Gezond snoepen? Het kan!

Gezond snoepen, dat klinkt tegenstrijdig. Snoep zit over het algemeen boordevol suikers, calorieën en kunstmatige toevoegingen. Niet echt gezond. Toch kan het. Door gezonde, natuurlijke producten te kiezen, kun je snoepen zonder dat je bloedsuikerspiegel snel stijgt en daalt, zonder dat je dikker wordt en zonder andere nare gevolgen voor je lichaam. Bovendien kan gezond snoepen ook nog eens heel lekker zijn!

Proefles Opleiding Natuurvoedingsadviseur

Gratis proefles opleiding Natuurvoedingsadviseur

  • Inkijkje in de lesmap.
  • Leer de basisprincipes van natuurvoeding.
  • Ontdek de soorten en functie van koolhydraten.

Waarom snoepen we graag?

Onder snoepen verstaan we meestal het eten van klassiek snoepgoed, zoals drop, chocola, winegums, koekjes enzovoorts. Meestal heeft dit snoep suiker als hoofdbestanddeel. Veel mensen genieten niet alleen van zoet, maar vinden er ook troost in. Onze hersenen reageren namelijk op de smaak van zoet door dopamine aan te maken. Die stof is verantwoordelijk voor het geluksgevoel. Daarom voel je je blij als je iets zoets eet en daarom snoepen veel mensen ook zo graag. Daarnaast hebben koek en snoep het voordeel dat ze zo gemakkelijk en snel een hongergevoel verdrijven. Je hoeft niet te koken, geen moeite te doen en hebt toch geen trek meer. Zo lijkt snoepen een oplossing voor van alles.

‘Gewoon’ snoepen: niet gezond

Maar helaas zijn koek en snoep niet gezond. Ze leveren wel calorieën, maar meestal geen vitaminen, eiwitten of vezels. De geraffineerde suikers in snoep zijn leeg: ze zijn intensief bewerkt en bevatten geen voedingsstoffen meer. Ze onttrekken zelfs voedingsstoffen uit je lichaam. Bovendien zijn deze suikers verslavend en kunnen ze schade in je lichaam veroorzaken, zoals ontstekingen. Daar komt bij dat aan klassiek snoepgoed smaak-, kleur- en geurstoffen zijn toegevoegd. Niet bepaald gezond. Koekjes bevatten bovendien vaak verzadigd vet. Dit vet kan het cholesterolgehalte in het bloed laten stijgen, wat weer de kans op hart- en vaatziekten vergroot. Genoeg redenen dus om te kiezen voor gezond snoepen!

Gezond snoepen met fruit

Kun je wel gezond snoepen? Ja, dat kan. Al zal je dan het klassieke snoepgoed moeten laten staan. Gezond snoepen doe je bijvoorbeeld met fruit. Verschillende soorten fruit hebben ook nog eens veel weg van snoep, zoals kersen, sinaasappelpartjes, meloenblokjes, frambozen, druiven, aardbeien, mangostukjes en bramen. Veel klassiek snoep wordt namelijk op smaak gebracht met fruitextracten en vruchtenconcentraten. Waarom zou je snoepjes eten die naar fruit smaken als je net zo goed voor het echte, gezonde fruit kunt kiezen? Ook gedroogd fruit zoals krenten, rozijnen, dadels, vijgen, abrikozen en cranberry’s zijn beter dan snoep. In gedroogd fruit zitten echter naar verhouding weinig complexe koolhydraten en oplosbare vezels waardoor het vrij suikerrijk is. Wil je gezond snoepen, eet gedroogd fruit dan met mate.

Gezond snoepen met groenten

Gezond snoepen kan ook met groenten. Groenten worden misschien niet zo snel aangezien voor snoep, maar hoe meer je ‘afkickt’ van de ‘gewone’, geraffineerde suikers, hoe zoeter je sommige groentesoorten zult vinden. Denk maar eens aan snoeptomaatjes, komkommers, wortels, paprika’s, zoete aardappels en pompoen. Je kunt ook smoothies maken met groenten, eventueel in combinatie met vers fruit en yoghurt. Gooi alles in de blender en je kunt lekker gezond snoepen! De kant-en-klare varianten in de supermarkt bevatten meestal veel suiker en zoetstoffen, terwijl dit niet nodig is. Ook zonder suiker kun je smoothies zoet maken.

Gezond snoepen met noten en chocolade

Gezond snoepen met chocolade? Ja het kan, maar wel met rauwe pure cacao. Pure cacao is erg gezond. Cacao bevat namelijk vele honderden bioactieve stoffen, waarvan er een heleboel over heilzame en stimulerende eigenschappen beschikken. Kies dus niet voor de standaard melkchocolade reep maar kies voor een pure reep met een hoog cacaogehalte, of kies voor een raw chocolate reep.

Gezond snoepen hoeft niet alleen met zoete producten. Je kunt ook voor hartige tussendoortjes kiezen. Ga dan echter niet voor chips of vette worst, maar voor bijvoorbeeld noten. Noten zijn eiwitrijk en zitten vol ijzer, vitamine E en B-vitamines. Maar vooral als je stevige trek hebt zijn noten heel geschikt om gezond van te snoepen.

Wil je gezond snoepen, dan kun je ook kiezen voor een rijstwafel (de volkorenvariant, van zilvervliesrijst) en yoghurt of kwark (zonder toegevoegde suikers uiteraard). Genoeg manieren om gezond te snoepen dus!

De voordelen van gezond snoepen

Gezond snoepen heeft verschillende voordelen. Neem je gezonde tussendoortjes, dan krijg je extra vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen binnen. Als je twee tot drie keer per dag gezond snoept tussen de hoofdmaaltijden door, blijven bovendien je spijsvertering en stofwisseling op gang en blijft je bloedsuikerspiegel constanter. Door dit laatste hoeft je lichaam geen extra insuline aan te maken om de bloedsuikerpiek - die ontstaat door de geraffineerde suikers in ‘gewoon’ snoep - te laten dalen, waardoor je bloedsuikerspiegel daarna niet in een dal terechtkomt. Dat voorkomt weer dat je hongeraanvallen en vreetbuiten krijgt. Een ander voordeel is dat groente en fruit relatief goedkoop zijn in vergelijking met het klassieke snoepgoed. Kortom, gezond snoepen is voedzaam, gemakkelijk, relatief goedkoop en ook nog eens heel lekker. Doen dus, gezond snoepen!

Wil jij meer leren over gezonde en natuurlijke voeding? Kijk dan eens bij onze Opleiding Natuurvoedingsadviseur.