Ontvang nu 500 euro Sonnevelt budget voor je opleiding in maart! Meer >

Bewegen op vakantie? Zo blijf je fit en slank!

Heb je de afgelopen maanden hard gewerkt om je ideale gewicht en figuur te bereiken? En zeg eens eerlijk? Is het niet zonde om tijdens de vakantie je geleverde inspanningen teniet te doen? Inderdaad jammer! Wij geven je een aantal tips hoe je tijdens je vakantie geniet en op gewicht blijft. Want, vakantie vieren en bewegen gaat supergoed samen.

Voldoende bewegen op vakantie, hoe doe je dat?

Wanneer je op vakantie gaat, heb je snel de neiging de teugels te laten vieren. Dat geldt niet alleen voor wat je eet en drinkt, maar ook hoeveel beweging je neemt. Het mañana gevoel krijgt genietend van de zon, zee, strand, lekker hapje enzovoort gauw de overhand. Herkenbaar?

Bereid je daarom deze keer voor. Doe voor je op vakantie gaat eens een visualisatieoefening. Sta vooraf even stil bij je komende vakantie. Je bestemming, wat er zoal te doen is, het eten dat wordt geserveerd, de ontspanningsmogelijkheden en hoe je dat gaat doen: bewegen op vakantie. Zie je jezelf dagelijks zo’n 30 minuten lichamelijk actief zijn? Voelt dat niet fijn? Houd dat vast. Bespreek eventueel met je gezinsleden op welke manier jullie elke dag zorgen voor minimaal 30 minuten lichaamsbeweging. Dat kan een extra steuntje in de rug zijn.

Okay, dan nu de tips om te bewegen op vakantie.

Zo beweeg je tijdens je vakantie!

1. Fietsen

Neem je fiets mee op vakantie of maak gebruikt van de verhuuropties op de plaats van bestemming. Trek je eropuit? Laat je auto staan en kies ook niet voor de bus of taxi. Neem je fiets. Naar de markt, het strand, een dorpje verderop enzovoort. Je hebt vakantie en de tijd….

2. Rennen en/of wandelen 

Vergeet je hardloopschoenen niet als je op vakantie gaat. Want, joggen kun je eigenlijk overal doen. Alleen of samen met je familie of vrienden. Of trotseer die nabijgelegen berg eens. Ga wandelen of powerwalken langs het strand of in een park. Natuurlijk kun je ook die trap naar het strand, in het dorp en dergelijke dagelijks een aantal keren op- en afrennen. En trouwens? Neem een avondwandeling in je dagelijkse routine op. Goed voor wat extra beweging en het bevordert je spijsvertering.

3. (Bal)spelen

Ongeacht waar je vakantie viert. Er zijn allerlei (bal)spelen die je kunt doen. Van badminton, volleybal en (tafel)tennis tot voetbal. Of overgooien op het land of in het water. Zeker als je (kleine) kinderen hebt, is dat een activiteit die nooit verveelt.

4. Zwemmen

Ben je met je gezin op vakantie? Kijk dan niet alleen toe hoe je gezinsleden genieten van het water, maar doe actief mee. Natuurlijk kun je ook in de vroege ochtend een paar baantjes in het zwembad, de zee, een meertje of rivier zwemmen. Het fijne ervan is dat elke spier in je lichaam dan actief is en je zo in shape blijft. Overigens? In waterrijke gebieden kun je ook aan SUP (Stand Up Peddeling) doen. Probeer het eens.

5. Mediteren

Ook helemaal top is elke dag even een klein zenmomentje nemen. Even geen boek, tijdschrift, smartphone of tablet die je aandacht opeist. Focus je op je ademhaling. Adem diep in en uit. Doe dat pakweg 10 minuten. Wees even gewoon in het nu en kom tot rust.

6. Dansen

Ook dansen is een lichamelijk bezigheid die valt onder bewegen op vakantie. Niet alleen leuk, maar ook gezond! Dus plan gerust een avondje naar een nachtclub of plaatselijke disco en swing er lekker op los. Met vrienden of je partner. Je beweegt en hebt plezier. Gewoon doen.

7. Workout

Misschien vind je het fijn om elke dag een kleine workout te doen van ongeveer 10 tot 15 minuten. Vooraf thuis kun je een aantal oefeningen bedenken om je buik-, arm-, been- en rugspieren in vorm te houden. Eventueel gebruik je daarbij waterflesjes die je vult met water of zand die dienst doen als gewichtjes. Combineer het eventueel met touwtjesspringen. Kun je ook gewoon samen met je kids doen! Of download een app op je smartphone of tablet met je favoriete oefeningen. Wil je graag intensief sporten? Kijk dan of er op je vakantiebestemming een sportschool of fitnesscentrum is waar je terecht kunt.

Kortom, er zijn volop mogelijkheden om te bewegen op vakantie. En… vergeet niet ervan te genieten. Het is je vakantie. Zorg er daarnaast voor dat je genoeg water drinkt. Zeker in warme landen verlies je het nodige vocht. Houd je daarnaast je eetpatroon in de gaten? Door te kiezen voor heerlijke gezonde verse streekproducten en ga je je niet te buiten aan vette, zoete plus koolhydraatrijke voedingsmiddelen en alcohol? De kans is dat je door genoeg te bewegen op vakantie gewoon op gewicht blijft. 

Wil je meer leren over beweging en gezonde voeding? Bekijk dan onze opleidingen bij Fysiek Vitaal.

Proefles opleiding Beweegcoach

Gratis proefles opleiding Beweegcoach

  • Inkijkje in de lesmap.
  • Het houdings- en bewegingsapparaat.
  • Leer over gedragsverandering en het brein.