In de Blauwe Zones leef je langer

Steeds meer pillen beloven een eeuwige jeugd. Plastische chirurgie garandeert een jong uiterlijk. Een groeiend aantal mensen lijken in deze huidige maatschappij op zoek te zijn naar snelle oplossing. Een ‘quick fix’ tegen voortschrijdende ouderdom. De natuur heeft echter zijn eigen tempo en wetmatigheden. In deze blog één van de geheimen van vitale oudjes die op hun gemak tachtig jaar of ouder worden zonder Westerse hulpmiddelen.

Blauwe Zones

Emoties worden samen gedragen. Wetenschappers hebben gebieden in de wereld in kaart gebracht waar mensen gezond oud worden. In deze zogenaamde ‘Blue Zones’ leeft de bevolking zonder diabetes, hart-en vaatziekten en reuma. Deze levende voorbeelden van vitaliteit bevinden zich op Japanse eiland Okinawa, Sardinie, Costa Rica, het Griekse eiland Ikaria en Loma Linda in California.

Ze leven in harmonie met hun omgeving. Iets wat we in onze Westere maatschappij bijna volledig zijn kwijtgeraakt. Stress lijkt in deze gebieden nog niet te zijn doorgedrongen. De bewoners leven in een rustig tempo, waarbij ze wel hard en lang werken. Het is echter vooral fysieke arbeid, zonder al teveel psychische druk.

Ze kennen, net als wij, hun emotionele tegenslagen. Ook zij krijgen te maken met verlies en rouw. Maar door een sterke onderlinge sociale band wordt dat verdriet meer gezamenlijk gedragen. Met behulp van sterke tradities en rituelen is er voldoende ruimte om heftige gebeurtenissen een plaats te geven.

Je moet het zelf doen, maar niet alleen

  • Doe zoals de vitale oudjes en durf je emotionele indrukken uit te drukken.
  • Leer om hulp te vragen. Begin met iets kleins wat nog niet te bedreigend is.
  • Ook plezierige emoties mogen gedeeld worden. Samen dansen of zingen is daar een mooi voorbeeld van.
  • Vrijwilligerswerk is een laagdrempelige stap om weer in contact te komen met je medemens.

Wil je ook leren hoe je meer kwaliteit in jouw leven kunt brengen? Klik hier