Ga direct naar de inhoudGa direct naar de hoofdnavigatie

26 mei is de Open dag in Soest. Ben jij erbij?

Bel ons gerust: 0418 51 57 82
Logo Sonnevelt opleidingen10 keer op rij verkozen tot beste opleider van Nederland
Ga naar alle opleidingen
LinkedINInstagramFacebookTwitterYouTube

Chakra’s

Chakra’s zijn energiebollen die naar alle kanten uitstralen, ze zitten zowel op de voorzijde als op de achterzijde van het lichaam en volgen de lijn van de wervelkolom. Ze worden vaak afgebeeld als een lotusbloem. Het woord chakra betekent ook wel ‘wiel’ of ‘schijf’.

Welke chakra’s zijn er?

We hebben de volgende chakra’s met de bijbehorende kleuren:

 

  • 1e basis = rood
  • 2e buik = oranje
  • 3e zonnevlecht = geel
  • 4e  hart = groen
  • 5e keel = blauw
  • 6e voorhoofd = indigo
  • 7e kruin = violet.

Chakra’s deficiënt of excessief

Een chakra kan deficiënt (te gesloten, energie wordt niet binnengelaten) of excessief (te open, moeilijk te schiften, teveel energie komt binnen) zijn. De chakra’s zijn ook te vinden op de binnenkant van de voet (de mediale zijde) en op de teentoppen. Als een chakra uit balans is kun je dit op de voet zien door bijvoorbeeld een rode of juist bleke plek of uitslag op de plaats van een chakra. Als een chakra langer uit balans is, kan dit lichamelijke klachten veroorzaken.

Behandeling van de chakra’s

Via een voetreflexmassage kun je de chakra’s behandelen. Het stimulerend masseren en het gebruik van kleuren of edelstenen in de chakramassage kan een deficiënt chakra weer in beweging brengen waardoor de energie weer gaat stromen. Hierbij is het belangrijk dat je de juiste kleur of juiste steen bij de betreffende chakra gebruikt. Omdat alle chakra’s met elkaar in verbinding staan zorgt stagnatie bij een van de chakra’s ervoor dat andere chakra’s hierdoor worden beïnvloed, dit geldt ook bij een excessief chakra. Deze kan je sederend masseren waardoor er meer rust komt in de energiestroom. Je kunt de chakra’s masseren door met twee vingers rondjes te draaien op de voet of in het energieveld.

Combineren van chakra’s in de massage

Bij het masseren kan je accenten leggen bij bepaalde chakra’s, een accent leggen houdt bijvoorbeeld in dat je je aandacht wat langer bij dit chakra houdt dan bij de andere. Hierbij kun je als richtlijn het getal 7 aanhouden, dus je maakt bijvoorbeeld de combinatie 3e en 4e chakra, of 5e en 2e chakra. Dit hoeft echter niet, je kan ook op alleen de 3e chakra een accent leggen of bijvoorbeeld het 1e en 2e chakra.

Resultaat

Het resultaat is per persoon verschillend, uiteindelijk kan het meer rust brengen en meer evenwicht, zowel lichamelijk als geestelijk.