Carrière switch, waar kies ik voor? | Sonnevelt

Welke opleiding past bij jou?

Doe de studiekeuzetest!

Welke opleiding past bij jou?

Doe de studiekeuzetest!

Carrière switch, waar kies ik voor?

Carrière switch, waar kies ik voor?

Overweeg je een carrière switch? Vanwege het gebrek aan uitdaging in je huidige werk? Omdat de bedrijfscultuur toch niet aansluit bij wie je bent? Je de werkdruk te hoog vindt? Je niet kunt doorgroeien? Er kunnen legio redenen zijn waarom je van baan wilt veranderen. Een aantal vragen om te achterhalen welke job wel bij je past.

1. Wat wil je werkelijk doen?

Achterhalen wat je passie is en je energie geeft, lukt niet in een paar uurtjes. Het kost tijd. Neem die ook en doe zelfonderzoek. Surf niet eindeloos op internet naar het passende antwoord, maar ga bij jezelf te rade. Visualiseer jezelf bijvoorbeeld over pakweg 10 jaar. Ga tekenen, schrijven, mediteren, wandelen of keer terug naar je kindertijd. Wat wilde je graag worden? Gun je het de tijd? Dan komt vroeg of laat vanzelf het antwoord. Wat geeft jou echt energie? Wat maakt je laaiend enthousiast? Wat motiveert je? Kom je er toch niet uit? Schrijf dan op wat je beslist niet wilt en ga vanaf daar verder.

2. Carrière switch: Wat kan je allemaal?

Dat klinkt misschien als een open deur, maar vaak heb je meer in je mars dan je denkt. Want, het draait hierbij niet alleen om de vaardigheden die je door je studie en werk hebt opgedaan. Kijk verder. Naar bijvoorbeeld je vrijwilligersactiviteiten, sportclubs, hobby’s en zeker ook de andere rollen die je in je dagelijkse leven hebt. Mama, papa, zorg voor ouders, buren en dergelijke. Er komen vast allerlei eigenschappen en vaardigheden naar boven waar je bij het schrijven van een reguliere CV niet aan denkt. En waar word je happy van? Wat geeft je een fijn gevoel? Houd daar rekening mee als je van baan wilt wisselen.

3. Wie ben jij als mens?

Kijk je de kat uit de boom? Beslis je rationeel of emotioneel? Doe je graag dingen alleen? Of voel je je in je element als er veel mensen zijn? Ben je rustig of misschien wel uitgesproken extravert? Kortom: hoe denk, doe en voel jij? Zoek het uit. Want, weet je wie je bent? Hoe je dingen ervaart en ermee omgaat? Dan is het een stuk gemakkelijker te kiezen welke carrière switch bij je past en welke niet. Ben je bijvoorbeeld een mensen-mens en werk je de hele dag samen met anderen? Dan geeft dat je energie waardoor je beter in je vel zit en dat straal je ook uit.

4. Wat maakt je leven zinvol?

Wil je een carrière switch maken? Dan is het fijn te weten wat je het allerfijnst vindt om te doen. Wat je aan het hart gaat, je kracht geeft, blij maakt, wat je goed kunt en telkens weer inspireert. Weet jij wat dat is? Achterhaal wat je doelen of dromen zijn. Want, doen waar je goed in bent geeft je een gevoel van vrijheid. Het leven overkomt je niet allemaal. Daarbij geeft het je kracht en maakt je uiteindelijk ook stukken gelukkiger.

5. Wat vind je belangrijk? In het leven en je werk?

Weet je niet waarvoor je moet kiezen als je van baan wilt veranderen? Het helpt om te kijken wat zowel persoonlijk als qua werk zwaar voor je weegt. Ben je een creatieveling die artistieke vrijheid wenst? Of is bijvoorbeeld zekerheid en geld essentieel voor je? Misschien houd je niet van continu onder druk moeten presteren en ligt een stressvrije baan meer in lijn met je ambities. Wens je spanning? Dan is een functie waarbij je wordt uitgedaagd, grenzen verlegd en risico moet nemen wellicht meer geschikt voor je. Iedereen is verschillend en heeft weer andere waarden die belangrijk zijn. Zoek uit welke het zijn voor je besluit tot een carrière switch.

6. Koudwatervrees overwinnen

Okay, je bent nu klaar voor je carrière switch. Maar, hoe nu verder? Want, veranderen is best eng. Praat eventueel eerst eens met je huidige werkgever. Misschien kan je wel bij hetzelfde bedrijf blijven werken? In een andere functie, op een andere afdeling of ander filiaal? Gewoon doen! Wil je toch verder kijken? Overwin je koudwatervrees door kleine stapjes te zetten. Misschien zijn er bepaalde vaardigheden die aanscherping nodig hebben? Kijk eens welke trainingsmogelijkheden er zijn? Ook kun je vrijwilligerswerk gaan doen of een stage overwegen. Zo kom je al met al beter beslagen ten ijs en voel je je zelfverzekerder als je een nieuwe baan gaat zoeken.

Sonnevelt is uitgeroepen tot Beste Opleider van Nederland. Wil je meer informatie over de opleidingen van Sonnevelt en wat ze voor jou kunnen betekenen? Kom dan naar een van onze Open dagen. Je kunt ook altijd contact opnemen met Jolien, onze studiecoach. Ze kan je adviseren over de opleidingen, maar ook over de manier om een juiste keuze te maken. 

 

Reacties

Beste Valerie, wil je weten waar je passie ligt, wat je anders wilt gaan doen of waar je energie van krijgt? Dan is een masterclass Ontdek je passie iets voor jou. Met behulp van 10 fundamentele vragen krijg je een inspirerende indruk van de richting die je met jouw leven op kan gaan. Kijk hier voor de data https://www.sonneveltopleidingen.nl/masterclass/ontdek-je-passie

Reactie toevoegen

CAPTCHA
De volgende vraag wordt gesteld om geautomatiseerde inzendingen te voorkomen.