Het Enneagram

Het Enneagram

Het enneagram helpt om te snappen waarom mensen doen wat ze doen.

Mijn man is een typische Zes. Toen ik hem pas leerde kennen, verbaasde ik me over zijn behoedzaamheid en zijn wat conventionele manier van doen.  Ik was,  als Drie,  zelf zo gewend om ergens direct op af te gaan en hield er helemaal niet van om conventies na te leven. Gelukkig hadden we allebei al fiks wat levenservaring. Dus  konden we verder kijken dan  het eerste etentje en werden we verliefd.

Het enneagram is een mooi hulpmiddel om jezelf en anderen te leren kennen. Het laat zien wat de diepste drijfveren van mensen zijn. En hoe ze vandaar uit naar de wereld kijken en contact aangaan met anderen.
Ennea betekent Negen en er zijn dus ook 9 Enneatypes. Verschillende auteurs gebruiken verschillende namen voor de types; reden waarom ik het vaak maar bij de getallen houd.

Elk type heeft zijn eigen manier van doen. Zo is de Een er altijd op gericht om iets te verbeteren en zorgt de Twee er voor dat de onderlinge relaties voldoende aandacht krijgen. Met behulp van de Drie worden resultaten behaald, terwijl de Vier er voor zorgt dat schoonheid aan bod komt. De Vijf is altijd op zoek naar de waarheid en de Zes weet te voorkomen dat er dingen fout gaan.  Met de Zeven hebben we ook nog voldoende lol. De Acht geeft leiding en sturing aan het geheel en de Negen draagt zorg voor de harmonie.

Natuurlijk is het leven en de mens niet zo simpel als ik het nu voorstel. Elk type is meer dan een simpele beschrijving.  Je zou kunnen zeggen dat er 9 tot de negende macht aan types zijn. Er zijn vele aspecten die van invloed zijn. Dat maakt ook dat het niet simpel is om je  Enneatype te bepalen. Daar is kennis van het gehele model voor nodig.

Klik hier voor meer informatie over de opleiding Levenscoach

Anne de Vette.

Gratis proefles Opleiding Levenscoach

Proefles opleiding Levenscoach | Sonnevelt
  • Download de proefles van de opleiding Levenscoach.
  • Lees een hoofdstuk uit de lesmap.
  • Interessante en aanvullende informatie.
Download proefles

De proefles ook in je mailbox ontvangen?

Laat dan je gegevens achter. Wil je de proefles niet in je mailbox ontvangen? Klik dan direct op de button 'Nu downloaden'.