Ontvang nu 500 euro Sonnevelt budget voor je opleiding in maart! Meer >

Het waarom, wat, wie, wanneer en hoe -overgewicht bij kinderen

Waarom is er zoveel overgewicht bij kinderen? Veelal komt dit doordat ouders zich niet bewust zijn van wat hun kroost al op jonge leeftijd aan ongezonde voedingsmiddelen binnen krijgt. Er kunnen natuurlijk ook erfelijke factoren een rol spelen of het kan zijn dat een schildklier niet optimaal functioneert.

De oorzaak van overgewicht

Meestal ligt de oorzaak echter bij de ouders; kinderen krijgen veel meer te eten dan 3 maal daags een gewone gezonde maaltijd. Daarnaast vraag ik me af of de hoofdmaaltijden genoeg voedingsstoffen bevatten!

Buiten de standaard maaltijden eten kinderen vaak teveel ‘ongezonde’ tussendoortjes. Een tussendoortje is absoluut geen punt, maar de ongezonde snacks zijn vaak de boosdoener.

Medische gevolgen van overgewicht

De medische gevolgen bij kinderen die last hebben van overgewicht zijn enorm, waarschijnlijk zijn ze veel erger dan dat wij ooit vermoeden.

  • Ze worden belemmerd in hun bewegingsvrijheid, dus sporten/ bewegen wordt voor hen minder aantrekkelijk, terwijl juist het bewegen voor deze groep kinderen zo belangrijk is.
  • Overgewicht kan leiden tot medische klachten. Denk hierbij aan gewrichtsproblemen, risico op artrose, diabetes, hart- en vaatziekten, snurken. Dit is nog maar een gedeelte van de klachten waar deze groep kinderen mee te maken kan krijgen.
  • Onderschat ook de psychische problemen niet. Kinderen worden zeker niet zelfverzekerder door het hebben van overgewicht. Vaak worden ze gepest door leeftijdsgenoten. Ze kunnen zelfs depressief worden en hierdoor in een isolement raken.

Uiteindelijk ben ik ervan overtuigd dat de verandering bij de ouders vandaan moet komen. Zij moeten het goede voorbeeld gaan geven. De verwachting is dat de groep van kinderen die te zwaar is in de komende jaren alleen maar zal toenemen. Juist in de periode van de basisschool is het voor ouders hét moment om gezonde gewoontes aan te leren, zodat deze kinderen niet beter weten en hun aangeleerde gedrag mee kunnen nemen in hun groei.

En ouders, geef het goede voorbeeld: eet gezond en beweeg!!!