Start in maart of april en ontvang 500 euro cadeau. Lees meer >

Hoe word je coach? Maak van coaching je beroep

Coaching is populair in Nederland. Het aantal coaches groeide in de periode 2014 tot 2019 met maar liefst 66% procent. Er stonden in 2019 ruim 63.000 ondernemers als coach ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Is het ook jouw ambitie om van coaching je beroep te maken?

Proefles opleiding Basis Coach

Gratis proefles opleiding Basis Coach

  • Inkijkje in de lesmap.
  • Principes van de Basis Coach.
  • Inleiding op gedragspatronen.

Coachen is een vak

Coachen vergt meer dan inlevingsvermogen en levenservaring. Het reikt verder dan de helpende gesprekken die je als ouder, collega en/of vriend(in) voert vanuit je eigen behoefte om anderen graag te helpen. Het draait ook om de juiste kennis, goede vaardigheden en specifieke competenties. Als professionele coach zet je de behoeften van de ander centraal en help je de ander het beste uit zichzelf te halen. Om hun capaciteiten te ontwikkelen, doelen te stellen en obstakels te beslechten. Als coach ben je een motivator, inspirator en klankbord. Je zorgt voor dat kleine duwtje in de rug en bent ook die bekende stok achter de deur. Daarbij komt dat je objectief bent, zonder oordeel. 

Zorg voor de juiste papieren

Wil je professioneel aan de slag al coach zorg dan voor de juiste papieren. Volg erkende en gedegen opleidingen en/of cursussen. Je maakt kennis met verschillende instrumenten, methoden en modellen, maar je traint ook je vaardigheden en doet praktijkervaring op. Allemaal zaken die je helpen om je werk als coach goed te doen. Volg dus een erkende opleiding en blijf ook daarna op de hoogte door vakliteratuur te lezen, mee te doen aan workshops, lezingen bij te wonen, na- en bijscholing te volgen, enzovoort.

Daarnaast eisen beroepsverenigingen steeds vaker een diploma dat door de SNRO erkend is. Dus mocht je als coach lid willen worden van een beroepsvereniging houdt hier dan rekening mee. Sonnevelt Opleidingen heeft een SNRO systeemaccreditatie dus voldoe je altijd aan deze basiseis.

Hoe word je coach: specialiseer je

Kies een niche ofwel: specialiseer je. Bij voorkeur in een richting die bij je past en dus goed voelt. Wil je kindercoach worden? Dan kun je je bijvoorbeeld specialiseren in kinderen met ADHD of hooggevoeligheid. Heeft stress- en burn-out je interesse? Dan kun je je als coach bijvoorbeeld gaan richten op millennials. Door specifiek en selectief te zijn profileer je je niet alleen als expert, maar verdiep je ook je kennis in een bepaalde richting. Bijkomend voordeel is dat je als expert een hoger tarief kunt vragen voor je dienstverlening.

Practice what you preach

Wil je werk maken van coachen als beroep? Gun jezelf een coach en laat je coachen. Je krijgt inzicht in het werk van een coach, ervaart eveneens hoe coaching voelt en werkt tegelijk aan je eigen ontwikkeling, persoonlijk en als coach.

Eigen coachpraktijk

Ben je voornemens om ook een eigen coachpraktijk te starten? In deze 5 interviews delen oud-studenten hun ervaring en tips over het het starten en runnen van een eigen coachpraktijk.

Onze kwaliteit en de waarde van een Sonnevelt diploma

Hoe wordt de kwaliteit van een Sonnevelt coach in het beroepsveld gezien en hoe zorgen wij voor kwaliteit? Bekijk de video voor meer informatie>>

Sonnevelt biedt verschillende erkende opleidingen aan op het gebied van coaching. Woon voor meer informatie een open dag bij of vraag een gratis proefles aan voor een van onze opleidingen.