Immuunsysteem: het leger dat je lichaam beschermt

Immuunsysteem: het leger dat je lichaam beschermt

Het immuunsysteem beschermt het lichaam tegen schadelijke indringers zoals virussen en bacteriën van buitenaf. Ziekteverwekkers worden zoveel mogelijk buiten gehouden en mochten ze toch in de vesting van het lichaam binnendringen, dan werkt het immuunsysteem ze er zo snel mogelijk uit. Daarbij spelen verschillende verdedigingsmechanismen een belangrijke rol: het aangeboren immuunsysteem en het aangeleerde immuunsysteem. 

Aangeboren immuunsysteem

Het aangeboren immuunsysteem is het deel dat al in je bouw aanwezig is, zoals een kasteel ook al verdedigingsmuren, grachten en ophaalbruggen heeft. De verdedigingsmuur van het lichaam is de huid, die de meeste ziekteverwekkers niet binnenlaat. Ook de haren in de neus en slijmvliezen in neus en keel beschermen het lichaam tegen binnendringers.

Eerstelijns verdediging

Mochten er toch indringers binnenkomen, bijvoorbeeld door een wondje, dan reageren de wachters meteen. Zij zijn niet speciaal getraind tegen een bepaald soort aanvallers, maar proberen alles tegen te houden. Deze bloedcellen sturen een boodschapper met een klein stukje van de indringer naar de lymfe waar gespecialiseerde soldaten aanwezig zijn. De lymfe zijn dus het hoofdkwartier van het immuunsysteem. Als ze zelf de indringers niet kunnen verslaan, gaan ze op zoek naar een gespecialiseerde bloedcel.                          

Aangeleerd immuunsysteem

Deze gespecialiseerde bloedcellen herkennen allemaal maar één soort indringer. Die herkennen ze omdat ze er eerder mee in aanraking zijn geweest. Zodra één van deze bloedcellen de indringer herkent, wordt deze bloedcel snel vermenigvuldigd. Samen gaan ze naar de plaats waar de indringers aanwezig zijn. Er ontstaat een ontstekingsreactie (het gevecht), waarna de indringers via etter en pus naar buiten worden gewerkt. Ontsteking is dus een teken dat het immuunsysteem aan het werk is. 

Nieuwe indringers

Als de indringers nog niet bekend waren bij de gespecialiseerde soldaten, proberen de bloedcellen samen de indringer te lijf te gaan. Als ze de ideale manier van bestrijding gevonden hebben, wordt ook voor deze indringer een soldaat opgeleid, die in de lymfe wacht tot er een nieuwe aanval van deze indringer komt. Zo wordt het immuunsysteem steeds sterker.

Het COVID-19 virus is nieuw, maar het goede nieuws is dat het lichaam precies weet wat het moet doen, namelijk terugvechten! Een groot deel van de patiënten ervaart hierbij milde klachten. Bij de ernstig zieke patiënten lijkt het immuunsysteem vaak niet in staat bepaalde delen te activeren. Wie COVID-19 heeft gehad, is daarna meestal immuun voor dit virus. Dat betekent dat deze persoon niet meer ziek kan worden van dit virus. 

Gratis proefles Opleiding Vitaliteitscoach

Proefles Vitaliteitscoach | Sonnevelt
  • Lees het interview met Albert Sonnevelt.
  • Leer meer over de Vitaliteitspiramide.
  • Oefening: ben jij in balans?
  • Ontvang interessante en aanvullende informatie.
Download proefles

De proefles ook in je mailbox ontvangen?

Laat dan je gegevens achter. Wil je de proefles niet in je mailbox ontvangen? Klik dan direct op de button 'Nu downloaden'.