Hoe ontdek ik mijn passie?

Hoe ontdek ik mijn passie

Passie is een groot verlangen naar iets wat je vol overgave doet. Met hartstocht. Het verveelt nooit en maakt je gelukkig. Bijvoorbeeld schilderen, vrijwilligerswerk, sport, organiseren, schrijven enzovoort. Wil je graag ontdekken wat je passie is? Wat je hart sneller laat kloppen en de tijd doet vergeten? Lees hieronder hoe je ontdekt waar jij echt blij van wordt en fijn vindt om te doen en waarom.

Waarom je passie ontdekken?

Ergens een passie voor hebben, doet je enorm goed. Het is onder andere een drijfveer die je helpt doelen te stellen en te bereiken. Dat is immers een stuk gemakkelijker als je iets zielsgraag doet. Je een warm gevoel geeft, je ogen laat glinsteren en waar je niet over uitgepraat raakt. Maar er is meer. Zo put je onder andere kracht uit je passie, geeft het je eindeloos veel energie, motiveert je telkens weer, stemt je positief, draagt bij aan succesvol zijn en uiteraard maakt het je happy. Ongeacht wat je doet. Van tuinieren, koken, skiën en musiceren tot duurzaam energie opwekken, dieren in nood redden en jongeren coachen. Er zijn eindeloos veel voorbeelden te geven. Okay, maar hoe ontdek je wat je grootste passie is in het leven?

Tips hoe ontdek ik mijn passie

Weet je niet wat je het aller, aller, allerliefste doet? Dan kun je op onderzoek gaan. Hieronder vind je een aantal manieren om je passie te achterhalen, namelijk:

1. Wat deed je als kind ontzettend graag?

Ofwel: waar liep je warm voor? Zorgde dat je alles om je heen vergat? Op tijd thuiskomen, eten, drinken enzovoort? Spit eens in je eigen geschiedenis óf vraag familieleden waar je al je tijd aan besteedde. Het geeft je vast een duwtje in de richting van je passie. Wat ook kan is het tegenovergestelde aan jezelf vragen: waar heb ik een enorme hekel aan? Wat verfoei ik? Dat valt dan af als potentiële passie.

2. Wat zou je willen veranderen en positief aan bijdragen?

Er zijn vast allerlei (maatschappelijke) zaken die je aan het hart gaan. Dat kunnen kleine en/of grote dingen zijn. Van een kindvriendelijke woonwijk tot schone wereldzeeën. Wat raakt je zo dat je instinctief je mouwen opstroopt en er meteen mee aan de slag wilt gaan?

3. Wie en/of wat is je inspiratiebron in het leven?

Zijn er personen die je bewondert? Waar je boeken van leest? Films over bekijkt? Die je volgt op social media? Omdat die personen je boeien en motiveren? Zoek eens uit waarom bepaalde mensen en andere zaken zo bijzonder voor je zijn.

4. Waarvoor wil je voor op de blaren zitten?

Een wat cryptische omschrijving, maar wat is de moeite waard om pijn voor te lijden én zorgt er uiteindelijk ook voor dat je ontzettend blij en gelukkig bent? Een veelgehoord voorbeeld in deze is beroepsreiziger en programmamaker Floortje Dessing. De wereld rondreizen is haar werk en hobby, maar kent ook z’n prijs. Diverse keren is zij erg ziek geweest. Toch denkt zij niet aan stoppen.

5. Wanneer geld geen rol speelt wat zou je dan willen doen?

Dus als er helemaal geen restricties zijn: wat vind je dan het meest boeiende om te doen? En niet alleen nu, maar bijvoorbeeld ook over 5, 10 of 15 jaar? Zeg eens eerlijk: waarmee kun je niet meer stoppen? Motiveert je steeds weer, geeft enorm veel energie en maakt je telkens weer gelukkig? Inderdaad, dat is je passie!

Ontdekkingsreis

Hopelijk dragen deze tips bij aan het vinden van antwoord op de vraag: hoe ontdek ik mijn passie. Verwacht niet dat je à la minute een antwoord hebt. Meestal kost het enige tijd. Eigenlijk is je passie vinden een ontdekkingsreis. Kies iets wat je erg leuk vindt om te doen en begin. Gaandeweg kun je altijd nog je koers aanpassen. Het gaat erom dat je het proces in gang zet. Al doende ontdek je dan wat je passie is en het allerfijnst vindt om te doen.

Zou je graag hulp willen krijgen bij het ontdekken van jouw passie? Dan is de masterclass Ontdek je passie iets voor jou! Met behulp van 10 fundamentele vragen krijg je een inspirerende indruk van de richting die je met jouw leven op kan gaan. Met praktische oefeningen, duidelijke voorbeelden en handige tips ontdek jij jouw passie. 

Gratis proefles Opleiding Vitaliteitscoach

Proefles Vitaliteitscoach | Sonnevelt
  • Lees het interview met Albert Sonnevelt.
  • Leer meer over de Vitaliteitspiramide.
  • Oefening: ben jij in balans?
  • Ontvang interessante en aanvullende informatie.
Download proefles

De proefles ook in je mailbox ontvangen?

Laat dan je gegevens achter. Wil je de proefles niet in je mailbox ontvangen? Klik dan direct op de button 'Nu downloaden'.