Hoe word je leefstijlcoach?

Er is in heel Nederland een groeiende behoefte aan goedopgeleide leefstijlprofessionals. Waarom zit werken als leefstijlcoach zo in de lift en wat je kunt doen om van leefstijlcoaching je beroep te maken?

Wat is een leefstijlcoach?

Een leefstijlcoach begeleidt mensen bij het maken van gezonde leefstijlkeuzes, maar voert geen medische ‘behandeling’ uit. Vaak zorgt dit voor het voorkómen van ziekte en/of het verminderen van klachten en symptomen, waardoor het voor zorgverzekeraars relevant kan zijn om begeleiding van een leefstijlcoach te vergoeden. Maar de meeste leefstijlcoaches begeleiden ook graag mensen die komen omdat ze mentaal en lichamelijk fit willen zijn en daar zelf in willen investeren.

Hoe word je leefstijlcoach?

Je kunt een opleiding volgen tot Leefstijlcoach. Wil je dat jouw begeleiding vergoed wordt uit de basisverzekering? Dan moet je je na het volgen van een geaccrediteerde opleiding Leefstijlcoach registreren bij de Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland (BLCN). Hiervoor is het van belang dat je een geaccrediteerde opleiding Leefstijlcoach hebt afgerond en in het bezit bent van een (willekeurige) afgeronde reguliere hbo-of wo-opleiding. Vervolgens moet je voor bijvoorbeeld het COOL-programma aanvullend nog een instructie volgen om ermee te leren werken.

Het CooL programma is één van de bewezen effectieve gecombineerde leefstijlinterventies (GLI) die door de zorgverzekeraar is opgenomen in het basispakket. Dit is een programma dat uitgevoerd mag worden door leefstijlcoaches die in het register staan van de BLCN. Voor het CooL programma is het verplicht een startinstructie te volgen van 1 dagdeel. De startinstructie kun je alleen volgen als je lid bent van de BLCN.

Waarom stijgt de vraag naar leefstijlcoaches?

De toegenomen vraag naar leefstijlcoaches heeft te maken met een aantal maatschappelijke ontwikkelingen.

 1. Er is steeds meer behoefte aan juiste kennis over hoe gezond te leven. Van gezonde voeding en voldoende bewegen tot psychisch welbevinden. Mede dankzij internet en social media er is een overload aan informatie. Hoe zorg je voor meer balans en minder stress in je leven? Hoe voorkom je terugval in ongezonde leefgewoontes? Hoe blijf je gemotiveerd om gezond te eten en/of genoeg te bewegen? Een leefstijlcoach die je adviseert, begeleidt en coacht naar een blijvend gezonde leefstijl biedt dan uitkomst. En op dat gebied liggen flink wat kansen voor wie als professionele coach wil werken.
   
 2. We worden steeds ouder, maar kampen ook vaker met welvaartsziekten als overgewicht, diabetes 2 en hartaandoeningen. Ter illustratie: in 2040 is volgens schattingen 62% van de Nederlanders te dik. Inmiddels is het inzicht er dat werk maken van je leefstijl - preventief en curatief – bijdraagt aan langer gezonder leven.
   
 3. Ook zie je bedrijven meer en meer investeren in leefstijlprogramma’s. Onder andere vanwege de duurzame inzetbaarheid van medewerkers en om het ziekteverzuim door onder andere werkstress en burn-out aan te pakken.
   
 4. De basisverzekering vergoedt sinds januari 2019 de zogeheten Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI). Er zijn ondertussen 3 leefstijlprogramma’s door het RIVM aangewezen die voor vergoeding in aanmerking komen, namelijk: Coaching op Leefstijl (COOL), De Beweegkuur en Slimmer. De programma’s duren elk 2 jaar en worden begeleidt door een leefstijlcoach die ondersteuning biedt bij gezonder eten, meer bewegen, beter slapen en een balans vinden tussen inspanning en ontspanning. De GLI is voor mensen met een BMI van 25 of hoger met een verhoogd risico op diabetes of hart- en vaatziekten, of een BMI hoger dan 30. Er zouden volgens de Nederlandse Zorgautoriteit nu zo’n 3,5 miljoen Nederlanders zijn die voor 1 van de 3 leefstijlprogramma’s in aanmerking komen.

Wil je leefstijlcoach worden? Bekijk dan onze geaccrediteerde opleiding Leefstijlcoach.

Proefles opleiding Leefstijlcoach

Gratis proefles opleiding Leefstijlcoach

 • Inkijkje in de lesmap.
 • Stress en ontspanning als leefstijlaspect.
 • Oorzaken en gevolgen van overgewicht.