Geen keuzes kunnen maken, wat nu? Zo pak je keuzestress aan!

Geen keuzes kunnen maken

Geen keuzes kunnen maken. Nogal wat mensen hebben er last van. Kleine dilemma’s zoals: Wat ga ik vanavond eten? Welke kleding trek ik aan? Maar ook grote hoofdbrekens. Denk aan: Nieuwe baan of nieuwe studie? Oppassen op de kleinkinderen of genieten van je vrije tijd? Wel of geen relatie? LAT of samenwonen? Wel of geen kinderen? Nu of later? Kortom, je hebt legio mogelijkheden. Bijgaand een aantal praktische tips om je keuzestress het hoofd te bieden.

1. Bekijk het eens van een afstand

Sta je voor een belangrijke keuze? Weet je niet wat te doen? Bekijk de situatie en jezelf eens van een afstand. Visualiseer als het ware je keuzemogelijkheden en wat het voor je betekent over enkele jaren. Hoe ziet je leven er nu uit en hoe straks? Wat is je doel? Probeer dat toekomstbeeld voor jezelf zo helder en reëel mogelijk te visualiseren. Wat zijn de gevolgen? Kies datgene wat het beste voelt en aansluit bij je wensen en behoeften. Of adviseer je jongere ik als je een belangrijk besluit moet nemen en twijfelt.

2. Kruip in de huid van een ander

Geen keuzes kunnen maken? Kruip dan eens in de huid van iemand die een kei is in kiezen. Je kent vast wel iemand die ogenschijnlijk moeiteloos beslissingen neemt. Die nooit twijfelt of onzeker is. Dat kan een bekend iemand zijn, maar ook een collega, vriend(in) enzovoort. Ervaar eens hoe je als die ander zaken oppakt. Hoe je reageert en wat het eindresultaat is van zo veel zelfvertrouwen. Het kan je helpen je keuzestress te overwinnen. Want, eigenlijk valt kiezen best mee. Of niet soms?

3. Tos erom

Weeg je eindeloos de voors en tegens af? En lukt het je nog niet om een definitieve keuze te maken? Soms is het gewoon beter om de knoop door te hakken. Durf je dat niet? Pak een muntje en tos erom. Zeg welke keuze de kop vertegenwoordigt en waar de munt voor staat. Gooi het muntje op en kijk wat je reactie is als de munt valt. Ben je blij met de uitkomst? Of teleurgesteld? Et voilà… je weet wat je te doen staat.

4. Geen keuzes kunnen maken? Stel jezelf een deadline

Blijf je maar dubben en malen? Omdat je nog niet 100% zeker bent van je zaak? Realiseer je dan dat 100% zekerheid niet bestaat. Want, wat vandaag goed voelt, kan morgen weer anders zijn. Maak het jezelf niet zo moeilijk. Stel jezelf op een bepaald moment een keiharde deadline en maak je keuze. Dat zorgt voor rust. En als achteraf blijkt dat je keuze niet de beste was? Dan is er nog niets aan de hand. Je bent een ervaring rijker en weet beter wat wél te kiezen.

5. Werk aan je zelfvertrouwen

Geen keuzes kunnen maken, kan komen doordat je weinig zelfvertrouwen hebt. Je bent onzeker. Twijfelt aan jezelf. Bent bang fouten te maken. Dat werkt verlammend. Neem het heft in eigen handen. Vijzel je zelfvertrouwen op. Ga sporten, volg trainingen, doe workshops enzovoort. Kortom: vergroot je kennis, kracht en vaardigheden. Voel je fysiek, geestelijk en emotioneel sterker. Niet alleen krijg je zo meer rust en energie, maar je vergoot ook je zelfkennis. En daardoor wordt keuzes maken makkelijker.

6. Wat vind je nu écht belangrijk?

Is keuzes maken een ware crime voor je? Omdat je bang bent anderen voor het hoofd te stoten? Misschien helpt het om eens te kijken wat je echt belangrijk vindt in je leven. Wat zijn je persoonlijke normen en waarden? Wat geeft je energie? Wat maakt je blij? Wat geeft je een geluksgevoel. Sta je op het punt om een beslissing te nemen? Ga dan bij jezelf te rade. Vraag je af: vind ik dit écht belangrijk? Is het de moeite waard? Of vraag je toekomstige ik om raad: waarmee zou ik blij en tevreden zijn als ik 80 jaar ben?

7. Slaap er een paar nachtjes over

Soms loop je al geruime tijd te piekeren. Plussen en minnen af te vinken. Maar, nog steeds heb je geen keuzes kunnen maken. Laat het dan eens los. Besteed er even geen aandacht aan. Ga dingen doen die je ontspannen en je gedachten verzetten. Blijf niet eindeloos zoeken naar het juiste antwoord. Houd bijvoorbeeld eens bij wat je droomt. Want, het kan je een mooi inkijkje in je onderbewustzijn opleveren. Want, dromen vertellen je waar je bang voor bent, maar ook wat je wenst en verlangt. Dus, slaap eens een nachtje over wat je wel of niet moet doen. De kans is groot dat je onderbewustzijn je een duwtje in de goede richting geeft.

Wil je meer lezen over keuzestress? Bekijk dan de pagina over keuzestress met tips, een video en meer informatieve artikelen.

Gratis proefles Opleiding Stress en Burn-out Coach

  • Lees een hoofdstuk uit de lesmap.
  • Leer over de oorzaken en functie van Stress.
  • Lees over communicatievaardigheden.
  • Ontvang interessante en aanvullende informatie.
Download proefles

De proefles ook in je mailbox ontvangen?

Laat dan je gegevens achter. Wil je de proefles niet in je mailbox ontvangen? Klik dan direct op de button 'Nu downloaden'.