Geef jouw immuunsysteem een portie humor

Geef jouw immuunsysteem een portie humor

Vorige week zei iemand tegen mij dat ze helemaal niet blij was met het mooie weer… Want volgens haar zegt iedereen dat je dan ook moet genieten. En dat kon ze niet. Zo benadrukte de zon alleen nog maar meer haar eigen depressieve schaduwkant.

Jammer dat deze mevrouw nog niet instaat is al wat meer blijheid toe te laten in haar leven. Want dat lachen gezond is, weet natuurlijk iedereen. Het lijkt er echter de laatste tijd op dat spontaan lachen steeds minder vaak voorkomt. Alhoewel de ‘humor op straat ligt’, lijken grappen steeds cynischer of sarcastischer te worden. Kinderen lachen gemiddeld zo’n vijftig keer per dag, ze hebben plezier met elkaar en lachen om de meest simpele dingen. Volwassenen halen amper de vijf keer per dag. Het lijkt wel of serieusheid meer wordt beloond naarmate je ouder wordt…

Volgens onderzoeker dr Lee Berk van de Loma Linda Universiteit lachten mensen rond 1950 gemiddeld nog zo’n twintig minuten per dag. Dat is inmiddels gedaald naar nog maar zes minuten lachen per dag.

Lach je fit

Professor William Frey, psychiater aan de Stanford Universiteit heeft ontdekt dat vijf minuten lachen een verhoging geeft van de hartslag tot wel 130 slagen per minuut. Dit betekent dat de bloedcirculatie enorm wordt gestimuleerd. De productie van het stresshormoon adrenaline wordt verlaagd. De hoeveelheid van ‘gelukshormonen’ (neurotransmitters in de vorm van endorfinen) neemt al toe na 90 seconden glimlachen. Dus blijf lachen! 

Meer informatie over hoe je jouw immuunsysteem kunt versterken>>

Gratis proefles Opleiding Vitaliteitscoach

Proefles Vitaliteitscoach | Sonnevelt
  • Lees het interview met Albert Sonnevelt.
  • Leer meer over de Vitaliteitspiramide.
  • Oefening: ben jij in balans?
  • Ontvang interessante en aanvullende informatie.
Download proefles

Reacties

Dit herken ik onmiddellijk en daarom vind ik het heerlijk om in het basisonderwijs te werken, kinderen zijn hun gul met hun warmte, wijsheid en humor. Van mij zeggen ze dat ik altijd zo blij ben en zo blij kijk. Meestal wel, zei ik naar waarheid terug. Op school ben ik vliegende kiep, heb dus geen vaste klas, maar werk met kinderen uit versch. groepen die meer oefeningen en aandacht behoeven in tal van vakken én ook kinderen die meer uitdaging nodig hebben dan de klass. lesstof. Hiervoor ben ik heel lang musicus geweest en met dat werk kreeg ik veel meer aandacht en status van anderen weliswaar, maar zelf was ik er al lange tijd ongelukkig onder, dus ben ik overgestapt naar werk dat ik wel fijn vind. Met kinderen werken vind ik heerlijk en mijn werk is zinvol. Dat hoor ik terug in de reacties van leerlingen en collega's. Naast deze lesuren werk als vrijwilliger op een biol. tuin een dag in de week. Van vrijw. werk krijg je een goed gevoel en tegenwoordig kun je kiezen uit heel veel soorten, dus zéker aan te raden. Ik vind geld verdienen al heel lang niet meer het allerbelangrijkste, maar levenslust en -geluk des te meer!

Reactie toevoegen

CAPTCHA
De volgende vraag wordt gesteld om geautomatiseerde inzendingen te voorkomen.

De proefles ook in je mailbox ontvangen?

Laat dan je gegevens achter. Wil je de proefles niet in je mailbox ontvangen? Klik dan direct op de button 'Nu downloaden'.