Immuunsysteem versterken? Zo pak je dat aan!

Immuunsysteem versterken? Zo pak je dat aan!

Wil je je immuunsysteem versterken? Om virussen, bacteriën, snotneuzen, hoestbuien, koorts en griep buiten de deur te houden? In dit artikel lees je hoe je je lichaam in topconditie brengt. Kortom: hoe geef je je weerstand een boost?

Tips voor optimaal immuunsysteem!

Je afweersysteem is eigenlijk een bewaker van je gezondheid.  Het zorgt ervoor dat je lichaam ziekteverwekkers bijtijds signaleert, aanpakt en afvoert, zodat je niet ziek wordt. Wat je zoal kunt doen om je weerstand op peil te houden.

Drink voldoende water

Vocht is essentieel voor een goed functionerend immuunsysteem. Het brengt immers voedingsstoffen naar waar het nodig is in je lichaam en bevordert eveneens de afvoer van schadelijke stoffen. Maak er daarom een routine van om gedurende de hele dag water te drinken. Het algemeen advies is zo’n anderhalf tot twee liter per dag. En… drink je ’s avond graag een glaasje alcohol? Beperk je inname en drink niet dagelijks. Het kost je lichaam behoorlijk wat tijd om alcohol af te breken. Wil je ontspannen gaan slapen? Kies liever voor een lekkere kruidenthee als slaapmutsje.

Zorg voor volop lichaamsbeweging

Regelmatig bewegen doet je goed. Het transporteert het bloed door je lichaam, voert afvalstoffen af en bevordert de zuurstofopname. Daarbij versterkt het ook nog eens je spieren, maakt je leniger en verhoogt je uithoudingsvermogen. Voel jezelf fit en beweeg dagelijks 30 minuten. Doe dat niet alleen binnen, maar adem ook geregeld wat frisse buitenlucht in. Wandel buiten in je middagpauze of maak ’s avonds een wandeling. Je verbetert niet alleen de werking van je immuunsysteem, maar je voelt je ook een stuk fitter.

Blijf stress de baas

Korte stress verhoogt je prestaties en kikkert je op. Spanningen die lang duren als ruzies, relatiestrubbelingen, hoge werkdruk en dergelijke blijven aan je kleven en bezorgen je onder andere hoofdpijn, gespannen nek en schouders, knagen aan je geweten en houden je uit je slaap. Op den duur ondermijnt dat soort negatieve stress je weerstand. Daarnaast gaan dergelijke spanningen vaak hand in hand met ongezond leven en eten. Van te weinig rust nemen, onvoldoende bewegen en piekeren tot te weinig of juist meer eten, alcohol drinken en roken. Gun jezelf elke dag wat tijd om te ontspannen. Doe bijvoorbeeld ontspannings- of meditatieoefeningen om lichamelijk en geestelijk tot rust te komen.

Let op wat je eet

Een juiste mix van voedingsmiddelen is belangrijk voor je immuunsysteem. Je krijgt dan alle benodigde vitamines, mineralen, vezels en essentiële vetten binnen. Kies dagelijks voor voldoende verse groenten en fruit. Zet volkoren producten op je dagmenu en eet geregeld vette vis als zalm en makreel. Zorg bovendien voor structuur door regelmatig te eten, zo krijgt je lichaam de hele dag door voldoende brandstof om optimaal te presteren en ziekteverwekkers buiten de deur te houden.

Vroeg onder de wol

Slaap heb je nodig, want tijdens je slaap vindt er reparatie en herstel in je lichaam plaats, zowel lichamelijk als geestelijk. Bovendien geeft het je nieuwe energie voor de volgende dag. Algemeen wordt zo’n 7 tot 8 uur geadviseerd. Laat voor je naar bed gaat piekergedachten los, kijk liever geen tv in bed en ga geen spelletje op je smartphone of tablet spelen, want dan blijft je geest actief. Probeer een vaste slaaproutine te ontwikkelen. Bouw je dag af door een meditatieoefening of neem een bad voor je naar bed gaat. Zo ontspan je en vat je beter slaap.

Was je handen regelmatig en nies in je elleboog

Schimmels, bacteriën en virussen je ziet ze niet, maar ze zijn er wel en je draagt ze gemakkelijk over via je handen. Immers, die komen elke dag met allerlei zaken in contact. Ga maar eens na. Het geld dat je pint of het wisselgeld dat je in de winkel krijgt. De verschillende kranen en klinken van deuren die je aanraakt. Op je werk, thuis en in het openbaar. De handen die je schudt enzovoort. Er zijn heel wat contactmoment waarbij ziektekiemen overgedragen kunnen worden. Was je handen geregeld en grondig met water en zeep.

Meer informatie over het versterken van je immuunsysteem.

Gratis proefles Opleiding Vitaliteitscoach

Proefles Vitaliteitscoach | Sonnevelt
  • Lees het interview met Albert Sonnevelt.
  • Leer meer over de Vitaliteitspiramide.
  • Oefening: ben jij in balans?
  • Ontvang interessante en aanvullende informatie.
Download proefles

De proefles ook in je mailbox ontvangen?

Laat dan je gegevens achter. Wil je de proefles niet in je mailbox ontvangen? Klik dan direct op de button 'Nu downloaden'.