Ik weet niet wat ik wil

Ik weet niet wat ik wil

Loop je rond met de vraag: ik weet niet wat ik wil? Met je carrière, je relatie, je leven? Lastig hé, maar je bent niet de enige. Toch zijn er manieren om te achterhalen wat je leuk vindt en wat bij je past. Een aantal praktische tips om je op weg te helpen en te kiezen wat je wèl wilt.

Schrijf op wat je niet wilt doen

Staar je je blind op de vraag: ik weet niet wat ik wil? Formuleer de vraag liever anders, ofwel, draai het om. Dus: ik weet wat ik niet wil, namelijk…. Je hebt waarschijnlijk wel een idee wat je absoluut niet wilt doen. Schrijf dat eens op. In de vorm van een lijstje en zet er vervolgens het tegenovergestelde achter. De kans bestaat dat je daar juist datgene noteert wat je wel wilt. Of maak een mindmap van de dingen die je echt niet wilt. Dat kan variëren van werk dat je niet ligt, relaties die niet bij je passen, interesses waar je totaal niets mee hebt. Zo schrap je al flink wat zaken weg die je niet liggen en kom je dichterbij wat je wel wilt.

Maak een bucketlist

Om te achterhalen wat je wilt, kan het helpen een bucketlist te maken. Dat is een lijst met onder andere wensen, onvervulde dromen en verlangens die je wilt realiseren voor je sterft ofwel: ‘kick the bucket’. Het opstellen ervan is beroemd geworden door de gelijknamige film The Bucket List (2007). Ga je aan de slag met zo’n bucketlist bedenk dan eens wat je als kind graag wilde doen. Of: waar zou je spijt van hebben als je het tijdens je leven niet doet?

Luister naar je gevoel

Je kunt uren, dagen, weken of maanden lopen piekeren over wat je wel en niet wilt. Lijsten maken met voors en tegens, plussen en minnen, enzovoort. Echter, vaak leidt dat allemaal tot niets. Laat daarom het denken liever eens helemaal los en luister naar je gevoel. Wat voelt goed en wat niet? Waar word je ongelooflijk blij van? Geeft je vlinders in je buik? Laat je handen jeuken? En waardoor schiet je in de stress? Verkrampen je nek- en rugspieren? Voelt het alsof er een steen op je maag ligt? Luister naar die intuïtieve signalen, want het vertelt je wat je wel en niet wilt.

Visualiseer je ideale leven

Stel je eens voor dat alles kan en mag. Nee, er zijn geen beperkingen. Je kunt niet falen en bent gegarandeerd succesvol. Inderdaad the sky is the limit. Hoe ziet je ideale leven er dan over pakweg 5 of 10 jaar uit? Visualiseer die toekomst eens. Bijvoorbeeld: Waar woon je? In Nederland of elders? Ben je alleen, samenwonend, getrouwd? Kinderen? Co-ouder? Wat voor werk doe je? Is dat buiten of op een kantoor? Heb je een leidinggevende functie of juist niet? Werk je misschien als zelfstandig ondernemer? Laat alle relevante aspecten van je leven de revue passeren. Schrijf wat je ziet gedetailleerd op, want zo’n visualisatie geeft inzicht in wat je wilt in je leven.

Ik weet niet wat ik wil: gebruik je talenten

Waar ben je volgens jezelf erg goed in? Heb je een uitgesproken aanleg voor? Doe je bij wijze van spreken automatisch zonder na te denken. Schrijf het eens op, want waar je talent voor hebt voelt fijn, geeft je plezier en zorgt ervoor dat je ermee door wilt gaan. Weet je niet waar je in uitblinkt? Welke kwaliteiten en talenten je hebt? Vraag het dan eens aan degene die je dierbaar zijn. Die je van haver tot gort kennen. Wat zien zij als je sterke punten, bijzondere eigenschappen en mooie vaardigheden? Noteer wat zij zeggen eveneens en vergelijk het eens met wat je nu doet. De uitkomst geeft je mogelijk een zetje in de richting van wat je wel wilt!

Meer tips om te weten wat je wilt

Andere manieren om te ontdekken wat je wél wilt, is uit je comfortzone stappen. Iets doen wat je nooit hebt gedaan. Bijvoorbeeld bungeejumpen, een marathon lopen, een andere route naar je werk nemen of nieuwe mensen leren kennen. Dat helpt jezelf beter te leren kennen. Of vraag jezelf af: wie of wat inspireert mij? Bepaalde personen, onderwerpen, films, steden boeken, muziek enzovoort. Zoek uit waarom die mensen of zaken je zo boeien.

Een effectieve en laagdrempelige manier om in een korte tijd veel kennis en ervaring op te doen is het bijwonen van de masterclass Ontdek je passie. Tijdens deze masterclass helpt psycholoog Albert Sonnevelt je bij het ontdekken van jouw passie. Met behulp van 10 fundamentele vragen krijg je een inspirerende indruk van de richting die je met jouw leven op kan gaan. Met praktijkoefeningen, duidelijke voorbeelden en handige tips ontdek jij jouw passie. Het resultaat is dat je met waardevolle praktische tips en tools direct aan de slag kunt. Bekijk de masterclass Ontdek je passie.

Gratis proefles Opleiding Vitaliteitscoach

Proefles Vitaliteitscoach | Sonnevelt
  • Lees het interview met Albert Sonnevelt.
  • Leer meer over de Vitaliteitspiramide.
  • Oefening: ben jij in balans?
  • Ontvang interessante en aanvullende informatie.
Download proefles

Reactie toevoegen

CAPTCHA
De volgende vraag wordt gesteld om geautomatiseerde inzendingen te voorkomen.

De proefles ook in je mailbox ontvangen?

Laat dan je gegevens achter. Wil je de proefles niet in je mailbox ontvangen? Klik dan direct op de button 'Nu downloaden'.