Gelukkige medewerkers zijn productiever: tips voor meer werkgeluk

Gelukkige medewerkers zijn productiever: tips voor meer werkgeluk

Gelukkige medewerkers zijn productiever, positiever en creatiever. Wat zorgt er voor dat je gelukkig bent op je werk en hoe kun je werkgeluk vergroten?

Waarom zijn gelukkige medewerkers productiever?

Dat medewerkers die gelukkiger zijn productiever werken komt onder andere doordat zij gemotiveerder zijn, beter samenwerken, meer toegewijd zijn en positiever in het leven staan. Daarnaast ervaren gelukkige werknemers minder stress, communiceren beteren en zijn creatiever in onder andere het oplossen van problemen. Kortom, investeren in gelukkig zijn op je werk heeft een positieve impact.

Hoe word je een gelukkige medewerker?

Denk je bij investeren in geluk op de werkvloer aan meer salaris of vaker verlof? Dat blijken nauwelijks zaken te zijn die je geluksgevoelens beïnvloeden. Er zijn andere behoeften die zorgen dat je als medewerker gelukkiger bent op je werk. Hieronder enkele zaken die hieraan bijdragen, namelijk:

Vrienden met collega’s

Goede sociale contacten doet iedereen goed, thuis én ook op je werk. Bouw daarom vriendschappen op met je collega’s. Wees eerlijk, aardig en oprecht tegen je collega’s dat maakt je gelukkiger. Vertel over je persoonlijke leven, doe mee met de (online) vrijdagmiddagborrel, maak samen een lunchwandeling, onderneem een doe-activiteit en/of deel grappige YouTube-filmpjes.

Waardering krijgen

Een welgemeend bedankje, positieve feedback of compliment krijgen voelt fijn. Waardering krijgen en/of tonen doet mensen goed en draagt bij aan werkgeluk. Of het nu van een collega is of leidinggevende.

Zingeving ervaren

Inzicht hebben in het werk dat je doet én waarom is belangrijk. Ofwel weten dat je met je werkzaamheden een positieve bijdrage levert, gewaardeerd wordt en niet enkel een radartje bent in het systeem dat bijdraagt aan de bedrijfswinst. Kortom, zingeving ervaren dat motiveert niet alleen, maar verhoogt ook het werkplezier en bevordert het geluksgevoel enorm.

Autonoom zijn

Tijdens je werk zelf keuzes kunnen maken, beslissingen mogen nemen en bepalen hoe je je werk doet, is fijn. Het geeft je een gevoel van vrijheid en draagt bij aan je werkgeluk. Dus bespreek wat de mogelijkheden zijn om je werkzaamheden naar eigen inzicht in te vullen, je werktijden flexibel in te delen, je deskundigheid in te zetten voor een specifiek project enzovoort. 

Persoonlijke ontwikkeling bevorderen

Worden je kwaliteiten en talenten voldoende benut op je werk? Ga ermee aan de slag. Niet alleen geeft het ontzettend veel voldoening, maar het zorgt ook voor gelukkige medewerkers die productiever zijn. Want, doe je waar je goed in bent? Wat je kennis triggert? Vaardigheden uitdaagt? Dan kom je in een flow en dat voelt supergoed. Dus maak werk van je persoonlijke ontwikkeling.

Fysiek en mentaal fit

Als je lichamelijk en geestelijk vitaal bent, heb je volop energie en ervaar je veerkracht. En… hoe voel jij je? Eet je gezond, gevarieerd en regelmatig? Krijg je voldoende nachtrust? Neem je wekelijks genoeg lichaamsbeweging? Bestrijd je stress? Ook al die zaken hebben invloed op je werkgeluk en productiviteit.

Gelukkige medewerkers: heft in eigen hand nemen

Wil je een gelukkige medewerker worden die productief is? Sta dan niet aan de zijlijn te mopperen, maar kom in actie. Neem het heft in eigen handen en sta stil bij wat je kunt doen om je werkgeluk te vergroten. Vraag jezelf af wanneer je gelukkig bent met je werk en ook waarom. Weet je het antwoord? Zet dan de eerste stap. Kom je er niet uit? Overweeg dan professionele coaching. Dat helpt je niet alleen beter inzicht te krijgen in jezelf en wat je hart sneller laat kloppen, maar ook welke stappen je kunt zetten om je geluk op je werk te vergroten.

Vind je het leuk om organisaties en medewerkers in beweging te brengen om blijvend te werken aan vitaliteit? Bekijk dan de opleiding Vitaliteitsadviseur.

Gratis proefles Opleiding Vitaliteitsadviseur

Proefles Vitaliteitsadviseur | Sonnevelt
  • Lees onderdelen uit de lesmap.
  • Leer meer over duurzame inzetbaarheid bij organisaties.
  • Krijg inzicht in de unieke Sonnevelt leermethode.
  • Bekijk diverse modellen en vragenlijsten.
  • Ontvang interessante en aanvullende informatie.
Download proefles

De proefles ook in je mailbox ontvangen?

Laat dan je gegevens achter. Wil je de proefles niet in je mailbox ontvangen? Klik dan direct op de button 'Nu downloaden'.