De nadelen van te dik zijn

Overgewicht, zwaarlijvigheid, obesitas en vetzucht. Dit zijn termen die vaak gebruikt worden in onze maatschappij. Nederland wordt dikker en dat brengt nadelige gevolgen met zich mee. Zowel voor de individuele mens als voor de maatschappij is dit belastend en veroorzaakt het gezondheidsklachten en psychische problemen. Toch zien we dit almaar groeien. In 2009 had 47 % van de Nederlandse bevolking ouder dan 20 jaar overgewicht. Dit is veel, heel veel.  Van de 194 landen in de wereld staat Nederland met dit hoge percentage op de 106e plaats. Dat is niet eens zo hoog, je kunt nu nagaan hoe het gesteld is met de andere landen en hun bevolking.

Risico’s van overgewicht

Er zijn veel gezondheidsklachten die kunnen ontstaan door overgewicht. Klachten aan knieën, heupen, rug, slechte wondheling, kortademig, slaapapneu  en voor de vrouwen menstruatieklachten en onvruchtbaarheid is helaas slechts een korte inleiding. Depressie, verhoogd LDL-cholesterol, verhoogde bloeddruk, hart- en vaatziekten, diabetes, kanker en de kans op vroegtijdig overlijden, zijn ook gevolgen die vaker voorkomen wanneer er sprake is van overgewicht.

Oorzaken van overgewicht

Er zijn verschillende oorzaken van overgewicht. Je kunt  genetische aanleg hebben, te weinig lichaamsbeweging krijgen of zelfs een ziekte hebben. Vaak is er sprake van een energierijk dieet. Een hogere calorie-inname dan ons lichaam verbrandt. Dit  overschot wordt vaak opgeslagen als lichaamsvet. We eten vaak ook te veel en te veel verzadigd vet.

Psychologische problemen

Bij al deze lichamelijke klachten komt ook nog eens de emotionele schade die te dik zijn kan aanrichten. Vaak zien we dat de kinderen van ouders met overgewicht aan hetzelfde probleem lijden. Kinderen kunnen door pesterijen trauma oplopen, waar ze op latere leeftijd nog last van kunnen hebben. Ook de mobiliteit wordt belemmerd. Je beweegt minder gemakkelijk en de inspanning is zwaarder door al het extra  lichaamsgewicht dat de persoon meedraagt. Dit kan lijden tot overtollig zweten en dat veroorzaakt een onaangename geur. Dit kan de medemens bezorgen, waardoor een negatief zelfbeeld zich kan ontwikkelen.

Gezonde leefstijl

Te dik zijn is een groot en stijgend probleem in ons land. Door een gezonde leefstijl te creëren en te komen tot een gezond gewicht zullen de bovengenoemde risico’s afnemen. Onze weerstand zal verhogen en we remmen de gevolgen van ouder worden. Ook worden mensen hierdoor energieker, stressbestendiger en krijgen zij meer zelfvertrouwen.

Gewichtsconsulent of diëtist

Het is niet voor iedereen een gemakkelijke opgave om tot een gezond gewicht en daarbij tot een gezonde leefstijl te komen. Gelukkig is er veel aandacht voor dit probleem en zijn er verschillende mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld een diëtist of gewichtsconsulent, om je hierbij te helpen. Een voedingsconsulent kan je helpen duidelijke doelen te stellen en deze helder te formuleren, wat helpt bij het bereiken van je doel. Samen werk je aan verandering in je eetgedrag en wordt je gestimuleerd en gemotiveerd om dit ook daadwerkelijk te bereiken.

Reactie toevoegen

CAPTCHA
De volgende vraag wordt gesteld om geautomatiseerde inzendingen te voorkomen.