Beweeg ik wel genoeg?

Een groot deel van de Nederlanders beweegt onvoldoende. En dat terwijl je je bij voldoende beweging fitter en energieker voelt, meer ontspannen bent en strakker in je vel zit. Beweging houdt hart en bloedvaten in conditie en verlaagt de bloeddruk. Door voldoende beweging stijgt het goede cholesterol (HDL). Bovendien verlaagt beweging het risico op chronische ziekten, zoals diabetes en hart- en vaatziekten.

Hoeveel moet ik bewegen?

Om voldoende lichaamsbeweging te krijgen moet je minimaal 30 minuten per dag matig intensief bewegen op tenminste vijf dagen per week. Dit is de Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB). Deze norm geeft aan hoeveel je minimaal moet bewegen om gezond te blijven. Ben je jonger dan 18 jaar of heb je overgewicht, dan geldt een norm die twee maal zo hoog is. Dan moet je, om je gezondheid te onderhouden 60 minuten per dag matig intensief bewegen.

Matig intensief betekent dat je hart bij de beweging sneller gaat kloppen, je ademhaling omhoog gaat en dat je het een beetje warm krijgt van de inspanning. Je hoeft niet 30 of 60 minuten achter elkaar te bewegen, maar kan het opdelen in bewegingsmomenten van 10 of 15 minuten.

Welke bewegingsactiviteiten kan ik kiezen?

30 Minuten bewegen per dag kan op veel verschillende manieren. Door te fietsen, hard te lopen, schaatsen, zwemmen, voetballen of roeien. Maar bewegen is niet alleen sporten. Er zijn ook mogelijkheden die minder tijd kosten en goedkoper zijn. Bewegen kun je namelijk overal, ook op het werk, in huis of bijvoorbeeld buiten in de tuin, op straat of in het park.

Geen tijd om te bewegen

Zoek naar een vorm van beweging die gemakkelijk in te passen is in het dagelijks leven. Om te beginnen kun je proberen om bij de activiteiten die je uit gewoonte doet, wat extra te bewegen. Dit kan bijvoorbeeld door op de fiets naar de winkel te gaan, de trap te nemen in plaats van de lift of door een halte eerder uit de bus te stappen en de laatste tien minuten naar je werk te lopen. Ook het stofzuigen van je woning of tuinieren helpen mee om de norm van 30 minuten per dag te halen. Vaak kun je beweging combineren met andere activiteiten. Spreek bijvoorbeeld met je collega’s af om dagelijks tijdens lunchtijd te gaan wandelen.

Ben je graag in beweging en houd je van uitdaging en sportiviteit? Zie je het lichaam als de mogelijkheid bij uitstek om gezond en vitaal door het leven te gaan en wil je anderen inspireren en begeleiden om dat ook te ervaren? Dan is de opleiding Beweegcoach iets voor jou!

Proefles opleiding Beweegcoach

Gratis proefles opleiding Beweegcoach

  • Inkijkje in de lesmap.
  • Het houdings- en bewegingsapparaat.
  • Leer over gedragsverandering en het brein.