Ontvang nu 500 euro Sonnevelt budget voor je opleiding in maart! Meer >

Docent Gewichtsconsulent vertelt over Etiketten lezen

Ook zo’n probleem met het lezen van etiketten? Dat begrijp ik, maar je moet het wel doen. Daar heb ik het regelmatig over tijdens mijn lessen. Waarom moet je etiketten lezen? Omdat  op het product vermeld staat wat erin zit. En uiteraard wat voor soort product het is. Dit is handig. Je weet dan wat je koopt en je kan bewuste keuzes maken. Bijvoorbeeld om te zien welk product  een gezonde variant is binnen dezelfde soort. En hoe de samenstelling is van het product. Hoeveel energie het levert. Welke soorten vet erin verwerkt zijn.

Hoe lees je een etiket?

Afhankelijk van het soort dieet dat je volgt kijk je naar bepaalde ingrediënten. Ben je bijvoorbeeld bezig met je gewicht, dan lees je hoeveel calorieën erin zitten. Wil je je bloedvaten koesteren, dan lees je hoeveel verzadigd vet jouw product bevat. Prima denk je dan, klinkt als klantvriendelijk. Maar is dit zo?

Neem bijvoorbeeld Karel, één van mijn cliënten. Hij volgt een energie beperkt dieet en wil de juiste keuze maken: “Ik wil een product kiezen dat zo min mogelijk calorieën bevat. Maar alleen kom ik er niet meer uit.” Hij heeft een tas vol etiketten meegebracht. We gaan hiermee aan de slag en we zien dat ieder  product zijn eigen etiket heeft, met zijn eigen kleuren en vorm. Hiermee onderscheidt de fabrikant zich met zijn product van de andere producten. De informatie die op het etiket staat, moet voldoen aan de richtlijnen van de Wet Voedselinformatie. En dat zijn er zoveel, dat je als cliënt de weg kwijt raakt. Om toch duidelijkheid te krijgen is er een folder ontwikkeld  door het voedingscentrum www.voedingscentrum.nl/etiketwijzer. Een folder die nodig is om een etiket te lezen!

Het gesprek met Karel gaat verder over de calorieën die in een product zitten. Hiervoor wordt zowel kcal en kJ genoemd. Dit zijn beide waarden voor energie. Kcal staat voor kilocalorie en kJ staat voor Kilojoule.  KJ wordt niet veel gebruikt in Nederland. (1 kcal = 4 kJ) . Hij ziet dat hij de  kJ en kcal getallen door elkaar heeft gebruikt. Soms zelfs heeft verwisseld. Karel is géén uitzondering. De getallen staan ook in verschillende volgorde op de etiketten. Je vergist je dus heel snel.

We spreken verder nog door over de kleur van het etiket en de letters. Hij heeft een sapje meegebracht met lichtgele letters op een zachtgele ondergrond. Wat kan hier de bedoeling van zijn? Dat we gewoon geen moeite meer doen om het etiket te lezen? 

Vraag hulp als je er niet uitkomt

Je ziet dat etiketten lezen nog niet zo eenvoudig is. Fabrikanten moeten voldoen aan richtlijnen, maar vinden diverse manieren om het lastig te maken de precieze inhoud te ontcijferen. Schaam je niet als je niet weet wat kJ is of iets anders wat genoemd wordt op het etiket. Vraag het gewoon aan je Gewichtsconsulent! Hij of zij is de specialist om met jou naar de supermarkt te gaan.

En ga je toch zelf naar de winkel? Neem naast je boodschappentas een vergrootglas, zaklamp en een flinke portie geduld mee. Want etiketten lezen helpt je echt met je gezondheidsdoel!

Succes!

Proefles opleiding Gewichtsconsulent

Gratis proefles opleiding Gewichtsconsulent

  • Inkijkje in de lesmap.
  • Ontdek de invloed van de psyche.
  • Leer meer over macronutriënten.