De magie van lichamelijke aanraking

Lichamelijke aanraking tijdens een massage ontspant je spieren én brengt rust in je hoofd. Het geeft je een goed, fijn en positief gevoel. Volgens onderzoekers is de kracht van een lichamelijke aanraking zelfs tien keer sterker dan dat van woorden. Waarom is een aanraking zo krachtig, zeg maar bijna magisch? En wat zijn de (gezondheids)effecten ervan?

De magie van aanraken en het knuffelhormoon

Aanraken en aangeraakt worden, is goed voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Door aanraking worden ontelbare gevoelige sensoren in je huid gestimuleerd. Die zorgen vervolgens voor een ingewikkelde kettingreactie in je brein waarna er vervolgens allerlei fijne chemische stofjes vrijkomen. Een daarvan is het zogenaamde ‘knuffelhormoon’ oxytocine. Dit maakt je lichaam aan bij diverse vormen van lichamelijk contact en heeft een hoge feel good-factor.

Of het nu gaat om een troostende omhelzing, een innige knuffel of je laten masseren. Er zijn ook aanwijzingen dat bijvoorbeeld aangename geuren, intimiteit ervaren, mooie muziek, warmte, een vriendelijke glimlach et cetera de aanmaak van oxytocine stimuleren.

In elk geval is het hormoon ervoor verantwoordelijk dat je je heerlijk ontspannen voelt en een weldadige rust ervaart. Maar het doet meer. Zo boost het onder andere je zelfvertrouwen, werkt het troostend en geeft je een gevoel van verbondenheid.

Waarom aanraken, masseren, knuffelen… zo magisch is!

Welk effect lichamelijke aanraking heeft op je geest en lichaam is veelvuldig onderzocht. Zo blijkt de aanmaak van oxytocine tijdens een massage of een knuffelpartij stress te reduceren. Daardoor zit je lekkerder in je vel en werkt je afweer beter. Je bent minder snel verkouden of grieperig. En word je wel ziek? Dan zijn de symptomen vaak minder heftig.

Vervolgens draagt zowel een massage als omhelzing of aanraking ertoe bij dat je positiever gaat denken. Dat zorgt dat je je vrijer en vrolijker voelt. 

Je gaat je ook veiliger voelen door gemeende aanrakingen. Een aanraking delen schijnt zo sterk te werken dat het angsten wegneemt en je zelfvertrouwen een boost kan geven.

Verder blijkt uit studies dat aanrakingen en omhelzingen ook helpen om gevoelens van eenzaamheid tegen te gaan. Zo is gebleken dat mensen die bijvoorbeeld regelmatig knuffelen ouder worden, maar ook minder kampen met eenzaamheid. Je kunt aangeraakt worden door een ander, maar ook het aanraken of omarmen van jezelf kan heel troostend en beschermend zijn.

Ook tonen onderzoeken aan dat lichamelijke aanrakingen, waaronder massages, het leervermogen stimuleren. Daarnaast blijkt dat aanraken eveneens bijdraagt aan het verlagen van een hoge bloeddruk en de spijsvertering bevordert.

Leuke wetenswaardige feitjes over aanraken

Als het gaat om lichamelijke aanrakingen zijn er nog veel meer interessante wetenswaardigheden te melden. Bijvoorbeeld wanneer een serveerster een klant aanraakt, dan krijgt zij meer fooi. Patiënten die bijvoorbeeld een schouderklopje krijgen van verplegend personeel zijn minder gestresst voor een operatie. Niet alleen gaat de hartslag en bloeddruk omlaag, maar ze zijn ook meer ontspannen. Het effect reikt zelfs nog verder: ze zijn therapietrouwer. Ook winkelverkopers die hun klanten even kortstondig aanraken, verkopen eerder iets dan wanneer zij dat niet doen. Leg je een hand op de arm van een buschauffeur? Dan is hij/zij eerder geneigd je gratis mee te laten reizen als je vertelt dat je graag mee wilt, maar geen geld bij je hebt. En sport je in teamverband? Het schijnt dat teamleden die elkaar tijdens een wedstrijd aanraken meer wedstrijden winnen.

Kortom, lichamelijke aanrakingen in wat voor vorm dan ook doen mensen goed. Zorgen voor een positieve chemie en de nodige magie. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk.

Wil je een heerlijke dag met veel massages en nieuwe inzichten meemaken? Dan is de workshop de 6 aanrakingen echt een aanrader!

Wil je een groter lichaamsbewustzijn ervaren? Bekijk dan de opleiding Lichaamsgericht Coach.

Proefles opleiding Lichaamsgericht Coach

Gratis proefles opleiding Lichaamsgericht Coach

  • Inkijkje in de lesmap.
  • Leer over coachen en waarnemen.
  • Ontdek de rol van emoties.