Ontvang nu 500 euro Sonnevelt budget voor je opleiding in maart! Meer >

Fysiek en mentaal evenwichtig leven

Fysiek en mentaal evenwichtig leven leidt eerder tot een gelukkig leven. Ben je fysiek en mentaal niet in evenwicht, dan leidt dat tot lichamelijke of psychische problemen die je belemmeren in je dagelijks leven. Fysiek en mentaal evenwichtig leven bereik je niet in een paar uurtjes. Je moet er bewust aan werken, elke dag weer, om uiteindelijk meer evenwichtig te leven. Het is een groeiproces. Gelukkig zijn veel dingen die je eraan kunt doen redelijk gemakkelijk. Bewustwording is hierin een eerste belangrijke stap.

 

Proefles opleiding Vitaliteitscoach

Gratis proefles opleiding Vitaliteitscoach

  • Inkijkje in de lesmap.
  • Leer meer over de Vitaliteitspiramide.
  • Oefening: ben jij in balans?

Factoren die leiden tot een evenwichtig leven

Een evenwichtig leven is niet hetzelfde als een gelukkig leven, hoewel die twee in de praktijk vaak dicht bij elkaar liggen. Ook als het tegenzit in je leven kun je streven naar een evenwichtig leven en kun je dat ook bereiken. Een fysiek en mentaal evenwichtig leven hangt bijvoorbeeld samen met stress, een gezonde leefstijl, genoeg ontspanning en een relativerende en optimistische levenshouding.

Stress vermijden en genoeg ontspanning zoeken zijn vaak een eerste stap op weg naar een gezond en evenwichtig leven. Dat vraagt soms wel radicale keuzes, het roer omgooien in je leven en nee zeggen tegen zaken die je meer energie kosten dan ze je opleveren. Maar je zult merken dat minder stress al veel goed doet voor je lichamelijke welzijn, omdat de effecten van het stresshormoon op je lichaam wegvallen.

Bovendien krijg je meer ruimte in je hoofd om open te staan voor je omgeving. Een andere manier waarop je een evenwichtig leven kunt bevorderen, is door bewust positief te denken. Buig problemen die je tegenkomt in je leven om in kansen, ga om met mensen waar je positieve energie van krijgt, vermijdt ruzies en koester vooral geen wrok. Dergelijke factoren hebben veel invloed op je welzijn en kunnen leiden tot een mentaal én fysiek evenwichtig leven.

Tips voor een fysiek en mentaal evenwichtig leven

Voeding

Behalve een manier van denken en stress zijn er echter andere factoren die invloed hebben op een fysiek en mentaal evenwichtig leven. Voeding blijkt daarbij een steeds belangrijkere rol te spelen. Een grote inname van vet en suiker leidt tot geestelijke afhankelijkheid ervan, terwijl ze tegelijkertijd je mentale welzijn verstoren.
Voor een evenwichtig leven is het daarom nodig om een gezonde leefstijl na te streven. Niet teveel gifstoffen zoals koffie, zwarte thee, suikers, nicotine en alcohol, en juist wel veel fruit en vitaminen.

Door een jarenlange ongezonde leefstijl kunnen allerlei stoffen in het lichaam ophopen die normaal gesproken door de lever worden opgeruimd, maar door ondercapaciteit van de lever in het lichaam achterblijven. Deze gifstoffen belemmeren een evenwichtig leven en zal je dus uit je lichaam moeten verwijderen.

Dat kan door middel van een detoxkuur, waarbij je tijdelijk op een dieet overgaat van helemaal vasten, of alleen rauwe groenten en noten, eventueel aangevuld met superfoods. Superfoods zijn altijd een goed idee als aanvulling op de normale voeding, omdat ze door de grote hoeveelheid vitaminen en mineralen die ze bevatten, het lichaam in stabiel evenwicht brengen. En een gezond lichaam leidt ook weer tot een gezondere geest. Zo kunnen gezonde voeding, een detoxkuur en superfoods als aanvulling leiden tot een evenwichtig leven.

Detoxvoetbad

Een anderen manier om een fysiek en mentaal evenwichtig leven te bevorderen, is het regelmatig gebruiken van een detoxvoetbad. Bij dit voetbad wordt speciaal zout aan het warme badwater toegevoegd. Vervolgens wordt het water aangesloten op een apparaat, die door middel van heel lichte elektrische stroom een elektrolyseproces op gang brengt. De zouten vallen uiteen in ionen, die zich hechten in de poriën van de voet. Ze depolariseren daarmee de cellen in de huid van de voet en de haarvaten. Daardoor hechten afvalstoffen zich aan de ionen en verlaten ze het lichaam. Op die manier wordt het lichaam gereinigd. Zo kan deze behandeling helpen bij een fysiek en mentaal evenwichtig leven.

Geestelijke ontspanning

Behalve aanpassingen in voeding en een detoxkuur, kun je ook met meditatie, mindfulness of yoga werken aan een evenwichtig leven. Bewuster zijn van je omgeving, dichtbij jezelf blijven en genieten van alles om je heen dragen bij aan je mogelijkheden om mentaal evenwichtig te leven.

Allerlei ontspannings- en meditatietechnieken helpen je ontspannen, zodat de stresshormonen in je lichaam vermindert worden. Ze helpen je vrij adem te halen, waardoor je lichaam goed in staat is afvalstoffen op te ruimen en je krijgt een positievere levenshouding. Op deze manier helpen allerlei ontspannings- en meditatietechnieken jou op weg naar een fysiek en mentaal evenwichtig leven.

Neem de tijd

Voor vrijwel alle bovenstaande technieken geldt dat het tijd kost. Een detoxkuur kost je tijd en energie, omdat je je voedingspatroon moet omgooien en vaak meer producten zelf moet maken. Yoga en mindfulness kosten tijd en ook voor een detoxvoetbad moet je tijd uittrekken. Ben je bang dat je in je drukke leven daar geen tijd voor hebt? Juist dan zal je, op weg naar een evenwichtig leven, voor dergelijke zaken tijd moeten maken. Gun jezelf die ruimte en ontspanning, dan za je merken dat je, door een evenwichtiger leven, meer ruimte in je hoofd krijgt en de tijd die je over hebt positiever en effectiever gaat besteden.