Het verschil tussen een leefstijlcoach en vitaliteitscoach

Het verschil tussen een leefstijlcoach en vitaliteitscoach

Leefstijlcoaching staat volop in de belangstelling, sinds dit vanaf 1 januari 2019 verzekerd wordt binnen het basispakket. Daarmee stijgt ook de vraag naar leefstijlcoaches en dus de vraag naar opleidingen op dit gebied. Voor Sonnevelt is dit een bekend terrein. Als expert op het gebied van gezond leven leiden wij al sinds jaar en dag vitaliteitscoaches op. Maar wat is nu precies het verschil tussen vitaliteitscoaching en leefstijlcoaching? Leefstijlcoach en vitaliteitscoach worden namelijk nogal eens in een adem genoemd. Naast een grote overlap, zit er wel degelijk een wezenlijk verschil tussen het werkterrein van de beide coaches. Hieronder een nadere uitleg van wat het verschil is tussen een leefstijlcoach en een vitaliteitscoach aan de hand van de vitaliteitspiramide van Albert Sonnevelt.

Vitaliteitspiramide: leefstijl- en vitaliteitcoaching

De vitaliteitspiramide van Albert Sonnevelt bestaat uit 6 bouwstenen waarbij de onderste laag, een zinvol leven, het allerbelangrijkste is:​
  • Optimale voeding
  • Voldoende beweging
  • Regelmatige herstelmomenten
  • Positief denken
  • Ondersteunende relaties
  • Zinvol leven

En al die bouwsteentjes dragen samen bij aan een gezonde leefstijl en een vitaal leven. Zijn al deze 6 elementen van de piramide met elkaar in balans? Dan spreek je van een optimale kwaliteit van leven. Je voelt je gezond, energiek en vitaal.

Om die balans in je leven te vinden, kun je de hulp van een leefstijl- of vitaliteitscoach inschakelen. Over wat de verschillende zijn tussen beide coaches en dus ook wanneer je hun hulp inschakelt, lees je hieronder.

Wat doet een leefstijlcoach?

Een leefstijlcoach neem je in de arm wanneer je blijvend een gezonde leefstijl wilt ontwikkelen. Dat kan immers best lastig zijn. Want, ondanks al je inspanningen kunnen oude gewoontes er na verloop van tijd weer insluipen. Jammer natuurlijk en bovendien uitermate frustrerend. Hoe je een gezonde leefstijl realiseert die werkt én blijvend is, daarbij ondersteunt een leefstijlcoach je.

Om die gezonde leefstijl te ontwikkelen, focust een leefstijlcoach zich op de top 3 van de vitaliteitspiramide: gezond eten, voldoende bewegen en bijtijds je ontspanning en rust pakken. En afhankelijk van welke obstakels je ervaart, werkt een leefstijlcoach samen met je aan onder andere je motivatie, je valkuilen, vergroten van je wilskracht, oude gewoontes veranderen, terugval voorkomen enzovoort. Op die manier coacht een leefstijlcoach je stap voor stap bij het realiseren van een leefstijl waar je je goed bij voelt. Die bij je past en voor je werkt. Een vitaliteitscoach gaat nog een stapje verder.

Wat doet een vitaliteitscoach?

Wil je niet alleen je leefstijl een gezonde boost geven? Maar ook je mentale, emotionele en maatschappelijke welzijn bevorderen? Dan is een vitaliteitscoach de persoon die je verder kan helpen.

Een vitaliteitscoach werkt op basis van een zogenaamd vitaliteitsplan en heeft een integrale aanpak. Daarbij wordt dus niet alleen naar de fysieke aspecten in je leven gekeken als voeding, bewegen en bijtijds herstellen. Een vitaliteitscoach besteedt eveneens aandacht aan de onderste 3 bouwstenen van de vitaliteitspiramide, namelijk: positieve gedachten, ondersteunende relaties en zinvol leven. Met name mentale factoren als emotioneel welzijn, tevredenheid en een doel hebben in je leven bepalen of je lekker in je vel zit, vitaal bent en voluit leeft. Kortom, een vitaliteitscoach begeleidt, motiveert en enthousiasmeert je om je zowel lichamelijk vitaal te voelen als geestelijk gezond en fit. Ofwel: zorgt dat je fysiek, geestelijk en maatschappelijk welbevinden ervaart en beter in staat bent die balans te managen.

Kortom, een leefstijlcoach houdt zich bezig met de bovenste 3 bouwstenen van de vitaliteitspiramide: voeding, bewegen en herstelmomenten. Een vitaliteitscoach werkt op basis van een integrale aanpak waarbij naast de top 3 van de vitaliteitspiramide ook aandacht is voor positief denken, ondersteunende relaties en zinvol leven.

Bekijk de Opleiding Vitaliteitscoach.

Bekijk de Opleiding Leefstijlcoach.

Gratis proefles Opleiding Vitaliteitscoach

Proefles Vitaliteitscoach | Sonnevelt
  • Lees het interview met Albert Sonnevelt.
  • Leer meer over de Vitaliteitspiramide.
  • Oefening: ben jij in balans?
  • Ontvang interessante en aanvullende informatie.
Download proefles

Reacties

Er is nogal wat verwarring bij mij ontstaan omdat ik gehoord heb dat de zorgverzekeraar geen vergoeding geeft voor Vitaliteitscoach, maar wel voor leefstijlcoach. Dat zou ik toch vreemd vinden, want eigenlijk is Vitaliteitscoach toch uitgebreider vanwege ook de geestelijke aanpak. Graag zou ik van jullie willen horen hoe zorgverzekeraars hiermee omgaan en of zij strikte regels hanteren en verschil maken. Als dat zo is, kan ik mezelf beter leefstijlcoach gaan noemen, of moet ik de opleiding leefstijlcoach dan ook nog gaan doen? Met vriendelijke groet, Marijke van Schijndel

Beste Marijke, Ik snap je verwarring want het is ook ingewikkeld. Leefstijlcoaching in algemene zin wordt ook niet vergoed door de zorgverzekeraar vanuit het basispakket. Maar per 1 januari 2019 is de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering, na verwijzing door de huisarts. De GLI is een groepsbegeleidingsprogramma voor mensen met obesitas of diabetes type 2. De basis voor de uitvoering van GLI’s zal gevormd worden door programma’s die als ‘bewezen effectief’ zijn opgenomen in de database van het Loket Gezond Leven (heeft ook een website die zo heet) van het RIVM. Voor de leefstijlcoach is dit het CooL programma. Dit is een programma dat uitgevoerd mag worden door leefstijlcoaches die in het register staan van de beroepsvereniging BLCN. En om in het BLCN register te komen, heb je een geaccrediteerde opleiding nodig of je kunt een individuele accreditatie aanvragen bij de BLCN. Mogelijk kan onze Q & A je nog verder op deze website je nog verder informeren. Deze vind je onder de algemene informatie bij de opleiding Leefstijlcoach. Zie: https://www.sonneveltopleidingen.nl/vragen-en-antwoorden-over-leefstijlcoaching. Uiteraard mag je ons ook bellen, we helpen je graag aan de telefoon verder. Hartelijke groet, Anouk van Honk - Sonnevelt Opleidingen

De leefstijl coach moet een aanvullend iets doen om voor vergoeding in aanmerking te komen. Kan dat ook als vitaliteitscoach?

Beste Esther, Dat is er niet voor VitaliteitsCoach, Je zou wel nog even kunnen bekijken of dat je met aanvulling van MedischPsychosociale Basiskennis een deelaccreditatie zou kunnen verkrijgen bij de BATC. Cliënten kunnen dan nog steeds geen vergoeding ontvangen via aanvullende verzekering. Dat kan alleen bij volledige erkenning en dan heb je ongeveer 268 ECts nodig.

Alsof de leefstijlcoach de psychologische component niet belangrijk vindt of zelfs laat schieten in de coaching. Motivational interviewing (al in gebruik tijdens de voorloper van de leefstijlcoach, de BeweegKuurinstructeur in de tijd van minister Ab Klink) heeft alles te maken met positief denken gerelateerd aan je mogelijkheden. Een persoonlijke plan van aanpak naar schone vaten en een grotere vitaliteit slaagt alleen (de meesten kunnen moeilijk tegen de stroom in zwemmen) als er relaties zijn die ondersteunen of nog beter, meehelpen motiveren. Een verkapte gymleraar met de schijf van vijf zijn is volkomen onvoldoende voor een goede uitvoering van het vak Leefstijlcoach. Ik deel uw pyramide ook geenszins.

Een Leefstijlcoach neem je in de arm als je een blijvend gezonde leefstijl wilt realiseren. Naast voeding, beweging en herstel komt hier ook mentale ondersteuning bij kijken. Want zoals je al schrijft, verandering van gewoonten is makkelijker wanneer je wordt gesteund en geholpen door je omgeving. Wij respecteren je mening. Gelukkig delen anderen onze visie wel; inmiddels zijn alle groepen Leefstijlcoach volgeboekt.

Reactie toevoegen

CAPTCHA
De volgende vraag wordt gesteld om geautomatiseerde inzendingen te voorkomen.

De proefles ook in je mailbox ontvangen?

Laat dan je gegevens achter. Wil je de proefles niet in je mailbox ontvangen? Klik dan direct op de button 'Nu downloaden'.