Hoe krijg ik weer zin in het leven? 5 tips om de sleur te doorbreken

Hoe krijg ik weer zin in het leven? 5 tips om de sleur te doorbreken

Worstel je met de vraag: hoe krijg ik weer zin in het leven? Omdat je bestaan een sleur lijkt? Je last hebt van een gebrek aan levenslust? Met de volgende tips geef je je leven een nieuwe boost.

Wat geeft je leven zin?

Zelfs als je alles hebt wat je hartje begeert, kan je een gevoel bekruipen van: is dit alles. Omdat elke dag hetzelfde voelt. Of misschien heb je het gevoel dat er iets mist? Nu kun je je leven een gigantische boost geven en het roer omgooien. Bijvoorbeeld naar Spanje emigreren en een B&B starten, een trekking door de Himalaya maken of overwegen je relatie te verbreken. Zeker, je doorbreekt de sleur, maar de vraag rijst of je daardoor weer zin in het leven krijgt. Want, er zijn veel andere en minder rigoureuze dingen te bedenken om meer zin aan je bestaan te geven. Door uit je vaste routine te stappen, nieuwe paden te bewandelen en je horizon te verbreden. Waardoor je je creativiteit prikkelt, weer energie krijgt, gaat sprankelen en bruisen, geïnspireerd en gemotiveerd raakt. Maar, hoe pak je dat nu aan?

Tips voor zingeving

1. Doe iets voor een ander

De Dalai Lama zegt het ook: Do you want to be happy? Go make other people happy! Inderdaad, iets liefs of aardigs doen voor een ander maakt je blijer, geeft energie en verhoogt je geluksgevoel. Help de daklozenopvang met voedsel uitdelen, stuur dierbaren een lief appje, lees voor in het bejaardenhuis, doneer bloed, nodig je bovenbuurman uit voor de lunch et cetera.

2. Begin een dankdagboek

Het bijhouden van zo’n dagboekje bevordert onder andere dat je ziet wat je leven de moeite waard maakt ofwel zin geeft. Noteer je gedurende 1 week elke dag 3 dingen waar je dankbaar voor bent? Dan ervaar je gedurende een half jaar meer welbevinden en ben je stukken positiever gestemd.

3. Onderneem nieuwe dingen

Regelmatig nieuwe dingen ondernemen draagt ook bij aan zingeving. Je maakt dan nieuwe verbindingen aan in je hersenen. Dus doorbreek je routine en begeef je buiten je comfortzone. Doe iets dat compleet nieuw voor je is. Experimenteer in de keuken met nieuwe recepten, neem een andere route naar je werk, ga naar een muziekconcert van een onbekende band, bezoek een vreemde stad op de bonnefooi et cetera. Aarzel niet. Zet de stap. Het zorgt voor nieuwe ervaringen, maakt je alerter, laat je verwonderen, stimuleert je denkvermogen, zet aan tot creativiteit, inspireert et cetera. 

4. Beweeg en let op wat je eet

Ook regelmatig bewegen en de juiste voeding hebben invloed op hoe je over je leven denkt. Plof je elke dag na je werk op de bank? En voed je jezelf met comfortfood? Zout, zoet, vet en koolhydraatrijk voedsel? De kans dat je zin in het leven hebt, is gering. Beweeg je regelmatig? Dan maak je je hoofd leeg en je lichaam produceert ‘feelgoodhormonen’ die je gelukkiger stemmen. Combineer je dat met gezonde en verse voeding? Dan voel je je energieker en heb je geheid meer zin in het leven!

5. Wie het kleine niet eert…

is het grote niet weerd, luidt een bekend spreekwoord. Ofwel, vergeet niet de kleine dingen in je leven te waarderen. Immers, het verlangen om groots en meeslepend te leven zorgt dat je het kleine geluk niet ziet. Dus, ben je op zoek naar zingeving? Begin dan eens met het waarderen van al het kleins en moois dat je omringt. Zie de schoonheid in van de vaas met bloemen op je eettafel. Voel de zonnestralen op je gezicht, geniet van hoe heerlijk je bed ligt, proef je avondmaaltijd, koester die natte pakkerd van je kleine uk. Je bewust zijn van die kleine dingen in het hier en nu en ze op waarde schatten voelt ook goed. Kortom, sta er regelmatig even stil bij en jakker niet alsmaar door op zoek naar meer.

Wil je mensen begeleiden bij het vinden van antwoorden op levensvragen? Neem dan een kijkje bij de opleiding levenscoach.

Gratis proefles Opleiding Levenscoach

Proefles opleiding Levenscoach | Sonnevelt
  • Download de proefles van de opleiding Levenscoach.
  • Lees een hoofdstuk uit de lesmap.
  • Interessante en aanvullende informatie.
Download proefles

Reactie toevoegen

CAPTCHA
De volgende vraag wordt gesteld om geautomatiseerde inzendingen te voorkomen.

De proefles ook in je mailbox ontvangen?

Laat dan je gegevens achter. Wil je de proefles niet in je mailbox ontvangen? Klik dan direct op de button 'Nu downloaden'.