Ontvang nu 500 euro Sonnevelt budget voor je opleiding in maart! Meer >

Een vitale geest in een vitaal lichaam

Een vitaal mens blijft langer gezond, geniet meer van het leven en is tot veel in staat. In de huidige samenleving is vitaal zijn en blijven belangrijk. Er zijn allerlei manieren om vitaal te blijven: genoeg bewegen, niet roken en niet teveel alcohol drinken. Ook op het gebied van voeding kun je van alles doen om vitaal te blijven: niet te veel, niet te vet en genoeg vitaminen in het eten. Maar net zo belangrijk als al deze manieren om lichamelijk fit te blijven, is vitale mentaliteit. Hoe zorg je dat je mentaal vitaal blijft?

Mentaal vitaal

Mentaal vitaal zijn is belangrijk voor het welzijn van iedereen. Iemand die mentaal vitaal is, heeft meer veerkracht en psychische weerbaarheid. Als het even tegenzit in de privésfeer of op het werk, kan iemand die mentaal vitaal is daar beter mee omgaan dan iemand die minder mentaal vitaal is. Bij mentale vitaliteit is er bovendien minder sprake van ziekteverzuim, worden mensen minder snel overspannen en kan depressie voorkomen worden.

Tips en trucs

Wat kun je doen om mentaal vitaal te worden of te blijven? Hoe weet je of je mentaal vitaal bent? Mentaal vitaal ben je als je lekker in je vel zit, positief in het leven staat en plezier hebt in wat je doet. Ben je niet zo ver? Dan zijn er genoeg manieren om daaraan te werken.

Tip 1: Doe waar je gelukkig van wordt

Een belangrijke tip is: zoek een levensinvulling waar je energie van krijgt, waar je blij van wordt. Dat geeft veel mentale energie. Om vitaal van geest te worden, moet je voor jezelf goed nagaan waar je prioriteiten liggen. Doe jij wat je leuk vindt? Of werk je alleen maar voor geld in een baan die je niet ligt? Dan is het misschien tijd voor verandering. Die verandering moet je niet zonder meer aangaan. In het diepe springen kost ook veel energie, wat weer ten koste gaat van de mentale vitaliteit. Daarom is het belangrijk om doelen te stellen. Bedenk wat je wilt, waar jouw geest vitaal van blijft. Stel voor jezelf een missie op en stel doelen. Wees positief, vertrouw erop dat je die doelen kunt bereiken.

Tip 2: Contact met anderen

Een andere belangrijke factor van vitaliteit, is je contact met anderen. Familie en vrienden kunnen je helpen geestelijk vitaal te blijven. Wees er voor hen, maak tijd voor hen. Dan zullen ze dat ook voor jou doen. Je kunt met hen je problemen delen, met hen genieten.

Tip 3: Pak je problemen aan

Ga niet bij de pakken neer zitten, leg je niet neer bij tegenslagen, maar erken het als er een probleem is. En maak een plan om er aan te werken.

Tip 4: Gezonde leefstijl

Tot slot is het ook voor de geestelijke vitaliteit belangrijk een gezonde leefstijl te hebben. Voeding kan ook op de geest uitwerking hebben. Beweging zorgt ervoor dat de hersenen geluksstoffen aanmaken, waardoor je direct beter in je vel zit. Mentale vitaliteit en lichamelijke vitaliteit hangen nauw met elkaar samen. Het is dus belangrijk om zowel voor je geest als voor je lichaam steeds gezonde keuzes te maken.

Kleine stapjes

Mentaal vitaal word je niet van het ene op het andere moment. Je kunt niet van het ene op het andere moment een knop omzetten, positief gaan denken, je leven omgooien en alleen nog maar genieten. Daar zijn kleine stapjes voor nodig. Albert Sonnevelt heeft een e-book geschreven: Leef vitaal zonder stress. Het e-book is een ontdekkingsreis naar een ontspannen en vitaal leven. Download het e-book hier gratis en zet de eerste stap richting een vitaal leven.

Wil jij mensen met vragen rondom vitaliteit kunnen begeleiden? Kijk dan bij de opleiding Vitaliteitscoach of een van onze andere opleidingen.

Proefles opleiding Vitaliteitscoach

Gratis proefles opleiding Vitaliteitscoach

  • Inkijkje in de lesmap.
  • Leer meer over de Vitaliteitspiramide.
  • Oefening: ben jij in balans?