen met apparaten in een fitnesscentrum, door gewichtjes te gebruiken of oefeningen te doen met je eigen lichaamsgewicht. Dat kan thuis, maar ook onder begeleiding in bijvoorbeeld de sportschool.

Daarbij is de opzet van een training dat je het voor jezelf telkens steeds een beetje moeilijker dan wel zwaarder maakt. Hierdoor worden je spieren sterker en steviger. Daarbij is gericht trainen ook goed voor je gewrichten en botten. Het helpt onder andere tegen osteoporose. Tenminste als je het niet overdrijft. Want, na een inspannende training is het goed je spieren een dag rust te gunnen, zodat ze zich herstellen. Daarna ga je verder.

Vervolgens helpt het trainen van je spieren je ook vetmassa te verliezen. Reden? Omdat spieren meer energie verbruiken. Je stofwisseling wordt immers gestimuleerd. En… des te meer spiermassa, des te hoger je vetverbranding. Zo word je niet alleen slanker en sterker, maar ook je energielevel stijgt.

Tips afvallen: gezond eten, trainen én bewegen!

Wil je afvallen? Kies dan voor een gezond en gevarieerd eetpatroon. Honger jezelf niet uit met een crashdieet. De makkelijkste manier om te starten, is kleine aanpassingen door te voeren in je dagmenu. Je ontbijt niet overslaan en koolhydraatrijke producten, suikers en ongezonde vetten vervangen door gezonde opties. En dat kun je vervolgens stap voor stap uitbreiden.

Daarnaast kun je beginnen met elke dag meer lichaamsbeweging te nemen. In elk geval dagelijks minimaal 30 minuten in beweging zijn. Dat is goed voor je conditie en ondersteunt het proces om gewicht te verliezen.

Verder doe je er goed aan eveneens gericht te gaan trainen. Dat kun je in je uppie thuis doen of in de sportschool. Zo’n 3 keer per week is zeer effectief als je wilt afvallen. Bijvoorbeeld door spierversterkende oefeningen te doen voor je borst, benen, billen, schouders en rug. Met apparaten, je eigen lichaamsgewicht of door gewichten te gebruiken. Die kun je overigens zelf eenvoudig maken door een waterflesje met wat water of zand te vullen. Wil je thuis oefeningen doen? Kijk op Youtube. Er zijn tig handige filmpjes die je daarbij begeleiden.

Conclusie

Wil je gewicht verliezen? Let niet alleen op wat je eet, maar combineer meer lichaamsbeweging met een gericht training die je spieren sterker en krachtiger maakt. Je hoeft dus niet elke dag te gaan hardlopen, fietsen en dergelijke. Het eindresultaat van een combi? Gaandeweg verlies je gewicht. Want, des te meer spieren je hebt, des te hoger je verbranding. Daarbij worden je spieren strakker en je silhouet slanker. Tot slot ga je je stukken fitter en energieker voelen. 

Wil je meer leren over beweging? Bekijk dan onze opleiding Beweegcoach.