Afvallen door massage is geen sprookje

Afvallen door massage werkt echt, zo claimen diverse websites. Het klinkt te mooi om waar te zijn: geen moeilijk dieet meer, geen zwaar trainingsprogramma, maar alleen een paar keer per week een massage. Helaas is dat niet waar: massage laat de pondjes er niet afvliegen. Toch is het verhaal dat afvallen door massage meer effect heeft, geen sprookje: massage is een goede aanvulling op diëten en bewegen en draagt zeker bij aan een slank lichaam.

Proefles opleiding Lichaamsgericht Coach

Gratis proefles opleiding Lichaamsgericht Coach

  • Inkijkje in de lesmap.
  • Leer over coachen en waarnemen.
  • Ontdek de rol van emoties.

Afvallen door massage dankzij betere doorbloeding

Massage is niet alleen ontspannend, maar heeft ook daadwerkelijk effect op het functioneren van het lichaam. Zo klagen veel vrouwen die afvallen over cellulitis. De bobbels in de huid lijken na afvallen opeens meer op te vallen. Cellulitis ontstaat voor een deel doordat het lichaam het vetweefsel in bovenbenen, billen en armen gebruikt om overtollige afvalstoffen op te slaan. Massage bevordert de doorbloeding van de huid en daarmee de afvoer van afvalstoffen. Daardoor kan bij afvallen massage helpen de cellulitis te verdrijven. Tegelijkertijd maakt die doorbloeding de huid soepeler en strakker.

Gezonder voelen = gezonder eten

Sneller afvallen door massage werkt ook doordat je door massage minder behoefte hebt aan snacken. Wie zich ongelukkig voelt, geen weg weet met emoties of last heeft van stress, is snel geneigd tot het eten van overmatig veel suiker of vette snacks. Dat heeft namelijk direct effect op signaalstoffen in de hersenen, die bij activatie een gelukkig gevoel geven. Er zijn echter ook andere manieren om die stoffen te activeren: bijvoorbeeld bewegen, gezelligheid met andere mensen, lachen én aanraking. Bij langdurige lichamelijke aanraking maakt het lichaam het hormoon oxytocine, dat dezelfde signaalstoffen in de hersenen kan activeren als suiker, vettige snacks en beweging. Daarom kan massage helpen bij afvallen, doordat de aanraking je het geluksgevoel geeft dat je anders misschien haalt uit suiker, chocola en vette snacks. De emotionele eetbuien zijn dus minder noodzakelijk. Afvallen wordt door massage dus eenvoudiger, omdat massage het gemakkelijker maakt je dieet vol te houden.

Bij de masseur

Een masseur heeft vaak meerdere technieken en heeft een breed scala aan massageoliën beschikbaar. Als je sneller en mooier wilt afvallen door massage, is het verstandig om bij de masseur aan te geven dat dat je doel is met de massage. De masseur kan dan de olie die hij of zij gebruikt daarop aanpassen. Het voordeel van massageolie is namelijk dat het door de massage ook in dieper gelegen delen van de huid inwerkt. Massageoliën die de afvoer van afvalstoffen bevorderen, zoals Saffloerolie bijvoorbeeld, kunnen afvallen door massage beïnvloeden.

Na een behandeling is het verstandig om veel water te drinken om de afvoer van afvalstoffen nog verder te bevorderen. Behalve water is ook kruidenthee prima. Vermijd hele zoete dranken, omdat daarmee uiteraard de kilo’s er juist weer aanvliegen.

Niet alleen massage

Afvallen door massage alleen werkt dus niet. Je zult ook iets moeten doen aan je voedingspatroon. Daarnaast is ook beweging belangrijk. Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat juist die combinatie van beweging en dieet belangrijk is. Massage heeft daarbij vooral een ondersteunende rol.

Wil je meer leren over masseren? Bekijk dan onze massagecursus. Deze cursus is voor iedereen die een heerlijke dag met veel massages en nieuwe inzichten mee wil maken.