De oorzaak van stress verdwijnt niet met een pijnstiller

Gelukkig krijgt stress steeds meer de erkenning van oorsprong en gevolg en dat het niet een luchtbel is die tussen de oren zit.

Interne stress en externe stress

Stress is een druk die zowel intern als extern opgelegd kan worden, interne stress, ook wel subjectieve druk genoemd, komt door de druk die we onszelf opleggen en of vaak door negatieve gedachten die we hebben. We willen en moeten overal bij zijn, we willen en moeten veel kunnen van onszelf en als het kan ook nog veel tegelijk. En als dit niet lukt dan nemen we onszelf dat vaak kwalijk waardoor deze gedachten ons nog eens een extra boost geven van negativiteit en dus stress.

De externe druk, ook wel objectieve druk genoemd, wordt veroorzaakt door wat anderen mensen om ons
heen van ons verwachten. Bovendien hebben we de druk van wat we allemaal moeten doen, op de werkvloer, in vriendschap en relaties. Natuurlijk zijn er ook nog gebeurtenissen die bij het leven horen waar we geen grip op hebben die ons veel stress kunnen geven, denk daarbij aan ziekte bij onszelf of onze dierbaren en het verlies van dierbaren. Deze factoren en gebeurtenissen zullen niet verdwijnen door een pil te slikken. Stress zal altijd op momenten zijn kop opsteken, het hoort bij het leven, het is alleen de vraag hoe ga je er mee om.

Balans tussen inspanning en ontspanning

Het is belangrijk dat je vitaliteit optimaal in evenwicht  is, dat je voor jezelf een evenwichtige balans kunt vinden tussen inspanning en ontspanning, je stressmomenten te erkennen, je grenzen aan te geven en een vertrouwd sociaal netwerk om je heen te hebben met mensen die naar je willen en kunnen luisteren.

Als je er alleen niet meer uitkomt, durf dan om hulp te vragen. Hulp vragen is geen teken van zwakte maar juist een teken van kracht.

Als je zorgt dat je vitaliteit in balans is

Daarmee bedoelen we, zorg voor een goede voeding, beweeg iedere dag minimaal 45 minuten, zorg dat je je voldoende kunt ontspannen, zowel lichamelijk als geestelijk. Denk positief, denk in mogelijkheden, kijk naar wat wel kan en niet zozeer naar wat niet kan. Zorg dat je een aantal mensen om je heen hebt waar je je veilig voelt en waar je mee kunt praten, en als laatste maar heel erg belangrijk, zorg dat je zin hebt in het leven. Doe dingen waar je blij van wordt, in je hobby en of werk .
Stel doelen in je leven, maar spring er niet meteen naar toe, loop met aandacht en kleine stappen naar je

Reactie toevoegen

CAPTCHA
De volgende vraag wordt gesteld om geautomatiseerde inzendingen te voorkomen.