Hoe motiveer ik mezelf om te sporten?

Geen tijd, geen zin, moe, drukke agenda. Een paar smoesje die je vast wel kent om niet te gaan sporten. Eigenlijk best jammer. Want, bewegen geeft je juist energie, een fit gevoel, maakt je hoofd leeg en boost je gezondheid. Maar hoe zorg je er dan voor dat je toch in beweging komt? Tips voor wie zich afvraagt: hoe motiveer ik mijzelf om te sporten.

1. Zeg niet: “Ik moet….”

Kost het je moeite om te sporten? De kans is groot dat je tegen jezelf zegt: “Ik moet sporten”. Maar, iets moeten klinkt als een verplichting en motiveert niet. Formuleer je streven positief en benadruk waarom. Zeg: “Ik wil graag sporten,….” De reden waarom vul je vervolgens al automatisch in: “omdat ik gezonder wil zijn”. Of: “omdat ik de halve marathon wil lopen”. Houd die positieve en motiverende reden in gedachten. Dat is effectiever en motiveert om het daadwerkelijk te doen. 

2. Hoe motiveer ik mijzelf om te sporten? Stel jezelf microdoelen

Wil je sporten om bijvoorbeeld mee te doen aan een halve marathon? Dat is een flink doel dat veel training vergt. Door je doel in microdoelen op te splitsen maak je het aantrekkelijker. Bijvoorbeeld: begin met 2 of 3 keer per week 5 kilometer hardlopen. Gaat dat lekker? Dan breid je dat uit naar 3 keer per week 7 kilometer enzovoort. Door jezelf telkens kleine doelen te stellen is het einddoel goed behapbaar en blijf je gefocust en gemotiveerd.  

3. Vier en deel je successen

Heb je een microdoel gehaald? Vier dat dan. Verwen jezelf met een massage, een prachtige bos bloemen of dat nieuwe boek van je favoriete schrijver. Deel eveneens je succesjes met familie, vrienden et cetera en geniet van de complimentjes die je krijgt. Dat voelt goed en inspireert je door te gaan.

4. Sport niet alleen

Begin je telkens enthousiast met sporten maar komt er na een paar weken de klad in? Stop dan met in je uppie te bewegen en ga op zoek naar een sportbuddy. Zo heb je een extra stimulans om te sporten. Want, je kunt elkaar dan motiveren en steunen. Daarbij is samen bewegen ook gezelliger. Ook groepstrainingen of teamsporten kunnen een goede stok achter de deur zijn.

5. Doe wat je écht fijn vindt

Dat anderen in je omgeving dol zijn op hardlopen, fitnessen, tennissen, skeeleren enzovoort wil nog niet zeggen dat die sporten ook bij jou passen. Ga op onderzoek wat je supertof vindt om te doen. Neem proeflessen bij sportscholen of ga een keer met een collega of vriend(in) mee. Wie weet zit er de sport bij die je boeit. Of denk aan toen je een kind was. Welke sport verveelde je nooit? 

6. Blijf weg van die bank

Heb je een lange en drukke werkdag gehad? De kans is groot dat je geen zin hebt om te gaan sporten. Het allerliefst plof je thuis op de bank. Ho. Stop. Wees voorbereid en neem je sportspullen mee naar je werk en ga na afloop linearecta naar de sportschool. Zo voorkom je dat je als het ware in de bank wordt gezogen. Bijkomend voordeel is dat je na een uurtje sporten je vast en zeker een stuk lekkerder voelt. Echt!

7. Meer sportmotivatietips

Uiteraard zijn er nog veel meer manieren om jezelf te motiveren om te gaan sporten, bijvoorbeeld:

- Plan je sportactiviteiten net als alle andere afspraken en verplichtingen in je agenda en blokkeer die tijd ook echt. Dat maakt lichaamsbeweging nemen minder vrijblijvend.

- Download apps die je steunen en motiveren meer te bewegen. Bijvoorbeeld de 7 minute work-out apps of een van de vele fiets-, wandel- of hardloop-apps. 

- Doe mee aan een van de 30 dagen challenges op internet. Om je buikspieren te trainen of je conditie te verbeteren. Het aantrekkelijke van die challenges is dat ze aanzetten tot meer bewegen en je bovendien helpen een nieuwe gewoonte te starten.

Gezond afvallen begint bij het veranderen van je eetpatroon en regelmatig bewegen. Maar hoe doe je dat? Hoe blijven de kilo’s eraf  en hoe hou je het vol? Ontvang een week lang van ons iedere dag een interessant artikel, diverse motivatietips en voedingsadviezen. Aanmelden>>.

Opleiding Beweegcoach en Runningtherapie

De opleiding Beweegcoach is voor mensen die graag in beweging zijn en houden van uitdaging en sportiviteit. Je ziet het lichaam als de mogelijkheid bij uitstek om gezond en vitaal door het leven te gaan. Er wordt in deze opleiding diep ingegaan op vele vormen van bewegen, denk hierbij aan oefeningen met het eigen lichaamsgewicht voor in huis, buiten en/of op het werk, (hard)lopen, runningtherapie, kettlebelltrainingen, krachttraining met gewichten en ontspanningsoefeningen. 

Proefles opleiding Beweegcoach

Gratis proefles opleiding Beweegcoach

  • Inkijkje in de lesmap.
  • Het houdings- en bewegingsapparaat.
  • Leer over gedragsverandering en het brein.