Geen gluten? Kies natuurvoeding!

Natuurdiëtisten adviseren vaak natuurvoeding. Dat is volgens hen voor iedereen gezonder, omdat natuurvoeding onbespoten is, vrij van chemicaliën, niet geraffineerd en verder ook zo weinig mogelijk bewerkt. Kortom, natuurvoeding is puur natuur. Maar voor mensen met allerlei allergieën is natuurvoeding misschien wel nóg belangrijker.

Glutenallergie en -intolerantie

Het immuunsysteem is gespecialiseerd in het uitschakelen van binnendringende ziekteverwekkers in het lichaam. Bij sommige mensen keert het immuunsysteem zich echter tegen de verkeerde stoffen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij hooikoorts, waarbij het lichaam zich keert tegen pollen die van bomen en planten via de neus binnendringen. Dergelijke reacties kunnen ook optreden door voeding. Zo kan bij mensen met coeliakie (glutenallergie) een afweerreactie ontstaan tegen gluten in de darmen. Gevolg daarvan is dat het darmslijmvlies beschadigd. Dit geeft allerlei klachten, zoals stoelgangproblemen, vermoeidheid en stemmingswisselingen.

Ook zonder een auto-immuunreactie van het lichaam kunnen mensen last krijgen van voeding met gluten. Zij heten glutenintolerant: het lichaam verdraagt gluten slecht, maar er vindt geen afweerreactie plaats. In beide gevallen zal een diëtist aanraden om glutenvrij te gaan eten.

Glutenvrije natuurvoeding

Gluten zijn eiwitten die als reservevoeding voor planten in granen worden opgeslagen, net als zetmeel. Het eiwit van tarwe bestaat bijvoorbeeld voor 80% uit gluten. Niet-granen zoals rijst, sojabonen en zonnebloempitten bevatten geen gluten. Gluten zijn niet in water oplosbaar. Ze kunnen daardoor heel gemakkelijk uit granen verwijderd worden.

In supermarkten en reformwinkels zijn glutenvrije producten te krijgen. Zij zijn te herkennen aan het logo voor glutenvrij. In dergelijke producten worden vervangers voor graan gebruikt zoals teff, boekweit, maïs, aardappelmeel of haver. Een nadeel van glutenvrije producten is dat ze vaak relatief veel suiker bevatten.
Natuurdiëtisten benadrukken dat deze glutenvrije producten niet altijd even gezond zijn, omdat ze op allerlei manieren bewerkt worden voordat ze in de winkel komen te liggen. Bovendien blijken mensen met een glutenallergie vaak ook intolerant te zijn voor andere stoffen zoals lactose of suiker. Dat komt doordat het beschadigde darmslijmvlies gevoeliger is. Bovendien is de darmflora vaak uit balans. Door ontlastingsonderzoek kan aangetoond worden hoe de balans is tussen de aanwezige schimmels en bacteriën. Het is dan ook belangrijk dat dit onderzoek uitgevoerd wordt en dat mensen natuurvoeding kiezen die zorgen dat de darmflora zich kan herstellen en het darmslijmvlies niet verder geprikkeld wordt.

Een andere reden om voor natuurvoeding te kiezen is dat veel glutenvrije producten belangrijke stoffen missen. Als gluten bijvoorbeeld verwijderd wordt uit granen verdwijnen ook de meeste andere eiwitten en vezels. Terwijl juist die nodig zijn voor het herstel van de darmflora. Ook bepaalde bouwstoffen zoals ijzer en jodium, kunnen in veel glutenvrije producten ontbreken. In natuurvoeding zijn deze stoffen echter vaak wel aanwezig, omdat de gluten niet kunstmatig worden verwijderd. Bij natuurvoeding wordt er gewerkt met andere granen die geen gluten bevatten, maar wel allerlei bouwstoffen en vezels.

Tekorten opheffen

Als een natuurdiëtist advies geeft over natuurvoeding, zal er ook gekeken worden  of de cliënt al tekorten aan bepaalde stoffen heeft opgebouwd. Door de beschadiging van het darmslijmvlies kan de opname van vitaminen en mineralen al jarenlang verstoord zijn. Door het kiezen van de juiste natuurvoeding kan niet alleen gezorgd worden voor darmherstel, maar ook voor het wegwerken van deze tekorten. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om tekort aan vezels, calcium, zink, vitamine A, D, E en B12.

Zelf natuurvoeding bereiden

Er zijn veel mogelijkheden om zelf glutenvrije natuurvoeding te maken. Er zijn talloze recepten die gebruik maken van glutenvrij zetmeel of bloem. Dat zijn echter heel voedingsarme producten. Het is dan ook beter om die producten te vervangen door bijvoorbeeld volkorenboekweitmeel. Suiker kan vervangen worden door ongeraffineerde zoetmiddelen zoals oersuiker, melasse of diksap. Zo ontstaat voedzame en gezonde natuurvoeding, die rijk van smaak is. Bovendien is natuurvoeding vaak veel beter voor het milieu. De grondstoffen voor dergelijke natuurvoeding is te koop in reformwinkels en biologische winkels. Met behulp van een broodbakmachine wordt het bereiden van natuurvoeding kinderlijk eenvoudig. Zo kunnen mensen, ook met glutenallergie, genieten van heerlijk natuurlijk brood.

Meer weten over natuurvoeding en hoe natuurvoeding kan worden ingezet om het zelfgenezend vermogen van het lichaam optimaal te houden? Bekijk de informatie over onze opleiding Natuurvoedingsadviseur.

Proefles Opleiding Natuurvoedingsadviseur

Gratis proefles opleiding Natuurvoedingsadviseur

  • Inkijkje in de lesmap.
  • Leer de basisprincipes van natuurvoeding.
  • Ontdek de soorten en functie van koolhydraten.