Een professionele levenscoach rekent af met Innerlijke Criticus

Een professionele levenscoach rekent af met jouw Innerlijke Criticus

Een professionele levenscoach rekent af met jouw Innerlijke Criticus

Ken je het ‘stemmetje in je hoofd’ dat voortdurend kritiek heeft op het moment dat je een belangrijke stap wil zetten in je leven? Laat jezelf coachen en ontdek hoe je daar vanaf kunt komen.

De Innerlijke criticus oordeelt de hele dag

Een deskundige coach weet dat we onszelf voortdurend vergelijken met onze omgeving. We nemen onze ervaringen waar en beoordelen die. Dit oordeel wordt – meer of minder vaak -  beïnvloed door onze innerlijke criticus. Deze is te onderscheiden in:

 • De rechter (oordeelt of we voldoen we aan de standaard).
 • De opjager (jaagt ons op om beter ons best doen om te voldoen aan de standaard).

Oordelen kunnen op allerlei wijzen plaatsvinden: met woorden, beelden, soms puur energetisch, zonder woorden. Je voelt de veroordeling van binnen als een sfeer. Om met de oordelen te kunnen werken helpt het om aan die sfeer woorden te geven. Oordelen komen in verschillende vormen: als een vraag, als een motivering, als een bewering, als een belediging, als een commentaar.

Het oordeel drukt ons omlaag, doet ons krimpen; maakt meestal dat we ons minder waard voelen. Vaak is hier het innerlijk kind in onszelf dat de ‘klappen’ krijgt.

Maak een onderscheid tussen goed en fout

In een betrouwbare opleiding tot levenscoach leer je samen met jouw cliënt ‘neutraal’ te kijken. Want iedereen is gewend om waar te nemen vanuit een “standaard”. Hoe het volgens ons hoort, wat het ideaal is. Aan die meer of minder bewuste beeld meten we alles af. Ook al is deze standaard veelal onbewust, hij is voortdurend aanwezig. Hij geeft ons richting en houvast in het leven. Deze standaard geldt zowel voor het beeld over onszelf als hoe de buitenwereld eruit zou moeten zien.

Standaards zijn bijvoorbeeld: ik moet slim zijn, sterk, etc. We hebben vele standaarden waar we allemaal aan moeten voldoen. Dit veroorzaakt veel onrust van binnen, een continue druk: “ik zou moeten... of, ik zou eigenlijk niet moeten...”

Een standaard sluit het tegenovergestelde uit. Dat wat je niet mag zijn. Bijvoorbeeld:

 • Sterk en dus niet zwak.
 • Slim en dus dom.
 • Beheerst en dus niet hulpeloos.
 • Onafhankelijk en dus niet behoeftig.

Minicursus levenscoach: ‘Omgaan met de Innerlijke Criticus’

 Een levenscoach leert je manieren om je te verweren tegen het oordeel:

 1. Vanuit onverstoorbaarheid: Oordeel: ‘Wat heb je dat stom gedaan.’ Onverstoorbaarheid: Je ademt vrijelijk zonder je in te laten met de veroordeling. ‘Ja, laat ik eens kijken hoe ik dat gedaan heb. Wat kan ik hier van leren?
 2. Vanuit kracht: Oordeel: ‘ Uilskuiken. Sukkel’. Kracht: Met een grom of een gebaar jaag je het oordeel weg. ‘Tsss’ of ‘wegwezen.’
 3. Vanuit humor: Oordeel: ‘Je moet opschieten.’ Humor: ‘Okay, doe je best. Ik blijf hier nog even zitten'.

Wil je meer leren over het toepassen van bijzondere coachingstechnieken met een betrouwbare opleiding? ​Bekijk de opleiding Levenscoach

Gratis proefles Opleiding Levenscoach

Proefles opleiding Levenscoach
 • Download de proefles van de opleiding Levenscoach
 • Lees een hoofdstuk uit de lesmap
 • Interessante en aanvullende informatie
Download proefles

Reactie toevoegen

CAPTCHA
De volgende vraag wordt gesteld om geautomatiseerde inzendingen te voorkomen.

De proefles ook in je mailbox ontvangen?

Laat dan je gegevens achter. Wil je de proefles niet in je mailbox ontvangen? Klik dan direct op de button 'Nu downloaden'.