Holistische massage | Sonnevelt Opleidingen

Welke opleiding past bij jou?

Doe de studiekeuzetest!

Welke opleiding past bij jou?

Doe de studiekeuzetest!

Holistische massage

Holistische massage

Holistische massage is een massagetechniek waarbij het lichaam zowel aan de buik- als aan de rugzijde gemasseerd wordt. Doel is niet alleen het losmaken van de spieren, maar het ontspannen en herstellen van het hele lichaam en de geest. Het is een massagetechniek waarbij diverse massagetechnieken gecombineerd worden, samen met het gebruik van etherische olieën.

Samenhang in het lichaam

Holistische massage is gebaseerd op de gedachte dat het hele lichaam een geheel is. Dat klinkt heel logisch, maar deze uit het Oosten stammende zienswijze, wordt in ons huidige medische systeem nauwelijks gebruikt. Artsen zijn immers allen gespecialiseerd in een bepaald lichaamsdeel. Als je klachten in je buik hebt, zal een arts niet snel je hoofd gaan onderzoeken. Geneeswijzen met een holistisch mensbeeld benadrukken juist de verbondenheid van alle organen. Die verbondenheid komt tot stand door energiebanen, ook wel medianen genoemd. Als die energiebanen geblokkeerd worden, kunnen organen in het hele lichaam problemen vertonen. Zo kan een blokkering in het hoofd wel degelijk maagpijn opleveren, of kunnen problemen in de voet rugpijn veroorzaken. Bij een holistische geneeswijze wordt dus altijd het hele lichaam beschouwd en behandeld.

Holistische massage

Holistische massage is daarom ook een volledige lichaamsmassage. De massage begint altijd op de rug, vanaf het hoofd naar beneden. Halverwege de massage wordt de cliënt op de buik gedraaid, waarop het lichaam ook op de buikzijde van het hoofd tot de voeten gemasseerd wordt. Deze massage vermindert stress en bevordert ontspanning. Het kan ook helpen om de energiebanen weer vrij te maken, zodat lichaamsdelen die ‘afgesloten’ waren weer onderdeel worden van het energiesysteem in het lichaam. Het eerste doel van holistische massage is het laten voelen van spanning in het lichaam, veel meer dan die spanning direct verwijderen. De massage kan cliënten helpen om die energie bewuster te gaan voelen. Je kunt je bewust worden van de plaats van de energieblokkades en daar zelf mee aan de slag gaan. Zo zorgt een holistische massage niet alleen voor lichamelijk welbevinden, maar ook voor een beter zelfbeeld en een positievere kijk op het leven.

Technieken

Bij holistische massage worden diverse massagetechnieken gecombineerd. Dat maakt het uitvoeren van een holistische massage specialistenwerk; je moet niet één techniek beheersen, maar meerdere. Vaak gaat het om een combinatie van dynamische massage of pulsing, intuïtieve massage en polariteitsmassage. Deze drie worden hieronder toegelicht. De precieze technieken die gebruikt worden voor holistische massage kunnen echter per masseur verschillen. Bij dynamische massage staan vooral grotere bewegingen centraal: het lichaam wordt geschud, gestrekt en losgemaakt. In vloeiende bewegingen wordt het lichaam meegenomen in een ontspanning, met als doel het lichaam en de energie in het lichaam te leren voelen. Daarnaast wordt intuïtieve massage gebruikt: net als bij klassieke massage staat het contact maken op de huid met behulp van olie centraal. Het gaat om het masseren met zachte, respectvolle bewegingen met aandacht voor de hele mens. Hierbij speelt het vrijmaken van oxytocine, een geluksstof in het lichaam, een belangrijke rol. Deze stof wordt met name aangemaakt bij liefdevolle aanrakingen. Niet alleen bij knuffelen met partners of familieleden, ook bij aanrakingen door masseurs die de volledige aandacht voor de cliënt hebben, blijkt dit goed te werken. De derde techniek is de polariteitsmassage: die techniek is in het bijzonder gericht op de energiebanen. Door gerichte massage op bepaalde plekken worden energiebanen vrijgemaakt en kan de energie weer vrij stromen.

Etherische oliën

Bij holistische massage speelt het gebruik van oliën dus een belangrijke rol. Die maken het masseren gemakkelijker, doordat de handen gemakkelijker over de huid glijden. Teveel olie is echter niet goed, omdat het contact met de huid een belangrijke functie heeft binnen de holistische massage. Daarnaast hebben de oliën door hun geur en samenstelling allerlei andere effecten op lichaam en geest, afhankelijk van hun precieze afkomst.
Meestal gebruikt men etherische oliën. Dat zijn oliën die zijn geëxtraheerd uit planten, die geproduceerd zijn door wortels, bladeren en bloemen van de plant. Men beschouwt deze oliën wel als de levenskracht en persoonlijkheid van de plant in geconcentreerde vorm. Deze oliën worden altijd in verdunde hoeveelheden gebruikt, omdat ze irritatie kunnen veroorzaken. De oliën zijn er in allerlei geuren van allerlei verschillende planten, elk met hun eigen effect. Vaak gebruiken masseurs voor een holistische massage meerdere oliën. Als er maar één olie gebruikt wordt, is dat meestal lavendel, vanwege de ontspannende werking van deze plant.

Binnen de holistische visie ziet Sonnevelt het lichaam als een van de belangrijkste instrumenten. In onze samenleving bestaat een overwaardering voor de geest. Verstaan wat ons lichaam zegt, zijn we verleerd. In de opleiding Je Lichaam als Kompas leer je om de signalen van je lichaam beter te begrijpen en om werkelijk te voelen. Massagevormen en reflexologie komen aan bod. Je leert o.a. de inhoudelijke en toepasbare basiskennis van haptonomie, massagetechnieken en (voet)reflexologie.

Gratis proefles Opleiding Je lichaam als kompas

Proefles Je Lichaam als Kompas
  • Lees delen van verschillende hoofdstukken uit de lesmap.
  • Leer de signalen van het lichaam waarnemen en begrijpen.
  • Lees over de relatie tussen lichaam en psyche: emoties, zintuigen, waarneming
  • Krijg inzicht in de unieke Sonnevelt leermethode.
  • Ontvang interessante en aanvullende informatie.
Download proefles

Reacties

Beste Mariska, de opleiding Integrale LIchaamsmassage maakt geen onderdeel meer uit van ons aanbod. De opleiding die hier het dichtst bij komt is de opleiding Je lichaam als Kompas, waar onder andere massagetechnieken en ademhalingstechnieken aan bod komen. Je vind hier meer info: https://www.sonneveltopleidingen.nl/opleidingen/fysiek-vitaal/je-lichaam-als-kompas. Met vriendelijke groet, Team Sonnevelt

Reactie toevoegen

CAPTCHA
De volgende vraag wordt gesteld om geautomatiseerde inzendingen te voorkomen.

De proefles ook in je mailbox ontvangen?

Laat dan je gegevens achter. Wil je de proefles niet in je mailbox ontvangen? Klik dan direct op de button 'Nu downloaden'.